Levente Dorkával beszélgettem a Miaszöszről

Minden évben szeretek egy olyan alkotót bemutatni, aki gyerekeknek készít valamit.
idén ez az alkotó Levente Dorka és az Ő alkotásai. Vágjunk bele és tudd meg mi a szösz az a Miaszösz!

Tanultad ezt a szakmát vagy autodidaktaként vágtál bele?
Kislánykorom óta szeretek szöszmötölni. Mindig is kedvenceim voltak az apró részletek és szenvedéllyel, elmerülve dolgozom minden alkotásomon, hogy a legkisebb részlet is olyan legyen, ahogyan elterveztem.

Sok mindent kipróbáltam gyerekkoromtól fogva, de géppel varrni, no, azt egyáltalán nem tudtam! Egészen 2012-ig. Abban az évben indítottuk a Miaszöszt egy ovis anyatárssal – ő varrt, az én részem volt a tervezés, ötletelés. Úgy fél év után egyedül maradtam az éledő kis vállalkozásban és úgy döntöttem, folytatom a megkezdett munkát, kézhez szoktatom magam is a varrógépet.

miaszosz02

Ahogy felbátorodom a varrásban, a Miaszöszök is egyre részletgazdagabbak lesznek, hiszen említettem, hogy gyerekkorom óta az apró finomságokban lelem örömömet. Számomra az az igazi sikerélmény, amikor a végeredménnyel elégedett lehetek és mosolyogva adom egy új családba figuráimat.

Honnan inspirálódsz?
Alapvetően meghatározza Miaszöszeimet az a világ, amit otthonról hoztam. Édesanyám meseíró, sokszor bevont egy-egy születő mese hömpölyögtetésébe. A mai napig nagyon szeretem ezt a világot. A mesék és a hozzájuk készülő igényes illusztrációk egyaránt inspirálnak.

Emellett természetesen hazai és nemzetközi szinten egyaránt követek egyes alkotókat. Soha nem szerettem másolni, de nagyon érdekelnek mások igényes munkái. És persze a kulisszatitkok: hogyan készíti; mit talált ki, hogy ne essen szét; honnan szerezte a csipkét; mi a csuda ez az izgalmas fotóháttér; hány órát pöszmögött mindezen?

Ami még feltétlenül inspiráló hatással van rám, az egy-egy értékes munkakapcsolat. Magam is meglepődöm, mennyi új út nyílik meg egy-egy jó összefogásból. Most éppen nagy izgalomban vagyok, mert a következő fél évre több effélét is előkészítünk számomra becses alkotótársakkal.

Hogyan tervezel, alkotsz?
Egyrészt Kürti Andrea illusztrációival ékes jegyzetfüzetekben gyűjtögetem felmerülő ötleteimet. Aki ismeri Andrea munkáit, tudja, hogy önmagukban felérnek egy inspiráció-tornádóval!

Különleges érzés, amikor szinte belelátok az anyagba egy-egy formát és ilyenkor azt valósítom meg. Például a Miaszöszök pofácskáját csak felvázolom saját sablonommal, de a végeredmény minden esetben egy kicsit más lesz. Szeretem elképzelni, hogy minden figurámnak saját személyisége van és ennek megfelelően alakítom például a szájuk ívét vagy az orruk méretét.

Előfordul, hogy érzem, még hiányzik valami, nem teljes az éppen alakuló kis lény. Csak akkor tudok hátradőlni, amikor megtalálom erre is a megoldást.

miaszosz04

Hogy választasz anyagot?
Hmm, ez az egyik kedvenc munkarészem! A textil szinte kínálja magát, öröm összepárosítani a különféle színeket és mintákat. Elég gazdag alapkészletem van a műhelyemben, ebből bármikor tudok válogatni. Alkalmanként persze bővítem is ezzel-azzal; hol céltudatosan, hol pedig csak beleszeretek valami újba.

Az évszakok, trendek és a saját hangulatom egyaránt befolyásolják a születő Miaszöszök szín és mintavilágát. Nagyon szeretem a tüzes színeket, de alkalmanként jólesik megnyugodni pasztellek között.

