Hock Judittal beszélgettünk

Tanultad ezt a szakmát vagy autodidaktaként vágtál bele?
Alkotni gyerekkoromtól kezdve szerettem, mindent kipróbáltam, amit egymagam tudtam: hímzés, kötés, horgolás, rajzolás, stb. de az ékszerek főiskolás éveim alatt léptek be az életemben, és azóta töretlenül a részét képezik annak. Ma már mosolygok rajta, hogy egy szerelmi bánat miatti álmatlan éjszaka bukkantam az interneten rá a kézzel készített ékszerekre .
Az alapok elsajátítása tanfolyamokon történt, aztán egyre bátrabban nyúltan önállóan a technikákhoz, míg végül meg nem találtam azt, amiben kiteljesedhetek – ez pedig nem más, mint a gyöngyhorgolás.
A legnagyobb lépés? Kiállni a nyilvánosság elé, és azt mondani, ezek az én kézzel készített ékszereim, amiben egy kicsit ott van a lelkem is. Olyan, mint amikor egy titkos szoba ajtaját kinyitod, hogy számodra még ismeretlen emberek is beláthassanak a világodba. Szívesen fogadom az építő kritikákat, mert mindig van hova továbblépni, fejlődni.
A nehézségek? Egy személyben lenni tervezőnek, alkotónak, marketingesnek, értékesítőnek, anyagbeszerzőnek, “üzletasszony”-nak , fotósnak, grafikusnak… Egy brand építése rengeteg háttérmunkával. A HJD mögött ott állok én, aki ezeket a feladatokat mind-mind ellátja.  :)

hockjudit1

Honnan inspirálódsz?
A természet, a különböző évszakok nagyon sokszor inspirálnak. Kimeríthetetlen téma, egy egy táj színeit figyelve alkotni. A másik kedvenc témám az építészet. Szín és forma gazdag épületek ihletet adnak, amiből inspirálódom. Most épp az utolsó ilyen nagy hatással az Abu dhabi-i mecset volt rám. Biztosan készül majd ékszer, ami visszatükrözi az ott kapott benyomásaimat.
Fontosnak tartom, hogy az elkészült darabok időtállóak legyenek és az ékszerek viselői különböző alkalmakkor, jól variálhatóan hordhassák azokat.
De volt olyan megrendelésem is, amikor egy adott ruhához kellett ékszert készíteni. Nagyon izgalmas volt ez a fajta alkotás is.

hockjudit2

Hogyan tervezel, alkotsz?
Ha kapszula kollekcióban gondolkodom, akkor előre tervezek. Egy gondolatmenetet, érzést több ékszeren végigvinni számomra mindig kihívás, így jobban át is gondolnom. Kézzel fogható anyagokat, képeket gyűjtők az adott témával kapcsolatban, aztán az érzéseket megpróbálom beledolgozni az ékszerekbe is.
Egyébként van, hogy “csakúgy” kialakul egy elképzelés, és azt valósítom meg.
Nagyon szeretem az egyedi megrendeléseket. Így jobban megismerhetem a HJD ékszerek viselőit is, és teljes mértékben olyan ékszert tudok készíteni, ami az illető stílusához legközelebb áll, és szívesen viseli azt.

Hogy választasz anyagot/színt/formát?
A technika adott az ékszereimnél, így én a színekkel játszom leginkább. Szabadon variálom a rózsaszínt a grafit szürkével, a rose goldot a matt fehérrel vagy éppen egy csillogó feketével. Ha hétköznapi darabra vágyom, akkor egy színből készítem az ékszert. Egy szép élénk vörös, vagy matt sötétkék kiegészítő feldobja a farmeres öltözetet is!

hockjudit3

Az alkotás melyik részét szereted a legjobban? Mesélj erről bővebben!
Amikor a kezeim között alakul az ékszer. Ha minta is kerül bele, akkor általában a minta kirajzolódása motivál a legjobban. A kapocs a legvégén kerül rá a darabra, de van amikor a legjobban ki is egészíti, teljessé teszi.
De a legjobb érzés, mikor az ékszert átadhatom és láthatom az örömöt az arcokon. Ha ajándéknak rendelik meg, akkor is sokszor kapok visszacsatolást az elkészült munkáimról, aminek mindig nagyon örülök.

Melyik a kedvenc alkotásod? Volt már olyan, amit annyira szerettél, hogy megtartottad?
A legkisebbek – a pötty fülik a kedvenceim. Éreztem, hogy a karakteres nyakláncok és karkötők mellé valami visszafogott, de színekben harmonizáló bedugós fülbevalóra lenne szükség. Így születettek meg a pöttyök.
Ha konkrét darabot kell megneveznem, a starlights – csillagfények kapszulakollekció Monoceros darabja – Monoceros jelentése egyszarvú – az egyik kedvencem. (Még keresi tulajdonosát.)
És igen, van hogy egy-egy darab megmarad nálam, mert annyira tetszik. Minimum egy HJD ékszer mindig van rajtam, akárhova megyek. Munkába, kirándulni vagy este kikapcsolódni. Ettől érzem, hogy hiteles vagyok, hogy a saját darabjaimat magam is szívesen hordom.

hockjudit4

Van-e kedvenc történeted valamelyik alkotásod műhely életéről?
Ohh igen. Egyszer egy anyuka rendelt tőlem a lánya 30. születésnapjára 3 darab karkötőt – mert  a lánynak nagyon tetszettek az ékszereim. Sokat egyeztettük az anyukával a részleteket telefonon és közben egy kicsit megismertük egymást is.
Nagyon kedves és igazán megható benne lenni egy fontos családi eseményben az ékszereimmel. Időben elkészültek és megérkeztek a karkötők a fontos eseményre.  Az igazi öröm pedig az volt, amikor magától a megajándékozott-tól kaptam egy kedves üzenetet az öröméről és hogy mennyire szereti az ékszereimet viselni. Ennél nagyobb elismerés egy designernek szerintem nem is szükséges.

hockjudit5

Alkotáson kívül mit csinálsz?
Igazából nekem az alkotás a hobbi, a kikapcsolódás. Főállásban az építőiparban (kivitelezésben) dolgozom. Szeretem a munkámat, mert ott másképp “alkotok”. Este hazaérve pedig örömmel foglalkozom az ékszerekkel. Az én saját kis világom, amiben otthon érzem magam, amiben magam vagyok.
Egyébként pedig a természetjárás kapcsol ki. Szeretek hegyek között lenni.

A Hock Judit Design nyereményjátékon itt tudsz résztvenni!

A Hock Judit Design műhelyének kulisszái mögé itt tudsz belesni! (15 órától aktív)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...3 hozzászólás van eddig

 1. 1. Zsuzsa

  2016. október 01. @ 14:28

  Szeretném

 2. 2. mazsa

  2016. október 01. @ 18:19

  Hát a Nyunyi tud valamit … ;)

 3. 3. Betty

  2016. október 02. @ 07:23

  Nagyon szép

Komment RSS

Hozzászólok én is

Név: (kötelező)

Email: (kötelező)

Weboldal:

Hozzászólás: