Ayala Bar

Előző posztomban csak megemlítettem a ma is élő Ayala Bar, ékszertervezőt, de valójában Ő sokkal többet érdemel ennél. Megkértem Vadjutkát, hogy írjon róla, mint példaképéről.

Ayala Bar: Közel-keleti Art Deco

ayala bar

…ekképp jellemzik Ayala Bar izraeli ékszertervező stílusát. A jelző találó: formavilágát tekintve a 20-as évek egyik meghatározó stílusának jegyeit viseli magán, színeiben, a használt alapanyagokban és ezek összeállításában a közel-keleti kultúrkörhöz áll közel.

A most negyvenes éveinek közepén lévő Ayala Bar művészeti főiskolán végzett Izraelben, majd dolgozott színházi jelmeztervezőként és belsőépítészként is, míg a nyolcvanas évek végén átnyergelt az ékszerekre. 1990-ben alapította cégét, az Ayala Bar Design Company-t, s azóta ő AZ izraeli ékszertervező. Nem is véletlenül: sem izraeli, sem pedig globális szinten nem található még hasonló ékszer sem. Cége az elmúlt években meglehetősen kinőtte magát: világszerte 21 képviselettel rendelkezik: ékszerei számtalan boltban kaphatóak, itthon legalább 20 helyen.

Tel Aviv egyik külvárosában lévő kisebbfajta “gyárában” készülő nyakláncok, fülbevalók alapját a saját tervezésű ezüst alkatrészek adják, melyeket gyöngyökkel, rojtokkal, szőnyegnek látszó szövetekkel és egyéb anyagokkal telít meg. Nyakláncai alaphangulatát a textil, üveg és ezüst keverése adja meg: burjánzó, eklektikus, színes és határozott, mégis meglehetősen nőies. De ezek csak az első jelzők amik eszembe jutnak ha láncaira nézek: a feltoluló csodálattal teli érzelmeket nehéz szavakba önteni. Nézzük inkább a képeket, melyek nálam sokkal jobban mondják el: milyen is az Ayala Bar-ékszer.

Jóval könnyebb megemlíteni a tényt, hogy a 3 gyerekes ékszerésznő fülbevalói itthon 7-9 ezer forint körül mozognak, a nyakláncok pedig 20 ezer forintnál kezdődnek. Drága bizony, de varázsának egyik titka is ez: így a nők jó része álmodozhat arról, hogy “ha egyszer lesz nekem egy Ayalám”.

Ayala Bar honlapja


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...1 hozzászólás van eddig

  1. 1. Theia

    2009. február 23. @ 23:57

    Az asztalom fölött lóg egy csodálatos, kék Ayala Bar nyaklánc. Egyszerűen muszáj volt megvennem… ;-) (Feyér Zsuzsa boltjában talákoztam az ékszereivel először)

Komment RSS

Hozzászólok én is

Név: (kötelező)

Email: (kötelező)

Weboldal:

Hozzászólás: