Én és a fényképezőgépeim

Az első Nikonomat valamikor a ’94 környékén vásároltam, használtan. Egy Nikon FM volt. Az FM a fully manual, azaz, a teljesen manuális rövidítése. Ezt a gépet a Nikon a 70-es évek végén kezdte fejleszteni, majd a 80-as években dobta piacra. Az a hír járta róla, hogy elronthatatlan. Ennek az az oka, hogy nincs is benne olyan, ami el tud romolni, hiszen annyira egyszerű, de mégis nagyszerű szerkezet.  (A méltán híres Nikon F sorozatról itt olvashatsz!)

Eleinte fekete-fehérben fotóztam. Csendéleteket, majd később portrékat. Saját magam laboráltam a képeimet. Sötétkamra, piros égő. Görnyedni a lépcső alatti kis lukban, ahol anno a házi laborom volt. Nagyon szerettem csinálni! Később színes filmre is dolgoztam és megtanultam színes képeket laborálni.  Sok szép emlék fűz ehhez a géphez és a mai napig őrzöm. Biztos vagyok benne, hogy a gyerekeimet meg fogom tanítani analóg géppel fotózni. Hiszen ez a fotózás alapja. Talán újra lesz házi laborunk is!

Aztán sok éven át nem volt időm minőségi képeket készíteni. Sőt nem is fotóztam. Majd megvettük az első digitális gépünket, ami egy kis kompakt gép volt.  Ezt a blogolás miatt vettem a kezembe. Megsuhintott a régi érzés, a fényképezés öröme. Hamar rádöbbentem, hogy “kevés” ez nekem. Nem lehet annyi mindent állítani rajta és nem lehet lencséket cserélni. Kinőttem, újra tükörreflexes géppel kezdtem fotózni. Igaz már digitális technikával egy Nikon3000-rel.

Mostanában egyre többet és többet veszem a kezembe. Nemrég, mikor a karácsonyi pont magazint készítettük elhatároztam, hogy ebben a magazinban csak saját fotókat fogok bele tenni. A csináld magad dekorációt és csomagolást készítettem, sütöttem és padlásról előbányásztam a karácsonyi díszeket. Aztán csak fotóztam és fotóztam.

Jól esett!

Szeretek fotózni!

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...2 hozzászólás van eddig

 1. 1. fotopertorini

  2013. január 03. @ 11:31

  Az FM-be – ős Canonosként – még én is szerelmes voltam. :) A gyerekeknek tanítsd meg a csodát! A mai lefotózom mobillal és posztolom világban már nem is tudják mi az a fény-kép.

 2. 2. panyizsuzsi

  2013. január 03. @ 12:46

  :-)
  A gyerekeket mindenképp meg szeretném tanítani laborálni is!

Komment RSS

Hozzászólok én is

Név: (kötelező)

Email: (kötelező)

Weboldal:

Hozzászólás: