Lantos Judit, keramikus

Lantos Judit, keramikust nem lehet nem ismerni, ha az ember Szentendrén lakik. Találkozni vele, minden szentendrei rendezvényen és a WAMP-on, aktívan összefogja a szentendrei keramikusokat. Nemcsak ezért szeretem. Munkái olyan letisztultak és egyszerűek, mintha maga a szépség lenne beleöntve a formákba. Semmi több, semmi sallang, semmi díszítés. Nagyon közel állnak hozzám. Több tárgya díszíti a lakásomban. A mai nap róla szól a Ők 10-en. Nők és teremtők. sorozatban, ami a panyizsuzsi blog rendhagyó sorozata a Design Hét 2012 alkalmából! Judit kerámia szettjét itt tudjátok megnyerni, a műhelyéről szóló cikket pedig itt tudjátok elolvasni!!

 

Mi az amit életedbe először készítettél és a mai napig emlékszel rá vagy éppen meghatározó volt?
Egy kis vizilovat készítettem agyagból.Sokáig megvolt, de aztán valamelyik költözésnél elenyészett.

Tanultad ezt a szakmát vagy autodidaktaként vágtál bele?
Autodidakta módon kezdtem, számtalan műhelyben dolgoztam: iparosoknál, iparművészeknél. Megtanultam a szakma alapjait, a különböző anyagokkal való bánásmódot, a mázak keverését, használatát, az égetés fortélyait. Végül, felnőtt fejjel, megcsináltam a saját műhelyemet, és levizsgáztam a Kézműipari szakiskolában, hogy legyen valami papírom is arról, hogy tudom, amit tudok…

Van-e mestered? Ki Ő?
Sarkantyu Juditnál dolgoztam kb öt évig, tőle tanultam a legtöbbet.

Honnan inspirálódsz?
Számomra minden inspiráció!Legfőképpen az emberek, állatok, de ide sorolhatom a tájat, a zenét, és az ízeket is. Alapvetően vegetatív alkat vagyok, imádok élni, átélni!!És átadni is!Ha sikerül.

Hogyan tervezel, alkotsz?
Számomra az ötlet az első. Sokszor évekkel, hónapokkal megelőzi a tárgy megszületését. Az én szakmámban (főleg, ha önt az ember, amihez még gipsz formát is kell készíteni), maga gyártás ideje is hosszú. Ehhez hozzáadódik még a tervezés, az ötlet csiszolgatása, és a kivitelezés során felmerülő problémák megoldásának az ideje. Olyan ez, mint a terhesség, és a szülés! De az embert ilyenkor motiválja, hogy csak a ” kész gyermeket” látja maga előtt! Így képes túljutni a buktatókon. Ritkán rajzolok, akkor is csak hevenyészve, inkább azért, hogy ne felejtsem el, hogy mit is akartam.

Hogy választasz anyagot/színt/formát?
Alárendelem az ötletemnek. A kész tárgyból haladok visszafelé. Meg kell felelnie az esztétikai elvárásoknak, és a funkciónak is.

Melyik a kevdenc eszközöd?
A két kezem.

Az alkotás melyik részét szereted a legjobban?
A tervezést, és azt, amikor birkózom az anyaggal! De a legizgalmasabb pillanat mégiscsak az, amikor kinyitom a kemence ajtaját. Azt tudom, hogy mit tettem be. Azt is, hogy mit szeretnék látni. De azt nem, hogy valójában mit is fogok!!

Melyik a kedvenc alkotásod? Volt már olyan, amit annyira szerettél, hogy megtartottad?
Rengeteg olyan alkotásom van, amiktől nem szeretnék megválni. Lassan kiszorítanak a műhelyből…Ilyenek a kiállítási darabjaim, és a személyes inspirációk által ” kibuggyant” tárgyak.

Van-e kedvenc történeted valamelyik alkotásod műhely életéről?
Megelégszem azzal is, ha olyan visszajelzéseket kapok, hogy nap, mint nap örömmel használják a tárgyaimat, vagy egyszerűen csak jobban érzik magukat, ha birtokolhatják.

Alkotáson kívül mit csinálsz?
Szerencsés vagyok, mert nekem ez a hobbim is. Ezen kívül, ott a család, a barátok. Szeretek kiállításokra járni, olvasni (már alig jut rá idő), bringázni, és sörözni. Nagyon fontos a zene!Szeretek egyedül lenni a műhelyben, de imádok emberek közt lenni, ha jó a közeg. ÉLNI szeretek!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...8 hozzászólás van eddig

 1. 1. Hegyi Máténé

  2012. szeptember 28. @ 09:23

  aranyos kis furcsaságok

 2. 2. Noresz

  2012. szeptember 28. @ 09:49

  Nagyon szépek, tényleg letisztultak

 3. 3. Vica

  2012. szeptember 28. @ 10:43

  Csinosak, találok nekik helyet a lakásomban! A cicákért különösen odavagyok.

 4. 4. Kri

  2012. szeptember 28. @ 11:52

  pont a konyhámba vágyódnak, úgy érzem… :)!

 5. 5. Horváth Gyöngyi

  2012. szeptember 28. @ 12:47

  Nagyon tetszenek :)

 6. 6. Kurucz Márta

  2012. szeptember 28. @ 13:50

  Egyediek :-)

 7. 7. Járai Ildi

  2012. szeptember 28. @ 14:16

  Köszönöm ezt az interjút, nagyon jó volt olvasni.

 8. 8. picidia

  2012. szeptember 28. @ 15:37

  gyönyörű

Komment RSS

Hozzászólok én is

Név: (kötelező)

Email: (kötelező)

Weboldal:

Hozzászólás: