Ister Napok Szentendrén

Mikor Szentendrére költöztünk és az egyik szombat este, a nyár közepén, a fél város a Duna partra igyekezett, nem tudtuk miért. Ister napok volt, de ez nem mondott nekünk sokat. Aztán a következő években mi is megtanultuk miről szól ez az ünnep. Az Ister, maga a Duna, legalább is a rómaiak szerint. Az Ister Napok, pedig a szentendrei és dunai hagyományokat felelevenítő ünnep. Ezért ünnepli meg Szentendre immár 10. éve az Ister napokat.

Sok minden történik ilyenkor a városban. Ide látogat Tüske Papa, a bohóc és barátaival, hogy gólyalábon szórakoztassa a nézelődőket. Ister királynő mindkét délután 4 órakor teszi tiszteletét a Duna-korzón, ahol mindkét nap kézművesek, iparművészek árusítanak. A remek kert helységekben esznek, isznak, hűsölnek az emberek. A Dunaparti Művelődési Ház udvarán pedig gyerekek nézik a bábszínházat és kézműveskednek! Az egész hétvégét egy csodás tűzijáték zárja, de nekem mégsem ez a kedvencem.

Szombaton este 10 órakor kezdődik a gyertyaúsztatás. Ilyenkor a sziget csúcsról vízre tesznek több 100 teamécsest pici deszka tutajokon. Ezek a mécsesek úsznak lefele a Dunán. Csodaszép látvány, aki látta már tudja, aki nem az jöjjön el! Mi ott leszünk mindkét nap!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...Hozzászólok én is

Név: (kötelező)

Email: (kötelező)

Weboldal:

Hozzászólás: