Bécs – Hawelka

Mikor Sopronba utazom, minden alkalommal sort kerítek arra, hogy Bécsbe is ellátogassak. Bécs számomra csodálatos város: egyszerre élhető és meglepetésekkel teli. Mivel legeslegjobban a múzeumait szeretem, egynapos nyári látogatásom során egy osztrák kortárs ötvös kiállítását néztem meg. Most októberben azonban gondoltam egyet és lazább programot iktattam be: Anyahajóval tartottunk egy remek beszélgetős estét.

A “világmegváltó beszélgetések” estéjét az 1939-ben alapított Hawelka kávézóban töltöttük Anyahajóval. Ez egy igazi művészkávézó: számos XX. századi bécsi művész és gondolkodó fordult meg itt a megnyitás óta. A hely legfontosabb különlegessége, hogy az enteriőrt a fennállása óta nem újították fel! Az alapító, Leopold Hawelka – aki idén épp 99 éves volt! – már nem vesz részt a napi munkában. Leopold fia azonban a mai napig a mamája, Hawelka asszony recepje alapján készíti a fenomenális buktákat. Az üzlethelységben hamisíthatatlan a bécsi kávéházi hangulat: étlap nincs, sütiből csak egyféle, borból pedig kétféle (vörös és fehér). A pincér egész álló nap minden rendelést fejben tart: tolla és papírja nincs, valamint kizárólag fejben számol!

A Hawelka attól különleges, hogy egy igazi családi vállalkozás. Hiszen a mai napig Leopold fia, Günther készéíti a buktát Édesanyja receptje alapján és mikormegkérdezték tőle, hogy lesz -e több Havelka, lesz-e franchise, akkor kurtán csak annyit felelt, hogy Hawelka csak egy van.

Jó ezt látni, jó,hogy még vannak értékorientált szegletei a világnak.

A panyizsuzsi márka még nem büszkélkedhet ilyen komoly múlttal. A család 1982 óta foglalkozik üveggel és ahogy a gyerekeimet nézem ez még nagyon sokáig így  is lesz. Arra azért kíváncsi vagyok, hogy 30-40 év múlve lesz-e még a világon blog és visszamutatnak-e majd a gyermekeim bejegyzései erre a mai írásomra?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...2 hozzászólás van eddig

 1. 1. Kriszta

  2010. október 28. @ 08:32

  Hawelka egy élmény!!! :-)
  Mi minden bécsi tartózkodásunkkor beülünk hozzájuk. Igazi békebeli a hangulat! Egyszerűen imádom! Leopold Hawelka még mindig minden nap bent van a kávézóban. Volt szerencsém hozzá!! :-)

 2. 2. erinacea

  2010. november 01. @ 02:24

  Tényleg élmény, az biztos! Vicces, hogy a bejegyzés előtt pár nappal csináltam panyizsuzsi ékszeres fotót a Hawelkában, amit a fb-ra fel is töltöttem :)

Komment RSS

Hozzászólok én is

Név: (kötelező)

Email: (kötelező)

Weboldal:

Hozzászólás: