A KREDENC

Csupa nagybetűvel írtam a címet. Nem véletlen. Két éve kezdtem el vágyni egy kredencre. Esténként a vaterán végignéztem az összeset. Latolgattam melyik lesz a legjobb. Sok fiókja legyen és kerek formái. Ne legyen túlzottan lepukkant, de drága sem. Aztán találtam egyet, aminek megvoltak az eredeti pöttyös üvegei. Rögtön tudtam. Ez az!

A kredencet 2010. őszén vettem egy kedves úrtól a vaterán. Egy zuglói lakásba mentünk érte. Az eladó úr elmesélte, hogy ez a kredencet a szüle fiatal házas korukban kapták. Látszott rajta, hogy életének fontos tárgya volt ez. Megkérdezte, hogy hova fog kerülni. Meséltem a műhelyről, ami akkor még csak egy álom volt. Megígértem, vigyázni fogok a kredencre és ha készen lesz küldök róla fotót!

A kredenc hónapokon keresztül egy másik műhelyben parkolt. Mikor a műhely építés elkezdődött, idehozattam és elkezdtem rajta dolgozni. Először szétszereltem. Levettem az ajtóit, kivettem a polcait. Ez utóbbi nem volt egyszerű. Egyes polcok eltávolítása egy ördöglakat kibontásához hasonlított. Sok polc és az alsó szekrénykourpusz be volt vonva egy kemény laminált anyaggal, ami nagyon csúnya volt, de jó erős ragasztóval volt rögzítve. Férfi segítséggel leszedtem a vasalatokat is.Végre pucér volt a bútor. Kölcsönöztem a kisgépszervízből egy remek csiszolót és nekikezdtem. Napokig csiszoltam. Nyakig poros voltam, de elkészült.

Ezek után felhívtam Kicsi Ház Katát szakmai tanácsért. Ő mondta, hogy alapozóval kezdjem és jó minőségű ecsetet vegyek. Így tettem. Nekikezdtem a festésnek. Akkor már a festők dolgoztak nálunk. Sokszor megmosolyogtak, de azért kedvesen segítettek. Mikor a műhely megnyitó előtt Berlinbe utaztam, a férjem vette át a festési munkálatokat. A megnyitóra le volt alapozva és egy réteg festék is volt mindenen. Ideiglenesen összeszereltük, de volt ahol kiadós mennyiségű gyurmaragasztó biztosította a fotózásra a stabilitást. Aztán jöttek a munkás hétköznapok és a kredencre sosem jutott idő.

Most mikor a báli dekorációkkal elkészültem elhatároztam befejezem a kredencet. Felkerült az utolsó réteg festés. Vettem új vasalatokat és pinkre festettem őket. Mikor megérkezett a vasalat és nekiláttunk a felszerelésnek, kiderült, hogy ebből a fajtából létezik jobbos és balos is. Visszamentem a barkácsboltba, ahol válogatás közben odaszólt a tulaj:

– Tudja, hogy ebből van jobbos és balos!
– Most már tudom válaszoltam, de ezt a kérdést két hete is megkérdezhette volna tőlem.

Új vasalat, új festetés, újabb hét! Közben mimózától rendeltem néhány bojtot, a kredenc kulcsokra. Néhány napja minden megérkezett. Eszterrel nekiálltunk összeszerelni. Akkor a csavar fogyott el. Szombaton már nem bírtam tovább mondtam a férjemnek, hogy még ma hozzon csavart, mert be akarom fejezni. Megérkeztek a csavarok és nekiláttam. Egy óra múlva kész lett a kredenc.

Erre vártam másfél éve. Ahogy az elején írtam ennek a bútornak már akkor története volt,mikor hozzám került. Most új külsővel új történet kezdődik…

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...16 hozzászólás van eddig

 1. 1. vadjutka

  2012. március 05. @ 12:43

  nagyon szép lett!

 2. 2. VBernadett

  2012. március 05. @ 14:56

  Szép, igényes munka! Tetszik! :)

 3. 3. marlen

  2012. március 05. @ 16:13

  Megvan nyárra az egyik programom, ugyanis beleszerettem ebbe a kredenc átalakításba, s mivel szüleimnél is van egy elfekvőben, fel fogom újítani a nyáron! Mert mindenkinek kell egy jó kredenc! Köszönöm a csodálatos ötletet!:):)

 4. 4. Nóra

  2012. március 05. @ 16:23

  Gyönyörű lett!!
  Kíváncsi vagyok, mit szól(na) hozzá a régi tulaja.