Melyik a kedvenc szerszámod?
Hát, nem is tudom. Szeretem a jó, bevált szerszámokat. A megbízható ollókat vagy például egy pici krokodilra emlékeztető kis csipesz-félét, ami varázslatos segítség szűk dolgok kifordításában. És nagyon szeretem a varrógépemet. Ügyesebb darab egy sima háztartási gépnél, ha nem is csúcsmodell. Nekem éppen megfelel!

Az alkotás melyik részét szereted a legjobban? Mesélj erről bővebben!
Egyik kedvencemet, az anyagválasztást már említettem.

Újabban nagyon szeretem tarka és aprólékos kézi hímzéssel díszíteni a Miaszöszöket. Ezáltal mívesek és egészen egyediek lesznek. És végre egy munkafolyamat, amelyet a gyerekek mellé ülve is tudok végezni! Többé-kevésbé…

Illetve például mindig izgatottan lesem a pillanatot, amikor kifordítom végre a jó oldalára a készülő figurát és kiderül, minden a helyére került-e. Vagy amikor a hímzett szemek közepébe pettyintek egy kis fehér franciacsomót, ami csillogást, élő tekintetet varázsol az addigi tompaság helyébe. Ettől a mozzanattól fogva megelevenedik számomra az adott Miaszösz és többnyire valamilyen karaktert is tudok neki szánni.

miaszosz05

Melyik a kedvenc alkotásod? Volt már olyan, amit annyira szerettél, hogy megtartottad?
Általában van aktuális kedvencem. Éppen az, amivel az adott időszakban sokat foglalkoztam, kitaláltam hozzá például újdonságokat: mívesebb lett a kidolgozása, változtattam a szabásán, kiegészítőket készítettem hozzá stb. Időnként egy-egy darab itt csücsül a műhelyemben egy ideig, de aztán többnyire gazdához kerül minden. Persze a saját gyerekeim is le-lecsapnak egy-egy kedvencükre. Ritkán telik el úgy ünnep, hogy a lányok ne kérnének Miaszöszt is. Néha még a nagyfiam is rámosolyog egyikre-másikra…

miaszosz03

Van-e kedvenc történeted valamelyik alkotásod műhely életéről?
Van több is, igen. Például ezév tavaszán néhány nap eltéréssel keresett meg levélben egy-egy édesanya: mindketten szabadkoztak, hogy nagyon egyedi a kérésük, de hátha… őzet szeretnének. Egyikük egy nagyon lányos példányt, másikuk pedig vagány kis bakot. Elvállaltam örömmel, különösképpen, mivel jegyzetfüzetemben már pár hónapja várakozott egy nem teljesen kiforrott őz-terv. Közben kiderült, hogy a megálmodott kis bak a folytatásos családi esti „fejbőlmese” főszereplője. Felelősségteljes feladatnak éreztem, hogy egy gyerek számára soha nem látott, mégis jól ismert figurát kell életre keltenem. Ezt a pár sort kaptam tőlük később:

Kedves Dorka! Mindenképp szerettem volna megköszönni még ezt a mesés mesehőst! Soma teljesen zavarban volt, először nem hitt a szemének… Egy erdei kiránduláson találtuk meg Őzikét és mindent,de mindet el kell neki mondani. Itthon körbevezette a lakásban, együtt alszanak… Teljes a siker! Köszönjük szépen!

…és néhány hét múlva Soma öccse is kapott egy saját Miaszösz őzet!

miaszosz01

A Miaszösz nyereményjátékon itt tudsz részt venni!

Miaszösz műhelyének kulisszái mögé itt tudsz belesni!  (15órától elérhető)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...1 hozzászólás van eddig

  1. 1. Hartyáni Lilla

    2017. október 13. @ 12:02

    Nálunk a top termék a hajcsat tartó baba Dorka korábbi alkotásai közül!Minden lánynak van a családban,vagy akinek nincs,annak ahogy megnő a haja. ;)

Komment RSS

Hozzászólok én is

Név: (kötelező)

Email: (kötelező)

Weboldal:

Hozzászólás: