Milyen is egy környezettudatos műhely?

Fenntartható ház. Környezettudatos épület. Ökoépítészet. Közel nulla energiaigényű épületek. Ezek mind egyre népszerűbb témák. Nem véletlen. Az energiárak emelkednek és az épületeink elavultak. Sokat gondolkoztam ezen a műhely tervezésének során, a Budapest Bank is pont erre a témára indította a Valóraváltó pályázatot. Arra kíváncsi, hogy egymillió forintból ki, hogyan tud energiával, erőforrásokkal spórolni.

Szeretem az egyszerű, logikus és letisztult dolgokat. Ékszerben és belső térben is. Egyforma fontos a funkció és a forma, sőt ezek harmóniája. A legszebb, mikor a kettő egymást segíti, kiegészíti. Ha valamelyik előrébb van a másiknál, akkor valami sérül és borul az egyensúly. Legyen ez ékszer vagy épület, csak hogy a két legszélsőségesebbet említsem. A panyizsuzsi műhely tervezése során is mindkettő fontos volt.

Forma
A műhelyem az alkotásom tere lesz. Itt fognak új ékszerek születni papíron és üvegből. Ezért ennek a térnek, nyugodtnak, kiegyensúlyozottnak kell lenni. Olyan letisztult teret álmodtam, ami nem vonja el a figyelmet, ahol képes vagyok koncentrálni, alkotni.

Funkció
Ennek a térnek az esztétikumon kívűl nagyon jól kell működnie. Kell, hogy minden kézre álljon és a munkafolyamatok logikusan kövessék egymást. Ez tovább erősíti a tér harmóniáját, hiszen egyetlen ékszerhez nem kell 15 helyről elővenni az alapanyagokat és az eszközöket.

Szintén funkcionális elgondolás, hogy a műhelynek gazdaságosan kell működnie. Azzal, hogy minden a kezem ügyében van, azzal időt takarítok meg. Pénzt viszont az energiaköltségek csökkentésével tudok megtakarítani, ezért számos olyan elem épül a műhelybe, ami vagy az építési vagy a fenntartási költségeket csökkenti.

 • hőszigetelés: a hőszigetelés vastagságát megnöveljük, hogy a fűtési költségeket csökkentsük
 • ablakok: minden ablak a nyári melegek ellen hővédő fóliával valamint árnyékolóval ellátott
 • természetes megvilágítás: a műhelyben keresztirányban 2-2 ablak lesz és a lépcső felett és a egy új ablak kerül beépítésre, hogy minél több természetes fény világítson, ezáltal csökkentve a későbbi energiafelhasználást
 • könnyen tisztán tartható, strapabíró burkolat: a falak festése mosható festékkel készül, míg a padló öntött ipari burkolat lesz, ami kevesebb karbantartást igényel
 • ajtó: a műhely ajtaja használt építési pallóból készült rusztikus istállóajtó lesz

Nem mondom, hogy egy nulla energiafelhasználású, ökoházat építünk a műhelnyek, de azt gondolom, hogy ahol van választási lehetőség ott miért ne válasszuk a környezetbarát vagy energiatakarékos megoldásokat.

A panyizsuzsi műhely környezettudatos és energiatakarékos kialakításában Bonifert Zoltán, a fenntarthatohaz.hu tulajdonosa segített.

Elindultunk a Budapest Bank pályázatán, mely egy millió ft-tal támogat egy vállalkozást, ha környezettudatos beruházást álmodott meg. Kérlek segíts abban, hogy mindennapi szavazataiddal valóra tudjuk váltani a terveinket!

kattints és szavazz most és minden nap!

Minden nap egyszer tudsz szavazatot leadni a panyizsuzsira!

Szavazás menete:

A szavazáshoz facebook regisztrációval szükséges rendelkezni, majd klikkelj a linkre és szép sorban az alábbi feliratokra, gombokra:

 • engedélyezem
 • like
 • szavazás ötletek
 • vállalkozások ötletei
 • napi toplista vagy ötlet toplista (az utóbbinál alul lehet lapozni)
 • Panyi Zsuzsi mezőben SZAVAZÁS
 • Share / Megosztom – akkor a barátaid is fogják látni a FB-on
 • Minden nap szavazhatsz egyszer, amit előre is nagyon köszönök!

A második alkalomtól már egyszerűen csak a fenti linkre kattintva fog menni. Esetleg még egy “tovább”gombra kell kattintani, hogy eljuss az ötletemhez! Köszönöm!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...1 hozzászólás van eddig

 1. 1. Borbáth Kata

  2011. július 27. @ 11:48

  Sok sikert!

Komment RSS

Hozzászólok én is

Név: (kötelező)

Email: (kötelező)

Weboldal:

Hozzászólás: