Bara Marianne, kalapos

Bara Marianne kalapjait mindig csodálattal figyeltem, nézegettem és néha fel is próbáltam. Tudtam egyszer lesz egy ilyen szép kalapom, de nem volt előtte kalapom. Aztán a Nagymamámmal és a baráti körben is egyre többet beszélgettünk a kalap viselésről és egyre jobban foglalkoztatott a téma. Végül egy szomorú, de számomra fontos alkalomra készülve döntöttem el, veszek egy alkalmi kalapot. Az  egyáltalán nem volt kérdés, hogy ez Mariann egyik kalapja lesz! A mai nap róla szól az “Ők 10-en. Nők és teremtők.” sorozatban, ami a panyizsuzsi blog rendhagyó sorozata a Design Hét 2012 alkalmából! Marianne kalap kuponját itt tudjátok megnyerni, a műhelyéről szóló cikket pedig itt tudjátok elolvasni !

Mi az amit életedbe először készítettél és a mai napig emlékszel rá vagy éppen meghatározó volt?
Életemben először készített fejfedő: sapka volt
Orvosként végeztem. Miután a gyerekeim megszülettek, egy kolléganőm anyósa kötödét üzemeltetett és megkaptam a maradék anyagokat. Ebből kezdtem el mindenféle ruhaneműt készíteni, amelyek nagyon tetszettek a tulajdonosnak. Be akarta őket mutatni egy divatbemutatón, ezért kérte , hogy készítsek hozzájuk sapkákat. Miközben elkészítettem a fejrevalókat, ráébredtem, hogy ez az én utam, megérkeztem.

Tanultad ezt a szakmát vagy autodidaktaként vágtál bele?
Autodidakta vagyok. egy kicsit beleselkedtem egy-egy öreg mester műhelyébe. Általában a munkámban a saját fejem után megyek. Ebből következik, hogy nincs mesterem.

Honnan inspirálódsz?
A természet, az elmúlt divatkorszakoki, egy-egy belső kép.

Hogyan tervezel, alkotsz?
Nem rajzolok. Belső képek inspirálnak. A kezemből alakul az új darab. Ha megrendelésre készítek kalapot, akkor nagyon fontos számomra a személyes kontaktus. A nő maga, a ruhája és az arcformája mind-mind fontos momentum. Ezekből áll össze egy kép a fejemben, amit kalappá formálok.

Hogy választasz anyagot/színt/formát?
A forma, a szín, az anyag:ez a három dolog egységben működik.

Melyik a kedvenc eszközöd/szerszámod?
A kezem.

Az alkotás melyik részét szereted a legjobban? Mesélj erről bővebben!
Szeretem az alkotás folyamatát. Párhuzamosan dolgozok több darabon. Eljutok egy darabig, aztán pihentetem, majd újra előveszem. Ezek a pihenőfázisok nagyon fontosa. Amit még egyik nap nem látok az anyagban, az másnap már egyértelmű, azonnal megvan a keresett irány. Ez zajlik mindaddig, amíg késznek nem érzem. Soha nem egy nekifutásból alkotok. Az alkotás folyamatát szeretem.

Melyik a kedvenc alkotásod? Volt már olyan, amit annyira szerettél, hogy megtartottad?
Mindig van kedvenc, ami az aktuális új ötletet vagy irányt tartalmazza. Most a z őszi kollekcióban a legfontosabb részletek a csavarások. Ez az az új mozzanat, ami érdekel és megmozgatja a fantáziámat.

Van-e kedvenc történeted valamelyik alkotásod műhely életéről?
A visszajelzések nekem is, mint mindenkinek nagyon fontosak, a legutóbbi:Egy ismerősöm el akart hozzám hozni egy hölgyet, hogy nézze meg a munkáimat. A hölgy idegenkedett, húzódozott tőle. Aztán a férjétől kapott ajándékba egy kalapot, amit az egyik üzletben vett, és az az én kalapom volt, természetesen nem tudatosan.

Alkotáson kívül mit csinálsz?
Szabadidőmben sokat tartózkodom természetben, biciklivel vagy gyalog. Emellett rendszeres joga és zen gyakorló vagyok. Nemrégiben el kezdtem energia gyógyászattal foglalkozni.
A gyerekeim felnőttek, önállóan élnek. Az egyik az én nyomdokaimon jár, formatervező lett.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...3 hozzászólás van eddig

 1. 1. Kingu

  2012. október 03. @ 11:43

  Jó lenne egy kalap! :-)

 2. 2. panyizsuzsi

  2012. október 03. @ 18:33

  Egy kalap-utalványért itt tudsz kommentelni: http://panyizsuzsi.hu/blog/bara-marianne-kalap/

 3. 3. Horváth Gyöngyi

  2012. október 03. @ 20:16

  Nekem az utolsó kalap nagyon tetszik :)

Komment RSS

Hozzászólok én is

Név: (kötelező)

Email: (kötelező)

Weboldal:

Hozzászólás: