Czok Ildi, ékszertervező

Czok Ildivel és az ékszereivel már sokszor találkoztam. Engem mindig a hitelessége fogott meg. Ildi önmagát képezi le az ékszereiben, de közben képes megújulni és mindig újabb és újabb oldalát is megmutatni az általa megálmodott Czok Ildi világnak!

levendula

Tanultad ezt a szakmát vagy autodidaktaként vágtál bele?
Mindig is tudtam, hogy tervező vagyok, de csak több kanyar után lyukadtam ki oda, ahol most vagyok. Közgazdászdiplomát szereztem, de sosem dolgoztam a szakmában, 15 évig reklámokat találtam ki, és közben folyamatosan hiányérzetem volt, mert hiányzott a tervezés, hiányoztak a színek és a formák, a velük való bíbelődés.

Van-e mestered? Ki Ő? Mesélj róla!
Anyukámtól kaptam a fonalak szeretetét . Ő kézikötő művész, gyönyörű sapkákat köt. Rajta kívül mesterem nem volt, autodidakta vagyok, de inspiráló forrásokat tudok említeni. Csodálom az afrikai törzsi ékszereket készítő asszonyokat, a mai dizájnerek közül pedig a fantasztikus Alexander McQueent, az ő szabadsága és kreativitása ő nagyon hatott rám.

Honnan inspirálódsz?
Folyamatosan inspirálódom, a színharmóniákat keresem a világban, amik a legszokatlanabb helyeken is felbukkanhatnak. Pl. egy bronzszínű csatornafedélen a szürke bazaltkockás járdán. Ebből is születtek már ékszerek.

nomád fűszer

Hogyan tervezel, alkotsz?
Sokáig fejben érlelem az új ékszereimet, aztán amikor kipattan az új forma, azt rajzban tökéletesítem.

Hogy választasz anyagot/színt/formát?
A víziómhoz keresem meg a megfelelő anyagot, sokat kísérletezem.

Az alkotás melyik részét szereted a legjobban? Mesélj erről bővebben!
Azt hiszem, a flow érzés leginkább a színek összeválogatásakor kerít hatalmába. Szó szerint érzem, hogy áramlik az energia, amikor a megfelelő árnyalatokat egymás mellé helyezem. És akkor is boldog vagyok, amikor a vevőimen látom az ékszereimet, sokszor érzem azt, hogy még szebb lett, mint ahogy elképzeltem.

Mostanában nagy élvezettel állítom össze a Facebook-os montázsaimat. Közben hasznát vehetem a reklámszövegírói rutinnak. Szövegíróként ugyanis másból sem állt az életem, mint asszociációk kereséséből, és lényegében itt is ez történik. Az ékszereim köré egy hangulatot építek, ami segít abban, hogy a néző érzelmileg kapcsolódjon a munkáimhoz. Hiába ez volt a szakmám éveken keresztül, most fogtam fel igazán a saját termékem kapcsán, hogy az image-építés és ezen keresztül a vásárló érzelmi kapcsolódása mennyire fontos egy brand számára.

férfikarkötőhöz

Melyik a kedvenc alkotásod? Volt már olyan, amit annyira szerettél, hogy megtartottad?
Hát igen, van ilyen. A kísérleti darabokat igyekszem megtartani, bár olykor ezekre is szemet vet valaki.

Van-e kedvenc történeted valamelyik alkotásod műhely életéről?
Nagyon örülök az olyan történeteknek, hogy pl. záróra után kinyitották a boltot a vásárlómnak, mert látták a nyakában az ékszeremet…

Alkotáson kívül mit csinálsz? (hobby, család, kedvenc időtöltés stb.)
A két kislányommal barkácsolok tündérházat, vagy valami tündéreset, sportolok és természetesen fejben tervezem az új kollekciómat. Az alkotásvágyat nehéz pihentetni.

silver gold

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...5 hozzászólás van eddig

 1. 1. Berekesi Ágota

  2013. szeptember 28. @ 10:09

  Én is autodidakta módon tanulom azt amit jelenleg csinálok. Jó ilyen sikertörténeteket olvasni.

 2. 2. juditeszter

  2013. szeptember 28. @ 14:39

  én meg csak vágyakozom rá, hogy megtaláljam a saját utam. számomra is nagyon nagy ösztönző erő, hogy itt csupa tehetséges és értéket teremtő emberről-nőről olvashatok!

 3. 3. Piros

  2013. szeptember 28. @ 14:55

  nagyon szépek a színek :) köszönöm!

 4. 4. Erika

  2013. szeptember 28. @ 22:49

  Fantasztikus ha valaki jó dolgokat csinál önerőből!

 5. 5. Éva

  2013. szeptember 30. @ 07:34

  Gratulálok!:)

Komment RSS

Hozzászólok én is

Név: (kötelező)

Email: (kötelező)

Weboldal:

Hozzászólás: