A bross létjogosultsága, avagy a kitűző manapság

Minek is nevezzem a brosst? Kitűző, addig rendben van, de ékszer vagy kiegészítő? Talán egy kicsit mindkettő. Ma egy kicsit a bross körül fogok kalandozni. Remélem, kedvet csinálva ezzel a viseléséhez!

Hogy az elején kezdjem, hosszas kutatás után megtaláltam, hogy a bross első darabjai a Bronz Korszakban készültek, a görögök, rómaiak és más európai népek műhelyeiben. Tömegtermelésük a 9.-10. században kezdődött el, amikor bronzból öntötték, agyag formába és gyakorta dekorálták őket üveg vagy drágakő segítségével. Ekkoriban, egyéb kapcsok, csatok és patentok hiányában kabát záródásként voltak használatosak. Több száz évvel később a Viktoriánus korban jelentek meg a ma is oly népszerű cameo-k és a növényeket, bogarakat, madarakat ábrázoló darabok. A 20. század elejére a csatok megjelenésével egyidejűleg a funkcionalitását is elvesztette és kizárólag esztétikai szempontok miatt viselték a nők a vállukon. Ekkorra sokat finomodtak a bross formái és elkészítési technikái, így már platinát és gyémántot is használtak. A 30-as években a társasági eseményeken viselt ékszerek egyre nagyobb szerepet töltöttek be, így erősödött a bross létjogosultsága is. …és egy már nagymamáink kora. Ki ne emlékezne, a nagyik által, sokszor még ma is hordott darabokra. A 70-es évekre alábbhagyott az ékszerviselési kedv, amit a csak a hippik törtek meg a maguk színes, virágos kézműves kitűzőikkel. A 80-as évek kitűző divatját (smiley és Diter Bohlen) pedig inkább tévútnak nevezném a bross fejlődésének folyamatában.

Így el is érkeztün napjainkhoz. Ha kimegyek az utcára és szétnézek, se bross, se kitűző, semmi. PEdig micsoda potenciál van ebben a darabban. Egy egyszerű kabát is új életre kelhet egy sállal vagy kalappal azonos színű dísz segítségével. Magy a csoda, ahelyett, hogy 3 kapátink lenne egy szezonban, elég néhány jó kitűzőt beszerezni. S, hogy ne is húzzam tovább az időt, bemutatom a kedvenc, hétköznap is használt darabjaimat, amit az elmúlt egy évben gyűjtöttem össze. Csodás kis kollekció!

Iratkozz fel a hírlevélre a jobb oldalon fent!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...3 hozzászólás van eddig

 1. 1. davir

  2009. március 25. @ 16:17

  Ááááá… bocsánat, de én most a filctacskó elérhetőségéről szeretnék érdeklődni! Egyébként szeretem a brossokat, pl egy túl mély kivágás összefogására is alkalmas lehet.

 2. 2. panyizsuzsi

  2009. március 26. @ 11:05

  Davir! Csegöldi Erika iparművész készítette, aki a wampon szokott árulni!

 3. 3. davir

  2009. március 26. @ 11:14

  Köszi, Zsuzsi!

Komment RSS

Hozzászólok én is

Név: (kötelező)

Email: (kötelező)

Weboldal:

Hozzászólás: