A kacsa trilógiám 3. egyben befejező része a kacsamell rozé sütése. Ami sokak számára nagyon bonyolultnak tűnik, de egyáltalán nem az, és mennyei az íze. Nálunk kifejezetten ünnepi étel, de akármikor megkérdezem a gyerekeimet, hogy mit szeretnének enni, ők mindig azt felelik, hogy kacsamell rozét!
Ez egy olyan étel, amihez a húson és són kívül az ég világon semmire nincsen szükséged!
Íme az elkészítés módja:
Előző este alaposan besózom és egy zárható műanyag tálban a hűtőbe teszem a melleket.
Ahhoz, hogy csinosak legyenek és a bőréből szépen kisüljön a zsír, hosszanti irányba bevágom a bőrét, ügyelve arra, hogy a hús rostjaiba ne nyisszantsak bele. A hosszanti irány fontos, hiszen szeletelésnél keresztbe lesz vágva. Így a tetején helyes kis pörcök fognak megjelenni! Ezt a munkafázist sózás előtt is megteheted, így aznap, amikorra készíted, már nem kell ezzel foglalkozni.
A száraz serpenyőt felforrósítom és bőrével lefelé bele helyezem a kacsamelleket. Ha nagyobbak, akkor 10, ha kisebbek, akkor 7 percre. Ennyi idő alatt szépen kisül a bőréből a zsír és elkezd belül is sülni. Ezek után fordítok rajtuk egyet és a nagyobbakat 7, a kisebbeket 5 percig sütöm a másik oldalukon. Ekkor átszedem a húsokat egy tűzálló tálba bőrükkel felfelé és 15 percre 150 C-os sütőbe helyezem őket. Ha több adag készül a serpenyőbe, közte mindig leöntöm a zsírt. (Reggelire jó lesz! 😊)
Ha készen vannak, akkor vékonyra vágom őket és kis átfedéssel a tálaló tálra szedem a finom kacsa falatokat! Krumplipürével és salátával is isteni.
TUTI TIPP KÖRETNEK: Vörösáfonyás rukkola saláta
Hozzávalók:
- egy zacskó rukkola
- 10 dkg vörösáfonya
- 5 dkg mandulapálcika (keskeny csíkokra vágott vastagabb mandula)
- 3 ek szezámmag
- jó fajta olívaolaj
Rukkolából mindenképpen mosottat választok, ha nem kapok ilyet, megmosom, salátacentrifugával centrifugálom és megszárítom egy konyharuhára terítve. Ez azért nagyon fontos, mert a vizes salátáról „lecsúszik” az olaj és a szezámmag is. Ezek után a mandulapálcikát megpirítom egy száraz serpenyőben és félre teszem hűlni. Fontos, hogy kihűljön, mert ha melegen tesszük a salátára, akkor az bizony megfonnyad!
Közvetlen tálalás előtt a salátaleveleket beleszedem egy nagy salátás tálba, locsolok rá egy kevés olívaolajat és szórok rá szezámmagot, majd összekeverem. A vörösáfonyát és a pirított mandulát a tetejére szórom. Ezt szándékosan nem keverem bele, mert már az első adag kiszedése után egy csomó az aljára csusszan. Ha jó nagy salátás kanalakat használok, akkor jut mindenkinek mindenből!
Vélemény, hozzászólás?