Molnár Rékával, a Moringa designerével beszélgettünk

Mi az amit életedbe először készítettél és a mai napig emlékszel rá vagy éppen meghatározó volt?
Ovisként mindig királylányokat rajzoltam, de nem akármilyeneket: hatalmas, tökéletesen kerek fejük volt. Mindig kerestem egy megfelelő átmérőjű edényt vagy kör átmérőjű tárgyat, és körberajzoltam. Máris elkészült a kb. 20 centi magas királylány 5 centi átmérőjű feje!
Sajnos egy gyerekkori rajzunk sem maradt meg, mert egy véletlen okán mind elégett. Így csak az emlékeimben maradtak meg az óriásfejű királylányok.

moringa1

Tanultad ezt a szakmát vagy autodidaktaként vágtál bele?
Textiltervezőként diplomáztam a MOME-n, de egy helsinkii ösztöndíj hatására jött a mintatervezés ötlete, és azóta már csak azzal foglalkozom. Érdekel, hogy a minta hogyan tud több lenni, mint egy díszítő elem, hogy tud a tárgy részévé válni, hozzáadni valamit annak funkciójához is.
A legnagyobb kihívás szerintem sok független designer számára a vállalkozás fenntartása okozza. Megoldani, hogy az alkotás számára is maradjon minőségi idő, és ne szorítsa ki az adminisztráció, a szervezés, és a vállalkozással járó más, nem annyira kedves teendők.

moringa2

Van-e mestered? Ki Ő? Mesélj róla!
Sose hittem egy ember követésében. Annyira sokszínűek vagyunk, hogy az egyéniségünk pazarlása lenne valaki más útjának a követése. Inkább meg kell keresnünk a világban azokat a részleteket, élményeket és tapasztalatokat, amelyek előre vihetnek, és ezek segítségével létrehoznunk a saját, egyedi „hangunkat”.

Hogyan tervezel, alkotsz?
Nekem a bögrék miatt már nem statikus formák jelennek meg a szemem előtt, hanem komplett mesék, kis animációk. A változás folyamatát egészében látom magam előtt: megvannak a formák és a történet is.
A vázlatokat kézzel készítem, majd digitalizálom a kiválasztott mintaelemeket. A legtöbb időt és energiát az igényli, hogy a bögréken lévő történetek tényleg működjenek. Fontos, hogy a változás menete meglepetést okozzon, ne lehessen könnyen kitalálni, hogy mi fog történni.

moringa3

Hogy választasz anyagot/színt/formát?
Imádom letisztult egyszerű formákat! Szerintem igenis működik, hogy a kevesebb sokszor több. Minden tárgynak elég egy apró, de nagyon karakteres „csavar”. Egy pici rafinéria, ami egyedivé teszi. De az viszont elengedhetetlen!

Melyik a kedvenc eszközöd/szerszámod?
Nagyon szeretem a bögrékre kerülő hőérzékeny festéket. Lehetőséget ad arra, hogy pár másodpercre életre kelhessen a minta a bögrén. Talán nem izgalmas, ahogy a bögréden lévő hatalmas, lusta macska egyszer csak kinyitja a szemét, és rád néz? Dehogy nem! És mindehhez csak az kell, hogy a bögrédet ugyanolyan hétköznapi módon használd, mint bármelyik másikat: öntsd bele a reggeli kávéd vagy teád!

moringa4

Az alkotás melyik részét szereted a legjobban? Mesélj erről bővebben!
Szeretem, amikor elkészül egy-egy új bögre. Jó végre kézbe venni! Persze ilyenkor a kritikus énem tör elő, és tüzetesen megvizsgálom, hogy miden egyes vonal olyan lett-e valóban, mint ahogy én azt elképzeltem.

Melyik a kedvenc alkotásod? Volt már olyan, amit annyira szerettél, hogy megtartottad?
Bár szeretem a korábbi munkáimat, mindig az aktuális a kedvencem. Nagyon fejlődés orientált vagyok. Így a korábbi tárgyaimban sokszor azt látom, aki akkor voltam, amikor azokat készítettem. De általában a jelenemhez jobban passzolnak azok a tárgyak, amikkel épp foglalkozom.

moringa5

Van-e kedvenc történeted valamelyik alkotásod műhely életéről?
Szeretem, amikor a vevők kicsit megfeledkeznek magukról, miközben megmutatom a bögrék működését. Hangos „ááá” vagy „úúú” hangokat kíséretében nézik, ahogy átváltozik a bögrén a minta. Majd mikor kicsit visszatérnek a valóságba, gyorsan közbenéznek, elpirulnak, és zavartan elkezdenek kuncogni. De addig a három másodpercig, amíg nézik bögrét, teljesen megfeledkeztek a világról. És azt hiszem, ez a fontos!

Alkotáson kívül mit csinálsz?
Imádok főzni! Tudom, hogy ez most nagyon trendi, de én már tíz évvel ezelőtt is képes voltam nekiállni akár lekvárt vagy szörpöt is befőzni. Engem egyszerűen kikapcsol. Olyan jó, kicsit kiszakadni a szerteszét kószáló gondolataim közül, és azon gondolkodni, hogy melyik rizst vegyem meg! Főzés közben meg működik a rutin és az ösztönök. Nem kell más!

A Moringa nyereményjátékon itt tudsz részt venni!

Réka és a Moringa műhelyének kulisszái mögé itt tudsz belesni! (15 órától aktív)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...1 hozzászólás van eddig

  1. 1. Pera

    2016. szeptember 27. @ 09:59

    Gratulálok! Nagyon kedves, ötletes, egyedi termékek :)

Komment RSS

Hozzászólok én is

Név: (kötelező)

Email: (kötelező)

Weboldal:

Hozzászólás: