Ígérem nem leszek gasztroblog, azonban ez egy saját recept, amit napokon át kísérleteztem ki a lisztérzékeny lányom számára. Ez a verzió annyira jól sikerült, hogy akinek nem mondom, hogy gluténmentes, meg sem tudja különböztetni a búzalisztes verziótól. Az eltérés az összetevőkben és az elkészítés módjában van. Mivel évek óta készítek sárgabarackos gombócokat Fűszeres Eszter receptje alapján, most is ebből indultam ki. Azonban tapasztalataim szerint nem elég a búzalisztet valamiféle gluténmentes lisztre cserélni, mert akkor egy száraz széteső valamit kapunk, de gombócot azt biztosan nem! Íme a tuti gluténmentes sárgabarackos gombóc!
Hozzávalók:
- 1 kg öreg krumpli (Az újkrumpli nem elég lisztes és könnyen szétesik vele a gombóc. Ha nincs öreg krumpli, érdemes a szétfövő fajta sárgás krumplit használni!)
- 75 g rizsliszt
- 70 g burgonyakeményítő
- 100 g kölesliszt
- 1/2 tk guargumi
- 1/2 tk xantángumi
- 2 ek. házi zsír
- 1 tojás
- 1 tojásfehérje
- 20-25 db apró sárgabarack
- porcukor
- őrölt fahéj
- 2 ek. olaj
- gluténmentes zsemlemorzsa
A krumplit héjában megfőzöm, hideg vízzel leöblítem, meghámozom, áttöröm és egy tálcán szétterítem, hogy minél nagyobb felületen távozzon belőle a víz. Amíg hűl, összekeverem a háromféle lisztet, a „gumikat” és a sót. Utána a krumplit, a tojásokkal és a zsírral együtt beleöntöm a karos robotgép táljába és a dagasztókart használva néhány perc alatt homogén masszává keverem, majd hozzáadom a lisztkeveréket és sima tésztává gyúrom. Amíg kicsit állni hagyom, az apró barackokat megmosom, kimagozom és a mag helyére egy-egy kávéskanál fahéjas cukrot teszek.
Itt jön a technológiai eltérés. Ezt a tésztát nem lehet nyújtani, én kézben szoktam megformálni a gombócokat a ragadós tésztából. Ehhez egy kistányérba kevés rizslisztet készítek magam mellé. Minden egyes gombóc megformázása előtt belenyomom a tenyeremet, így sohasem ragad hozzá a tészta. Egyszerre egy nagy, púpos evőkanál tésztát veszek ki a tálból és oválisra lapogatom a kezemben. Belerakom a barackot, a két hosszabb szélét ráhajtogatom és a rövid oldalait is összedolgozom. Végül kerekre formálva tálcára teszem.
Ez a gombóc tökéletesen fagyasztható. Én eddig 60 db-ot fagyasztottam le és főztem már belőle gombócot. Kiválóan működik!
Nagyon forró vízben főzőm, mindig csak néhány darabot. Amíg a gombócok főnek kevés olajban megpirítok gluténmentes zsemlemorzsát. Amikor feljött a gombóc a tetejére akkor 2-3 perc után már szedem is ki, rá a pirított morzsára. Aki nagyon édesen szereti még egy kis fahéjas cukrot szórhat rá! (Én szoktam! ;-)
Aki az eredeti, gluténos sárgabarackos gombócra vágyik, Fűszeres Eszternél keresse!
uvegmadar mondta
hol veszel guargumit, meg xantángumit?
panyizsuzsi mondta
Szia Üvegmadár!
Én a DietABC-ben vettem egyetlen egyszer, mert ez szerintem 1-1 1/2 évre bőségesen elég adag!