Mióta van gluténérzékeny gyerekem, presztízskérdés, hogy az asztalon legyen mindig gluténmentes sütemény, különösen ünnepekkor!
Emlékszem a pillanatra. 5 évvel ezelőtt, november végén történt. Felhívtam a doktornőt a leletért.
Anyuka, a gyerek 98%, hogy gluténérzékeny. Jöjjenek vissza tükrözésre.
Letettem a telefont és zokogtam. Tudtam, hogy innentől kezdve megváltozik az életünk. Tudtam, hogy újra kell értelmeznem és megtanulnom mindent, amit 20 év alatt a konyhában megtanultam.
Visszamentünk, a tükrözést a lányommal egyetértésben elutasítottuk. A doktornő csak annyit kérdezett, hogy vállaljuk-e az életen át tartó diétát tükrözés nélkül. Inkább, mondtuk mindketten! Akkor nagyon közel volt a karácsony és úgy döntöttünk, hogy a diétát január elsején kezdjük. Addig lelkileg összeszedtük magunkat és elhatároztam, hogy egy év alatt úgy megtanulok mindent, hogy a következő karácsonykor már profin süssek.
Minden évben kikísérletezek valami régi családi kedvencet, aminek megkreálom a gm változatát. Idén a hókiflire esett a választásom. Már készen van, és őszintén szólva mennyei lett. Dobozban várja az ünnepeket, ami kifejezetten jót tesz neki.
Hozzávalók:
- 30 dkg Glutenno Dolce Vita süteményliszt
- 15 dkg darált dió
- 25 dkg vaj
- 10 dkg porcukor + a szóráshoz
- 1 egész tojás + egy fehérje
- 3 vanília rúd kikapart belseje
- 3 kk vanília aroma
- csipet só
Elkészítés:
Robotgépben gyorsan dolgozva, hogy a vaj ne melegedjen át mindent összekeverek, majd 30 percig folpackba csomagolva a hűtőben pihentetem a tésztát. Addig előmelegítem a sütőt 175 C-ra. Utána kiveszem és 4 felé vágom. 3 részt visszateszek a hűtőbe, hogy addig se melegedjen. A tésztát gyors mozdulatokkal 1.5 cm-es hurkákra nyújtom és kb. 10 cm-es darabokra vágom. A végeit még kicsit vékonyabbra sodrom, hogy csinosabbak legyenek, majd patkó alakúra hajtva, sütőpapírral borított sütőlemezre helyezem. Kb 12 percig sütöm, míg a végei kicsit színt kapnak. Amint kivettem, sütőpapírostul a konyhapultra húzom őket, és bőségesen megszitálom porcukorral. Ennek az az oka, hogy ha a sütőlapon marad, könnyen ráolvad a cukor a sütőpapírra, így azonban a cukrot leszórva róla újra tudom használni! Megvárom, míg kihűl. Fém dobozban sokáig eláll!
Vélemény, hozzászólás?