 5. 5. Rapsonné

  2012. március 05. @ 18:04

  Már meg is beszéltem a barátnőmmel, hogy milyen szépet csinálunk a halványzöld kredencéből. Köszönjük a lökést :)))

 6. 6. principessa

  2012. március 06. @ 01:40

  Gyönyörű! Teljesen új értelmet nyertek így azok a jól ismert pöttyök! :-))

 7. 7. Bagoly Mária

  2012. március 06. @ 06:06

  Nagyon szép lett a KREDENCED…így már nem is fáj annyira, hogy a nagymamám régi KASZNYICSKÁJÁT nem kaphattam meg…az apukám is készített ebből a fazon családból…(az 1 ajtós megoldással…én is őrzöm…és használom…némi átalakításokkal…Gratulálok a remekműhöz

 8. 8. szanett21

  2012. március 07. @ 08:20

  Ez nagyon szuper lett! csuda jól néz ki :)

 9. 9. panyizsuzsi

  2012. március 07. @ 17:15

  annyira örülök, hogy tetszik a kredenc. A pöttyök egyébként teljesen eredetiek benne. Nagyon vigyáztam az üvegekre, nehogy bajuk legyen a felújítás alatt! Jó hallani, hogy többen is új életet álmodtok egy régi kredencnek! Hajrá, kitartást és sok sikert!

 10. 10. Kardos Zsuzsi

  2015. április 23. @ 13:39

  Kedves Zsuzsi!

  Egy hasonló kredencet szeretnék felújítani. Ezért lenne pár kérdésem. Az egyik, hogy teljesen a fáig kell-e lecsiszolni a szekrényt, a másik, hogy egy nagyobb csiszoló géppel az élekhez is hozzá tudtál-e férni, vagy kell-e ehhez még valami más szerszám is? Előre is köszönöm a segítséget és gratula a munkához. Gyönyörű lett.

 11. 11. panyizsuzsi

  2015. április 24. @ 09:27

  Kedves Zsuzsi!

  A kredencet szét kell szerelni, amennyire csak lehet. Ennek a kredencnek a felső elemét le lehetett emelni, kivettem az összes polcot és leszereltem az összes vasalatot. A vasalatokat homokfújattam, majd porszórásos technikával újra színre.
  Én fáig csiszoltam és több rétegben festettem!
  Jó munkát a Tiedhez!

 12. 12. Kardos Zsuzsi

  2015. április 29. @ 14:15

  Nagyon köszönöm az infót. Jelentkezem, ha sikerrel járok! :)

 13. 13. panyizsuzsi

  2015. április 30. @ 06:19

  Várom!

 14. 14. MArianna

  2016. január 24. @ 20:56

  semmi kulonbseg nincs a regi es az uj kozott, csak eppen mas a szinuk!

 15. 15. Buzás Gabi

  2016. március 03. @ 12:04

  Kedves Zsuzsi!

  A kredenc gyönyörű lett, gratulálok hozzá :)
  Nekünk van egy hasonló, azaz csak a felső része, az a típus, ami oldalt egy félkörben üvegcsíkokból áll. Szeretnénk használni, és én neki is fognék, de kisbabát várok. Nagyon fontos bútor, mert nagyon szeretett rokontól maradt rám.

  Tudsz esetleg olyan megbízható szakembert, aki új életet lehelne bele?
  Előre is nagyon köszönöm, és további élvezetes munkálkodást kívánok!

 16. 16. panyizsuzsi

  2016. március 04. @ 11:12

  Kedves Gabi!

  A félköríves üveges típus maga a csoda! Nagyon vigyázz rá!
  Én magam csináltam a dolgot, azonban mivel felújítás volt nálunk a mesterektől kaptam segítséget.
  Van azonban egy remek, kárpitos-bútorasztalos, apa-fia páros Szentendrén, akik sokat dolgoztak nekünk. Keresd Pálmai Józsefet 20/ 318-7755 (2000 Szentendre, Vasúti villasor 5.)

Komment RSS

Hozzászólok én is

Név: (kötelező)

Email: (kötelező)

Weboldal:

Hozzászólás: