Interjú: Szemes Nóra stylisttal

Szemes Nóra stylistot, a Style&Budapest streetstyle blog szerkesztőjét kérdeztük a divatról és a blogjáról.
1. Kik vagytok és pontosan mit csináltok?
Én divat-és személyi stylistként dolgozom, az ötlet tőlem származik. Többször lefotóztak már hasonló blogokba, utánanéztem mi is az a streetstyle itthon és külföldön, és gondoltam egyet; akkor én is csinálok egy ilyet.
Úgy gondoltam, nagyon fontos, hogy a képek jó minőségűek legyenek, ezért nem én kattintgatok a saját gépemmel, hanem két fotós barátommal dolgozom, Kirschner Annával és Vas Petivel.
A dolog nagyjából úgy néz ki, hogy az utcán leszólítjuk az embereket akiknek tetszik a szettje, és megkérdezzük szerepelnének-e a blogunkban. Általában nem tudják mi az a streetstyle blog, ezért elmagyarázzuk, aztán legtöbbször beleegyeznek. Néhányan azért félnek a kommentektől, és ezért nem engedik, hogy lefotózzuk őket, de szerencsére ez egyre kevesebbszer fordul elő. Megkérdezzük azt is honnan vannak a ruháik, hiszen ez segítség lehet a blogot olvasóknak, hogy milyen üzletben nagyjából milyen stílusú ruhákat lehet kapni.
2. Miért csináljátok a blogot?
Egyrészt magunknak, saját szórakoztatásból. Sok érdekes emberrel találkozunk, általában elmondható, hogy akiket leszólítunk, mert a szettjük egyedi, stílusos, azok maguk és érdekes emberek.
Másrészt szeretnénk bemutatni az öltözködési stílusokat Budapesten, azokat, akik merik felvállalni, hogy különböznek, hogy kitűnnek a tömegből. Célunk, hogy megmutassuk, hogy lehet az öltözködést önkifejezési eszközként használni. Inspirációt szeretnénk nyújtani az itthon embereknek hogyan öltözzenek úgy, hogy belevigyék a saját egyéni stílusukat, személyiségüket is öltözetükbe.
3. Miben különbözik a ti blogotok a többi hasonlótól?
Egyelőre nem tudok róla, hogy itthon lenne olyan, hogy valaki állandó szereplőket is és utcán idegeneket is fotóz a blogba. Külföldön elterjedtebb, hogy valaki csak magát fotózza / fotóztatja, és a blog arról szól, hogy a saját stylingjait, ruhakombinációt mutatja be magán. Ilyen pl. A Karla’s Closet, az egyik nagy kedvencem. Én állandó szereplője vagyok a blogomnak, valamint még két barátnőm, Reni és Panda, akik szintén a divatszakmában dolgoznak…és remélem egyre több állandó arc lesz a blogon!
4. A külföldi streetstyle blogok miben különböznek az itthoniaktól?
Az ott lefotózott emberek szettje sokkal merészebb, mint nálunk. Ott nem annyira követik az aktuális divatot, mint itthon, és sokkal jobban beleviszik a személyiségüket egy-egy öltözetbe. Színesebben öltöznek, és többféle stíluselemet vegyítenek. Pl. nyári ruhát bakanccsal, női-és férfi cuccokat vegyesen, mintásat a mintással, dizájner holmikat bolhapiaci darabokkal. A legtöbben itthon erre azt mondják úristen, hogy néz ki, de szerintem nagyon jó dolog így játszani az egyes darabokkal. Persze külföldön azért könnyebb, mert sokkal nagyobb a választék az üzletekben, de azért nálunk is kezd bővülni a kínálat. Érdemes elmenni a WAMP-ra szétnézni, vagy a hazai dizájnerek üzleteibe, turkálókba, bolhapiacra, vagy épp a nagyi szekrényét felkutatni. Aki akar, az biztosan talál itthon is olyan cuccokat, amik nem tucatdarabok.
5. És ti honnan insprirálódtok?
The Sartorialist, Scott Schuman divatfotós streetstyle blogja és a korábban már említett Karla’s Closet mindenképp nagyon inspirálóak, valamint persze az utca embere is itthon és külföldön. Egy-egy színkombináció, mintapárosítás, stíluselemek vegyítése, vagy épp a kiegészítők használata mindig új-és új ötletet nyújt a saját szettekhez.
Reméljük, hamarosan itthon is bátrabbak lesznek az emberek, és sikerül mindenkinek megtalálni a saját stílusát, azt az öltözetet, amit igazán magénak érez, és amiben igazán jól érzi magát – még akkor is, ha az másoknak nem tetszik.

Köszönöm az interjút, Nóra!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...Hozzászólok én is

Név: (kötelező)

Email: (kötelező)

Weboldal:

Hozzászólás: