Ha egy igazán ropogós és édes sütire vágysz, amiből pontosan elég egy szem, amikor a barátnőd átjön egy adventi kávézásra, akkor ez a Te recepted.
Kifejezetten szeretek minden olyan süteményt, amiben valamilyen mag vagy éppen csonthéjas van. Ez a süti nagyon különleges, hiszen a földimogyorót ritkán használjuk süteményekbe és nagyon sajátos az ízvilága cukorral párosítva.
A mostani receptet gluténmentesen készítettem el, de a hozzávalóknál megadom a mennyiségeket a klasszikus búzalisztes verzióra is!
Azt is meg kell említenem, hogy egy hónapja Miele sütőt használok, ami megkönnyítette az életemet. Ezen a sütőn ugyanis teljesen pontosan be lehet állítani a hőfokot, sőt azt is látom, hogy hol tart a felmelegedés, arról nem is beszélve, hogy végre olyan sütőm van, ami egyenletesen süt.
Egyébként én mindig beállítom az időzítőt, mert annyi felé kell figyelnem, és többször előfordult, hogy odaégett a készülő finomság. Szóval nálam ez alap, különösen a sietős adventben! Ha Neked nincs a sütődön óra, akkor állítsd be a telefonodat, így egészen biztosan nem fogod kiszárítani ezt a süteményt!
Hozzávalók
- 1 tojássárgája
- 125 g porcukor
- 75 g vaj
- 120 g GLUTENNO Dolce Vita liszt (gluténos verzió esetén búzaliszt)
- 120 g nem sózott mogyoró
- 3 ek a tojásfehérjéből
- 3-4 ek hideg víz (gluténos verzió esetén elhagyható)
- mogyoró felek a tetejére
Elkészítés
A vajat, a cukrot és a tojássárgáját elektromos habverővel jó alaposan elkeverem, majd hozzáadom a finomra darált mogyorót és a lisztet. A tésztát összegyúrom és fél órára a hűtőbe teszem. Ezek után diónyi golyókat formázok belőle sütőpapíros tepsire helyezem, majd laposra nyomom őket. A tetejét egy fél mogyoróval díszítem. 175 C-ra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütöm.
Kati mondta
Szia Zsuzsi!
Próbáltad már csak rizs és kukoricaliszttel? Vagy azzal nem lehet? A piskóta összeesik, de ez lehet, hogy nem.?
panyizsuzsi mondta
Csak a rizsliszt önmagában nagyon kemény, így azt nem ajánlom. A kukoricának meg nagyon magas a glikémiás indexe, azonban mivel olcsó a legtöbb gluténmentes termékben ez van, de nagyon megemeli a vércukor szintet. Figyelek, hogy olyan gm liszteket használjak, amiben rostok is vannak a kiegyensúlyozott táplálkozás érdekében!
Anna mondta
Szia Zsuzsi!
A tojásfehérje milyen formában, és mikor kerül a tésztába? Nagyon köszi! Anna
panyizsuzsi mondta
A nedves alapanyagokhoz simán hozzáadhatod. Nem kell felverni, csak kötőanyagként funkcionál!