A gyűrűgyártás titkai

ontes04

Mikor kitaláltam, hogy az ékszerek fém részeit magam fogom tervezni, meg kellett egy kicsit ismerkednem a gyártásukkal. Hiszen jól csak akkor lehet megtervezni egy tárgyat, ha a tervező ismeri az anyagot és érti a gyártási folyamatot. E kettő visszahat a tervezésre és a végtermékre. Ha ezeket a tervező nem ismeri, az eredmény aligha lesz sikeres.

ontes02

Az ékszergyártás ezen ága egyben különleges és látványos. Ezeket a képeket a gyártó cégtől kaptam az új panyizsuzsi medálakasztók és gyűrűalapok gyártásának legizgalmasabb részeit láthatjátok.

Tervezés során először egy pontosan méretezett műszaki rajzot  készítettem, ami alapján elkészült a prototípus. Ez a formakészítésre szolgál és örökre megmarad. Így ha bármikor új formára van szükségem, a prototípusról újra és újra le tudják venni. Amikor megvan a forma, akkor jöhet a gyártás. A formákba annyiszor viaszt öntenek, annyit ahány darabra szükség van. Utána a viaszból megformázott ékszereket csokorba kötve készítik elő a következő munkafázisra: ezeket a kis “viaszfákat” gipszbe öntik. Mikor a gipsz megszilárdul, kiolvasztják belőle a viaszt és helyére öntik a végleges alapanyagot, ezüstöt vagy rezet. Ezek után következik a kidolgozás. Elegyengetik az éleket és ha szükség van rá a felületet is tökéletesítik. Néhány ékszer még egy védőbevonatot is kap, hogy ellenállóbb legyen. A bevonat remekül óvja az ékszert az izzadság vagy éppen a kozmetikumok vegyi hatásaitól.

ontes01

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...4 hozzászólás van eddig

 1. 1. jikka

  2013. október 08. @ 21:20

  de jó, írj még kérlek műhelytitkokat, meg vagyok őrülve a mihogyanért :-)

 2. 2. panyizsuzsi

  2013. október 08. @ 21:51

  Köszi Jikka!
  Furcsa dolog a műhelytitkokról írni. Sokszor azt sem tudom, hogy kezdjem el, hiszen nekem ezek a dolgok nap, mint nap megtörténnek és nekem olyan egyértelmű hogy így vannak. Közben másoknak ez maga a csoda!

 3. 3. Ildikó

  2013. október 09. @ 08:14

  Szia Zsuzsi!

  Ez nagyon érdekes volt. :) Én is nagyon kíváncsi vagyok, hogy mi hogyan készül a panyizsuzsi műhelyben. :)

  Ildikó

 4. 4. jikka

  2013. október 10. @ 00:03

  ó, hát nekem írhatsz bármit róla, az üveg konkrétan elvarázsol. voltam párszor üvegfúvó műhelyben, és emlékszem, úgy kellett elrángatni, mert az osztály többi része éhes volt. én még néztem volna órákig, zseniális, ahogy a folyékony, forró masszából tárgy keletkezik.
  ékszerkészítésnél gondolom más a technológia, de az elv ugyanaz lehet, úgyhogy valóban bármit írhatsz róla, engem érdekel az egész folyamat elejétől a végéig, örülnék neki.

Komment RSS

Hozzászólok én is

Név: (kötelező)

Email: (kötelező)

Weboldal:

Hozzászólás: