London felett az ég…

Anglia felett két éve derűs az égbolt. Na, nem mintha kisebbednének a bevándorlás problémái, és a kormányzat sem lett népszerűbb. A királyi ház és a nemzeti öntudat tájékán történt egy s más, ami végre örömre ad okot a szigetországban.

2011. áprilisában Vilmos herceg és Kate Middleton puritán-pazar esküvője óriási eufóriát váltott ki a brit társadalomban. A monarchiát jobbára nem szívlelő britek is elismerték: örömmel nézték végig a Westminster Apátságban tartott szertartást. Örülhettek, hiszen két nyilvánvalóan szerelmes fél kötötte egybe az életét a királynő és családja előtt. A szorgalmas, középosztálybeli család gyönyörű lánykája mintha megtestesítette volna az „egy közülünk” mítoszát. Kate, azaz immáron Cambridge Hercegnője azonban nem csak szép, hanem okos és öntudatos fiatalasszony is. Igyekszik beilleszkedni a királyi család rendjébe, alkalmazkodik férje szerteágazó feladataihoz, és vállalja a közszerepléseket. Még rövid beszédet is mond, ha kell, ugyan állítása szerint nem szeret szerepelni.

Lehet, hogy beszédet nem mond szívesen, öltözködni viszont nagyon szeret. Stílusával, igényességével óriási hatással van jelen a brit és a nemzetközi divat színterein. Most, hogy első gyermekét várja, változatlan figyelem övezi minden megjelenését.

royal baby - Kate Middleton pregnant

Igen, igen, napokon belül megszületik a trónörökös! A gyermek harmadik lesz nagyapját, Károlyt, és apját, Vilmost követően az utódlás sorában. Az angol bookmaker-ek hatalmas pénzeket kaszálnak, már a várandósság eleje óta. Lehet fogadni a születés dátumára, a gyermek nemére és nevére, de még a szeme színére is. Naná. És az angolok rendre találgatnak, fogadnak, hiszen nagy reményekkel várják az új jövevényt.

Kate és Vilmos házassága bizonyos értelemben elégtétel azoknak, akik még mindig fájlalják Diana hercegnő elvesztését. A fiatal hercegnő pedig rászolgál minden reményre, hiszen még a királynővel is jó kapcsolatban van, ami nem kis dolog ebben a házban, és amit különösen Diana küzdelmes házassága után nagyon áhított már a brit közönség.

II. Erzsébet megítélése is meredeken ível felfelé az utóbbi néhány évben. Tavaly, 2012-ben óriási ünnepség sorozat övezte Őfelsége trónra lépésének 60. évfordulóját. (Az angol történelemben eddig csak egy másik királynő (milyen érdekes…), Viktória uralkodott ilyen hosszú ideig, pontosan 1837-1901-ig.) Az ünnepség egyik fénypontja volt, hogy díszes hadi flotta ereszkedett alá a Temzén, a legpompásabb hajón magával a 86 éves Erzsébettel. A királynő azt nyilatkozta, élete legboldogabb szakaszában érzi magát.

Mindezt tetőzték a tavaly nyári londoni olimpiai játékok. A jó szervezés, a nemzeti sikerek és a világ elismerése mind-mind hozzásegítették Angliát, hogy visszataláljon optimizmusához.

És most itt a küszöbön a Gyermek! A nemét és nevét illető találgatásokon túl sokan pedzegetik annak esélyét, hogy a királynő talán lemondana a trónról. Így tett ugyanis a közelmúltban Hollandiában Beatrix királynő, sőt a belga II. Albert király is. Mindketten hanyatló egészségükre tekintettel mondtak le fiatal utódaik javára.

Erzsébet azonban kemény és robusztus nő, rendkívüli fizikummal megáldva. Így esze ágában sincs lemondani a trónjáról. Egy a közelmúltban végzett közvélemény kutatás szerint (Royal Centre) a megkérdezett britek 83 %-a nem kívánja a királynő lemondását éltes kora miatt. Ugyanezen felmérés azonban azt is elárulja, hogy a várandós Duchess of Cambridge jelenleg a királyi család legnépszerűbb tagja, így ugyan csak néhány százalékkal, de a királynőt, II. Erzsébetet is megelőzi.

szerző: Udvarhelyi Zsuzsi

Veszprém és a Balaton-felvidék a szülőhazám, a Pilis az otthonom. A legnagyobb gazdagságom: három gyönyörű gyerekem, és egy Férj az oldalamon.
Angolt tanítok a PPKE BTK Angol Intézetében. Szeretek tanítani, szeretem látni az új, utánunk jövő nemzedéket. Öröm számomra átadni a tudást és a gondolataimat a világról.
Érdekel a női lét minden titka, küzdelme és öröme, ezért szívesen fürkészem régi korok és napjaink nagy asszonyainak életútját és tanulságait.

Zsuzsi hamarosan saját bloggal szinesíti a magyar blogoszférát!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...2 hozzászólás van eddig

 1. 1. Mary

  2013. július 15. @ 22:56

  Nagyon kedvelem Katalin hercegnét, igazán közel áll hozzám az ízlése. El tudnám képzeli panyizsuzsiban:) Azonban a cikk utolsó mondatában szereplő rokoni fokot én felülvizsgálnám..

 2. 2. panyizsuzsi

  2013. július 17. @ 19:53

  Kedves Mary!
  Köszi a figyelmeztetést már javítottuk is!

Komment RSS

Hozzászólok én is

Név: (kötelező)

Email: (kötelező)

Weboldal:

Hozzászólás: