Mondrian és én

Mindig is rajongtam az élénk színekért és a karakteres formákért. Míg kamasz koromban Miro volt nagy kedvenc, később a nála is letisztultabb kubista Mondrian vonzott.

Szeretem a képeit. Szeretem az egyensúlyt és azt a kimért, már, szinte mesterkélt kontrasztot, amit színeivel megalkot. Úgy tud ellentéteket komponálni, hogy az tökéletes összhanggá válik! L00097

Egyetemistaként New Yorkban, a Guggenheim Múzeumban jártam. Itt akadtam rá az ajándékboltban egy csodás telefonregiszterre, amit aztán 15 éven át, egészen az első okostelefonom megvásárlásáig használtam. A füzet címlapját Mondrian egyik absztrakt képének részlete díszíti. A kép nagy része fehér. A színek csak itt-ott a széleken bukkannak fel. Az egész kompozíció mégis oly intenzív és harmonikus. Öröm és megnyugvás a szemnek. yvessaintlaure1965

Ez a telefonregiszter napi szinten kísért el engem sok évig. Belém égett a kép. Tavaly egyre többet foglalkoztatott Mondrian formavilága és elhatároztam, hogy készítek egy Mondrian inspirálta kollekciót. E tervem ott virított, kiírva az asztalom felett, amikor a Design Hét 2013 alkalmával a L’Officeban hallgattam egy előadást Art Loves Design címmel. Ennek az előadásnak a nyitóképe Yves Saint Laurent 1965 ben tervezett Mondrian ruhája volt!

mondrian-chair-3556618

Azonban nem Ő volt az egyetlen, aki ezt a forma és színvilágot beillesztette a saját alkotásaiba. Rietveld, a holland építészt szék tervezésre inspirálták a kubista festő képei. A szék nem holmi kópiája lett az eredeti alkotásnak. Önálló életre kelt és ma már meghatározó objektumként a design klasszikusok között jegyzik ezt az széket. louboutin

Mondrian hatása a divat területén is megmutatkozik. Louboutin cipőben álmodta újra a fekete vonalainak és karakteres színek világát, de találunk jó példát a magyar divatban is. Lengyel Zsuzsi legutóbbi Bag Game kollekciójában is van valami mondriani.

Ennyit az előzményekről. Ennyit arról, hogy mi a kapcsolat köztem és Mondrian között. Gondolom, mostanra már Te is sejted kedves Olvasó, hogy miért írtam le mindezt. Holnap bemutatkozik a legújabb panyizsuzsi kollekció.

Kitalálod a nevét?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...2 hozzászólás van eddig

  1. 1. Németh Erika

    2014. március 07. @ 10:45

    Nekem még a 80-as évekből a Studio Line hajformázó termékek is eszembe jutnak. (a kockák a flakonokon).Kíváncsian várom az új kollekciót!

  2. 2. Borsi

    2014. március 07. @ 11:25

    Nem is tudom. De kívácsi vagyok, talán Qautro?

Komment RSS

Hozzászólok én is

Név: (kötelező)

Email: (kötelező)

Weboldal:

Hozzászólás: