A férjem ősz óta iskolába jár: cukrász lesz. Az iskolában az első félévben a tészták tudományába merültek bele, és meg kell mondanom, hogy nagyon ügyes. Az iskolában sok alapreceptet készítenek el. Olyanokat, ami vagy klasszikus, sőt akár mondhatnám azt is, hogy retro. Sok közülük kilúgozott sütemény. Ezalatt azt értem, hogy még életemben nem ettem jót belőle. Ilyen a vágott pogácsa is, amit egyetemista koromban a közértben vettünk hungarocell tálcán lefóliázva és mindig nagyon száraz volt. Azonban ezek a sütemények, ha jól vannak elkészítve és bele van téve a valóban szükséges alapanyag, akkor igenis finomak.
Pontosan ilyen a vágott pogácsa is. Kívül ropogós, belül omlós és viszonylag gyorsan elkészül. A férjem alapreceptjét a család szükségleteire igazítva dolgoztam át, azaz csináltam belőle gluténmenteset.
Hozzávalók
- 500 g GLUTENNO Alba liszt (gluténos verzió esetén búzaliszt)
- 315 g vaj (ha búzalisztből készíted, akkor 300g)
- 1,5 dl tejszín
- 1 tojás + 1 sárgája (ha búzalisztből készíted, akkor csak 2 sárgája)
- 25 g élesztő
- 1-2 kk só
- tetejére: tojássárga + só
Elkészítés
Az élesztőt egy kis tálba morzsolom és néhány evőkanál langyos tejszínnel leöntöm. Amíg az élesztő kicsit beindul, minden mást a keverőtálba öntök. Hozzáadom az élesztőt és simára gyúrom a tésztát. Amint elkészült, kb. 1 cm vastagra nyújtom, megkenem tojássárgájával és megszórom mákkal, úgy, hogy az teljesen befedje a tetejét. (Mák helyett, kömény, szezám mag, sajt is használható). A cikrászok ezután a sokkolóba teszik a kinyújtott tésztát, de itthoni körülmények között a mélyhűtőt szoktam használni. csak 10-15 percre teszem be, éppen annyira, hogy egy kicsit megkeményedjen a tészta és jobban lehessen szeletelni. (Hidd el, a fagyasztó nem fogja megölni az élesztőt!) Ezek után éles késsel vagy pizzavágóval kb. 2×3 centis hasábokra vágom, majd 180C-on 15-20 percig sütöm!
Vélemény, hozzászólás?