Áll a bál!

Decemberben a brüsszeli és párizsi utazások, a rohanós hétköznapok jellemezték az életem. Azt gondoltam, nem baj, majd januárban. Majd akkor pihenek. Brüsszelben egy kedves beszélgetés közben váratlan felkértek egy nagy feladatra. Tervezzem meg és készítsem el a brüsszeli magyar bál asztaldíszeit. Régi vágyam volt valami újat készíteni, kilépve az ékszerek világából. Gondolkodás nélkül igent mondtam.

Innentől kezdve pörögtek a gondolataim. Legyen magyar, de ne régi motívumokra épüljön. Friss és modern formavilág kell ide. Legyen brüsszeli és illeszkedjen a terem színeihez. Legyen panyizsuzsis. A színek hamar megvoltak. Bézs, arany és bordó, egy kevés zölddel. Ez lesz a brüsszeli motívum.

Aztán az elmúlt időszakban sokat tanulmányoztam különböző hímzésmintákat, elsősorban egy beregi keresztszemes mintakönyvet. Átlapoztam és megtetszett egy minta. A gránátalma. A gránátalma nem magyar növény, mégis visszatérő motívum a magyar díszítőművészetben. Gyakorta megjelenik különböző tájegységek hímzéseiben. A gránátalma több, mint egyszerű dekoráció, díszítőelem. Sok, szám szerint 613 magja miatt a szerelem, a termékenység és a bőség ősi jelképe, eredetileg a szír Atargatisz istennő szimbóluma. A gyümölcs neve említésre kerül az Ótestamentumban, a Koránban, illetve a görög mitológiában is. A legenda szerint a szerelem istennőjének, a tengerből kilépő Aphroditének lába nyomán gránátalma sarjadt. Ez jó lesz gondoltam. Ebben minden benne van, amit egy nemzetközi, de magyar bál mondhat.

Január első napja óta őrült tempóban dolgozunk az asztaldíszeken. Két fő darabból fognak állni. A terem színeiben pompázó brüsszeli oldal, ami a homokfúvott, gránátalmákon keresztül szemlélhető.

A kemence megállás nélkül megy. Néhány nap és elkészülnek a művek. Akkor csomagolom és csomagolok. Mert bálba megyek…

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...6 hozzászólás van eddig

 1. 1. R.N.Ági

  2012. január 17. @ 20:26

  Ez nagyon szép lesz!

 2. 2. Ilona

  2012. január 17. @ 20:45

  Hú! Mindig is szerettem a kulisszatitkokat! Várom a végkifejletet, készíts nekünk sok-sok-sok fényképet, plííííííííííííz!!! :) Köszönjük! ;-)

 3. 3. orad

  2012. január 17. @ 21:30

  nagyon szép!!!

  (hihetetlen, de épp gránátalmát ettem most)

 4. 4. anyahajó

  2012. január 17. @ 21:55

  A gránátalma 613 magja a 613 parancsolatot jelképezi a zsidóságban. A termékenység szimbolizálásához elég lenne csak annyi is, hogy sok magja van :)

 5. 5. Szilvi

  2012. január 18. @ 07:14

  Szépséges , egyben egy terített asztalon is megnézném :)) Biztos tetszeni fog az alkotásod mindenkinek na majd utána jön a pihi :)))

 6. 6. Judit Eszter

  2012. január 20. @ 13:24

  Gyönyörű, tökéletes!

Komment RSS

Hozzászólok én is

Név: (kötelező)

Email: (kötelező)

Weboldal:

Hozzászólás: