Moleskine

moleskine, azaz vakondbőr egy füzet, amit vagy szeretni lehet vagy utálni.

A legenda szerint olyan művészek és gondolkodók használták a Moleskint, mint Vincent van Gogh, Pablo Picasso, Ernest Hemingway és Bruce Chatwin. Eredetileg, a lekerekített sarkú, fekete borítású belső zsebes, gumival záródó füzetet, egy francia kis könyvkötő cég gyártotta közel egy évszázadon át. Ők párizsi papírboltokba szállítottak, ahol a művészet és irodalom nagyjai vásárolták meg őket, utazásaikhoz, vázlataikhoz, történeteikhez.

moleskine régen...

moleskine régen…

Bruce Chatwinnak is a kedvencei voltak és elnevezte moleskine-nek. A füzetek 1980-as években váltak igazán értékessé, mikor kezdtek eltűnni a boltokból. 1986-ban bezárt a családi könyvkötészet, Chatwin pedig megvásárolta az összes fellehető példányt.

1997-ben egy kis milánói kiadó életet lehet a füzetekbe és e legendás nevet használta, hogy felélessze a tradíciót. A moleskin újra elindult világkörüli útjára, hogy időről időre megörökítsen gondolatokat, skicceket és feljegyzéseket!

Az első moleskinemet tavaly ősszel vettem Bécsben. Ugyanis nem vittem jegyzetfüzetet. Tudni kell róla, hogy múzeumokban szeretek jegyzetelni. Ez a tulajdonságom több, mint 1í éve tart, akkor kezdődött, mikor amerikában jártam egyetemre. A hosszú hétvégéken elmentünk kirándulni. New York volt a kedvencem, ott többször is jártam és naphosszat múzeumoztam. Akkoriban még az építész tanulmányaim közepén jártam és a new yorki múzeumok, különösen a Frank Loyd Wright tervezte Guggenheim és a MOMA óriási hatással voltak rám. Mivel a metró és NewYork nem éppen a legbiztonságosabb volt akkoriban, nem vittem magammal fényképezőgépet. Az egyik farzsebemben volt egy bankkártya és néhány dollár, a másikban egy toll és jegyzetfüzet. Akkoriban egy felső oldalán spirálozott préselt virágokkal díszített kézműves papír borítóval készült darabot használtam. Akkoriban kezdtem el a múzeumokban jegyzetelni. Különböző alkotók szép tárgyainak a nevét, az alkotót és az alkotás dátumát írtam fel. Néha megragadó formákat is skicceltem.

Tavaly Bécsben jártunk. Múzeumoztunk. Megint előjött a jegyzeteleés és stílusosan vettem egy moleskinet. Azóta ebben legyzem fel, hogy milyen üvegeket készítettem, hogy újra elő tudjam állítani őket. Nem csak elkészült üvegek váztalat van benne, hanem indpiráció is. Ha meglátok egy olyan formát, ami megtetszik, lerajzolom. Csak lenne napi 20 órám alkotni, akkor mind meg lehetne valósítani őket!

cy2gzxuat6

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...Hozzászólok én is

Név: (kötelező)

Email: (kötelező)

Weboldal:

Hozzászólás: