Divat akkor és ma: a bájosan nőies Pán Péter gallér

Az időtlen báj és az örök fiatalság nem csak az ígéretekkel kecsegtető csodaszérumok rejtik, hanem vannak olyan kiegészítők vagy ruhadarabok is, amelyek szintén ezt az üzenetet hordozzák. Furcsának tűnhet, de a Pán Péter névre keresztelt gallértípus képes egyszerre szexisen nőiessé és törékenyen kislányossá tenni viselőjét.

A Pán Péter gallér első ránézésre olyan egyszerű és tiszta, mint második vagy harmadik pillantásra. A gallér maga általában kicsi és diszkrét, szélei puhán lekerekítettek, és szorosan a magasan záródó ruhára vagy a blúzra simul. Pont a zárt szabás miatt asszociálunk az ártatlanságra, az egyszerű dizájn pedig valamennyi kortalanná teszi ezt a gallértípust, amely a 20. század elején elsősorban a gyerekruhákon tűnt fel és csak később díszítette a női ruhákat.
Férfiruhákon nem is látni annak ellenére, hogy egy fiúról kapta a nevét. Pán Péter egy kitalált karakter, J.M. Barrie azonos című regényének főhőse. Az 1900-as évek legelején megjelent tündérmese egy olyan fiúról szól, aki soha nem nő föl. A gyermekruhák díszéből a női ruhákon is megjelenő gallér neve finom áthallás az örök fiatalság ígéretére. Állítólag a regény színpadra állítása előtt máshogy hívták; A kis Lord című Frances Hodgson regény főszereplője miatt Little Lord Fauntleroy gallérként ismerték. Amikor viszont a Pán Pétert bemutatták a színpadon, mindenki Pán Péter gallérként kezdte nevezni a fehér kiegészítőt.
A gyerekruhákon kívül az 1900-as évek első éveiben az alacsonyabb társadalmi osztályok női ruháira került fel, majd az angliai bentlakásos középiskolák egyenruháin is elterjedtté vált. Az ötvenes, de még inkább a hatvanas években a női ruhákon köszönt vissza. A miniszoknya forradalmat elindító Mary Quant divattervezőnő híres portréján fekete ruhát visel, amelyet parányi fehér gallér díszít. Catherine Deneuve franciás báját csak jobban kiemeli a pici fehér gallér, a másik fehér ruhás képről nem is beszélve. Mia Farrow a Rosemary gyermeke, Sissy Spacek a Carrie című horrorfilmben visel Pán Péter galléros ruhát. Nem véletlenül: a vérpettyes vásznon még ártatlanabbnak tűnnek.

A Pán Péter gallér már 2010 őszén is egyre nagyobb figyelmet követelt, tavasszal és nyáron pedig egyre-másra tűntek fel a bájos, lekerekített gallérral díszített felsők, blúzok, ruhácskák. Sőt, egy ideje gallér alakú nyakláncokat is lehet kapni. Aki viszont csak most szeretett bele, az sem késett le semmiről, hiszen a Pán Péter gallér az idei szezonban is sláger lesz. Ezt nemcsak Loius Vuitton 2011-2012-es őszi téli kollekciója bizonyítja, hanem a tehetséges magyar tervező, Tomcsányi Dóri is. A tervező nem spórolt a színekkel az őszi-téli kollekcióban, amelynek egyik modellje inspirációnk volt. A letisztult, egyszínű alapdarabok – egy derékban szabott ruha és egy A-vonalú kabát – önfeledten kombinálhatók akár merészebb, akár visszafogott, egyszínű darabokkal. Az összhatás egyszerre klasszikus, ugyanakkor a trendi színblokkoknak (colour blocking) köszönhetően friss és modern.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...3 hozzászólás van eddig

 1. 1. fSzilvi

  2011. október 22. @ 08:19

  Még nem találkoztam ezzel az elnevezéssel, de nagyon találó. Én bubigallérnak tudtam ezt a fazont, de nem vagyok szakértő.

 2. 2. mengyán eszter

  2011. október 22. @ 10:36

  Én pedig lógtam szakrajz óráról, amikor bubigallér szerkesztését vettük. :) A Pán Péter gallér elnevezés most szivárog a nyelvbe a rengeteg angol divatblog és -honlap miatt. Ha jól sejtem, a bubi szó a német Bube (fiú) szóból eredeztethető. De ha már kisfiú, akkor csak egy lépésre vagyunk attól, akit Pán Péternek hívtak. :)

 3. 3. missScotty

  2011. október 25. @ 13:01

  Én is bubigallérként tanultam:)

Komment RSS

Hozzászólok én is

Név: (kötelező)

Email: (kötelező)

Weboldal:

Hozzászólás: