Egy időre búcsúzik a Zeneakadémia

A Liszt Ferenc téri Zeneakadémia megújul, és emiatt két évre bezárja kapuit. Mielőtt azonban a munkások teljesen birtokba vennék az épületet, az érdeklődőknek a hétvégén még lehetőségük volt kísérővel végigjárni a belváros szívében található zenepalotát. A nagyközönség előtt kinyitották ajtóikat a tantermek, ahol Bartók és Kodály tanított, megnyílt a szólista szoba a varázslatos üvegablakkal és az egyedülállóan patinás tanácsterem is.

 A Liszt Ferenc téri zenepalota a tervek szerint 2011-ben nyitja meg újra kapuit. A belváros ezen ékköve 1907-ben épült Korb Flóris és Giergl Kálmán tervei alapján. A belső tér esztétikai világát a Zsolnay porcelángyár pirogránit és eozinmázas burkolatai, Róth Miksa mozaikjai és színes üvegablakai, valamint Körösfői-Kriesch Aladár freskói határozzák meg. A Zeneakadémia honlapjának tanúsága szerint kevésbé ismert tény, hogy az épület Magyarország első vasbetonvázas középülete, a szerkezeti tervező Zielinski Szilárd tartószerkezeti megoldásai ma is figyelemre méltóak.

Külön érdekesség, hogy amikor statikailag átvizsgálták az épület Nagytermét, akkor a hangversenyterem tetőszerkezetéből előkerült egy több mint 103 éves napilaptöredék. A Friss Újság 1906. május 23-i számának egyik oldala az oldalkarzat födéme feletti feltöltésben vészelte át az elmúlt évtizedeket. Az újságtöredék alapján következtetni lehet az érintett épületszerkezet kivitelezésének időpontjára.

Annak sem kell azonban elkeserednie, aki a hétvégi programokról lecsúszott. Hétfőn 19.30-as kezdéssel Haydn, Mozart, Bach és Mendelssohn művei csendülnek fel, vezényel Rohmann Imre.

A képek innen és innen vannak.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...



1 hozzászólás van eddig

  1. 1. Karina

    2009. november 09. @ 02:14

    Ó, de kár, hogy csak most láttam!:-( Ti voltatok? Szép lehetett.

Komment RSS

Hozzászólok én is

Név: (kötelező)

Email: (kötelező)

Weboldal:

Hozzászólás: