Imecs Kata, párnatervező

Imecs Kata,  párnatervező, a Cata márka tulajdonosa és designere szentendrei, csakúgy mint én. Néhány hete Franta Ági mutatott be neki. Magukkal ragadtak a párái. Egyértelmű volt hogy Ő is szerepelni fog a Design Hét 2013 panyizsuzsinál: Ők 10-en. Nők és teremtők sorozatban.

Imecs Kata - Cata

Tanultad ezt a szakmát vagy autodidaktaként vágtál bele?
Az alkotni vágyás és alkotás mindig része volt az életemnek. A lakás kiegészítő-tervezésbe autodidaktaként kezdem bele. Lakberendezőként végeztem egy művészeti iskolában, ez volt a kapocs. Mindig is vállalkozó kedvű voltam, szívesen megcsináltam, ha valamit kitaláltam. 2005-ben egy kis csapattal babzsákfotel készítésbe kezdtünk (Guboo néven), ekkor én még inkább csak segítettem. Vágytam rá, hogy valami saját dolgot hozzak létre. Lassan 4 éve született az első párna, amit a saját nevem alatt tervezek.

Honnan inspirálódsz?
Imádom a színeket, árnyalatokat! Önmagukban és csapatosan is. Van egy szín-neves párna kollekcióm, ahol nem csak a szín, hanem maga a szín neve is igéző. A színeknek hatása van ránk, a szervezetünkre, hangulatunkra. De inspirált már a természet, növények, virágok is. A legjobb ötletek inkább akkor jönnek, ha kerek körülöttem minden.

Imecs Kata - Cata

Hogyan tervezel, alkotsz?
Általában van egy vízióm és azt valósítom meg. Ahhoz keresem az anyagokat vagy a technikát. De gyűjtögetni is szeretek, amikor még nem tudom mire lesz jó például egy szalag vagy anyag darab, de megveszem és félreteszem. Nagy öröm, amikor megleli a helyét.

Hogy választasz anyagot/színt/formát?
Szeretek nézelődni. A párnákhoz gyakran keresek különlegesebb textileket, kiegészítőket. Szívesen töltöm ezzel az időt, ha jut rá. Főleg bútorszövetekkel dolgozom, de nagyon szeretem a textilbőrt, könnyű kezelhetősége miatt, ami a gyártás és a későbbi használat mellett is végigkíséri. Egyelőre össze vagyunk nőve. Ma könnyű beleszeretni különböző anyagokba, nagy a kínálat, több a lehetőség.

Imecs Kata - Cata

Melyik a kedvenc eszközöd/szerszámod?
Ezen még nem gondolkodtam. Nem kedvencem, de az olló, az fontos. Szépen lassan szaporodik a gyűjteményem. Vannak, amelyekre különösképpen figyelek, nem mindegy mivel mit vág az ember. Van egy-két régi szabászollóm, amiket még férfi-szabó nagypapámtól örököltem. A varrógépemet is nagyon szeretem, egész meditatív tevékenység varrni.

Az alkotás melyik részét szereted a legjobban? Mesélj erről bővebben!
Hát természetesen, amikor az új/első darabok készítésénél, már látszik, hogy mi lesz a dologból. Amikor már majdnem készen van, és azt látom, amit addig csak elképzeltem. Ilyenkor már folyamatosan mosolygok közben.

Melyik a kedvenc alkotásod? Volt már olyan, amit annyira szerettél, hogy megtartottad?
A felhős párnámat nagyon szeretem, mert ez volt az egyik első. Az Iparművészeti Lektorátus is zsűrizte, számozott iparművészeti termék. De a puffok és persze a nyuszik (nyuszis vattapamacstartó) is nagyon közel állnak a szívemhez. Van saját párnám a nappaliban, de megtartani mindent nem lehet, egy cukrász sem eszi meg az összes sütit, amit készít. Elég, ha édesszájú, szerintem.

Imecs Kata - Cata

Van-e kedvenc történeted valamelyik alkotásod műhely életéről?
A vásárokra időnként kiviszek egyedi babzsák foteleket. Ezeket szín- vagy anyagkombinációjuk teszi különlegessé. Sokszor olyan textilből készülnek, amiből csak egy babzsákhoz való anyagot kapok. Nem tudom megismételni. Az egyik vásáron egy kedves hölgynek nagyon megtetszett az egyik ilyen fotel. Többször is visszatért és elmondta, hogy olyan mintha hozzájuk készült volna. Odahívta a férjét, akit teljesen hidegen hagyott a felesége lelkesedése. Fejcsóválva és halkan mormolva kifejezte nemtetszését és kérte a feleségét, hogy álljanak is tovább. Meg is sajnáltam a hölgyet. Pár héttel később kaptam egy telefont, hogy megvan-e még az a fotel? Megvolt. Örültem, mert többen is érdeklődtek már utána. Egyeztettünk időpontot és vártam az úriembert. Itt, most nem lesz meglepetés, de nekem óriási pozitív megdöbbenés volt, amikor felismertem a mufurc férjet. Zavarodottságomban hebegtem habogtam és nagyon boldog voltam! Nem szabad ítélkezni. A fotel születésnapi ajándék lett!

Alkotáson kívül mit csinálsz?
Lakberendezőként dolgozom, Franta Ági barátnőmmel együtt. És van egy kis családi kávézó, amit a párom és az édesanyja vezet. Akörül is forog az élet.

Imecs Kata - Cata

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...3 hozzászólás van eddig

 1. 1. Sallai Zoltánné

  2013. október 04. @ 10:44

  Csodaszép és egyedi alkotások, gratulálok. :)

 2. 2. Leila

  2013. október 04. @ 13:48

  A nyuszis vattatartó egyszerűen fantasztikus! “Szaladok” is rendelni. :)

 3. 3. H. Adri

  2013. október 04. @ 19:33

  Szeretnék egy ilyen egyedi párnát!!!

Komment RSS

Hozzászólok én is

Név: (kötelező)

Email: (kötelező)

Weboldal:

Hozzászólás: