Baglyas Erikával beszélgettünk a Dot for You-ról

Tanultad ezt a szakmát vagy autodidaktaként vágtál bele?
Professzionális képzőművészként kezdtem el a DOT for You design brand építését, így az alkotás eleve egy létforma számomra. Nem tudok elképzelni egy olyan életet, ami nem a kreativitásra épül. Festészetet tanultam, de a legkülönfélébb médiumokban alkotok mint képzőművész – rajz, videó, fotó, installáció…stb. Számomra a technika mindig alárendelt az üzenetnek. A képzőművészetet és a designt két külön területként kezelem. De nagyon izgat az határ, ahol ez a kettő összeérhet. A DOT for You brand fő profilja egyedi, kis szériás noteszek, határidőnaplók tervezése és kivitelezése. A termékeink több szakember közreműködésével jönnek létre, két könyvkötővel és egy kreatív műhellyel dolgozom együtt. Sokféle technika kapcsolódik a könyvkötészethez, másfél év után kezdem kitanulni ezeket. De a célom nem ezek elsajátítása, hanem olyan tárgyak tervezése és létrehozása, amelyek jobbá teszik az életünket. Egyesül bennük a tradíció és a kortárs gondolkodás és kiérződik belőlük az a szeretet, amit belerakunk.

dotforyou1

Van-e mestered? Ki Ő? Mesélj róla!
Nincs. Művi dolognak tartom a “mester” kultuszt. Nagyon sok embert és tettet tisztelek. De én az életben hiszek. Rengeteget tanulok azoktól, akiket soha nem fog számon tartani semmiféle kurzus vagy trend, se a történelem.

dorforyou2

Honnan inspirálódsz?
Olyan gazdag az élet, voltaképpen szinte minden pillanatban találkozom valamivel, ami inspiráló tud lenni. Mindez nyitottság kérdése. Szeretek mindig más nézőpontból tekinteni dolgokra, hogy megérinthessenek. Alapvetően vizuális típus vagyok, de jellemzően nem a rokon szakmák produktumai hatnak rám a leginspirálóbban, hanem teljesen váratlanul a legegyszerűbb élethelyzetek, hangulatok: szavak, illatok, színek, emlékek, elkapott pillanatok. A leginspirálóbb, amikor kimozdulok a saját közegemből.

dotforyou3

Hogyan tervezel, alkotsz?
Teljesen változó, nincs bevált recept. Van, hogy megszületik egy elképzelés például egy noteszről, hosszasan gyötröm a dolgot, hogy olyan legyen mint amit elképzeltem, de a kivitelezés során teljesen módosul az egész. Máskor a kísérletezés során tapasztalt váratlan “hiba” vagy „elrontott” darab adja az új ötletet. Néha rajzolgatok tervezés közben, de mivel az anyag nagyon fontos számomra, ezért általában a tervezés és kivitelezés együtt hömpölygő folyamatok. Ami általában jellemző viszont rám, hogy a sokból haladok a kevesebb felé, tehát nem hozzáadok a kiinduló ötlethez, inkább elveszek belőle, addig csinálom mindezt, amíg azt nem érzem, hogy ez már “elég kevés” ahhoz, hogy igazán jó legyen.

Hogy választasz anyagot/színt/formát?
Beleszeretős típus vagyok. Például akárhányszor elmegyek a könyvkötészeti anyag vagy papír nagykerbe, mindig találok valamit, amit addig nem vettem észre, és nem tudok szabadulni tőle. Ki kell próbálnom. Múltkor egy hihetetlenül szép zöld vászonba szerettem bele, és mindazt amiért eredetileg mentem felülírta ennek a rátalálásnak az öröme. Így hát megint egy újabb színnel bővült az új termékünk, a DETEKTÍV notesz paletta.

dotforyou4

Melyik a kedvenc eszközöd/szerszámod?
Az egyik kedvenc technikám, amire a DOT for You noteszek dizájnja épül, a prégelés, más szóval aranyozás. Hagyományos könyvkötészeti díszítő technika. Ezt igyekszünk újra gondolni. Például a LOLKA noteszek vagy a 2016-os IRKA határidőnaplók borítójára a kör forma vagy a geometrikus minták ezzel az eljárássel kerültek rá a Gravus Kreatív Műhelyben egy több mint 100 éves Karl Krause prégelő géppel – minden darab egyedileg, kézzel.

Az alkotás melyik részét szereted a legjobban? Mesélj erről bővebben!
A tervezés és kísérletezés a legjobb fázis. Amikor még nem állt össze a kép. Amikor még tágas terekben mozgunk, és van lehetőség bármin változtatni. Például most épp a 2017-es IRKA határidőnaplót tervezzük Timár Benedek grafikus barátommal. Nagyon izgalmas, amikor már érzed, hogy alakul, hogy nagyon jó lesz, de még nincs kész, még egy kicsit ezt, még egy kicsit azt lehet változtatni. Az az igazság, hogy csak ez a része érdekel igazán, a többi már automatikus folyamat így kevesebb benne a csoda lehetősége.

dotforyou5

Van-e kedvenc történeted valamelyik alkotásod műhely életéről?
Tavaly terveztünk határidőnaplót életünkben először. Ez egy nagy kihívás volt számunkra. A kivitelezés része szintén, mivel nem állt rendelkezésünkre a nyomdai munkálatokhoz szükséges pénzösszeg. Részben közösségi finanszírozásból megvalósult végül, és el is adtuk mind az 500 számozott példányt. Amikor lefutott a projekt és teltek-múltak a hónapok több kedves levelet és fotót kaptam azzal az üzenettel, hogy: képzeld, leültünk egy meetingre és mindenki elővette az IRKA határidőnaplóját. Ez a projekt a bizalomra épült, az előrendelés során az emberek úgy vásárolták meg a terméket, hogy csak a mintakönyveket látták. Végül mindenki megkapta a saját példányát. Úgy érzem, azóta is visszaköszön a megrendelőink hozzáállásában ez a bizalom, és ez fantasztikus érzés.

A Dot for You nyereményjátékon itt tudsz résztvenni!

Erika és a Dot for You műhelyének kulisszái mögé itt tudsz belesni! (15 órától aktív)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...1 hozzászólás van eddig

  1. 1. Jakatics-Szabó Veronika

    2016. szeptember 28. @ 21:08

    Tetszett a cikk, érdekes volt olvasni.

Komment RSS

Hozzászólok én is

Név: (kötelező)

Email: (kötelező)

Weboldal:

Hozzászólás: