Nőnek lenni

Csütörtökön budai bevásárlóközpontban volt dolgom. A folyosón egy férfi osztogatott virágot számára ismeretlen nőknek. Nőnap volt. Nagy ívben kikerültem a férfit, mert megalázónak tartottam volna, ha virágot ad nekem. Ezzel az ünneppel még a Valentin-napnál is kevésbé tudok megbarátkozni. Nőnek és férfinak lenni egy állapot, egyfajta viszonyítási alap. Hiszen a nő sem tudná megélni női mivoltát a férfi nélkül és a férfi sem a nő nélkül. Ez így van jól.

Mi az, hogy Nőnap? Én minden nap nőnek érzem magam. Minden nap elvárom, hogy nőnek tartsanak. Ennek megfelelően élek, viselkedek. Emiatt nem érzem magam sem alacsonyabb rendűnek, sem kevesebbnek. Nem szorulok sajnálatra és nem kell engem ezért az év bizonyos napján ünnepelni.

Nőnek lenni egy életérzés, amit meg lehet élni nap, mint nap. Egy nő lehet díva vagy anya, irányító vagy gondoskodó, önbizalommal teli vagy éppen alázatos… és ezeknek megannyi kombinációja. Egy életen keresztül változik a nőiesség. Más kerül előtérbe 20-30-40-50 és 70 éves korban is. Egy szép nő a korától függetlenül szép, sugárzik. Feltéve, hogy életkorának és életállapotának szépségeit önmagában megtalálja és megéli. Nem kis feladat ez, de ott van hozzá a belső hang, a női ösztön.

Nőnek lenni igazán méltóságteljes és tiszteletet ébresztő dolog. Nem gondolom, hogy 2012-ben kézcsókoknak kellene repkednie, de jól esik, ha kinyitnak egy ajtót vagy előre engednek a liftben. Ha merünk igazán nőként élni, könnyen megkaphatjuk ezt a fajta tiszteletet.

Nem vagyok nőjogi aktivista. Magam is újra, meg újra keresem magamban azt a belső szépséget, nőiességet, amit érdemes sugározni, amiből a családomnak és a környezetemnek érdemes töltekezni.

Merjünk igazán nők lenni az év minden napján!

Kép: innen
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...5 hozzászólás van eddig

 1. 1. Bonifert Zoltán

  2012. március 11. @ 16:33

  Tényleg furcsa ez a nőnap… De nőnek lenni egy életérzés lenne? Az érzések megfoghatatlan, változó dolgok, befolyásolhatatlan körülményeknek kiszolgáltatva! Alapozhatja-e bárki az identitását érzés(-ek)re?

 2. 2. panyizsuzsi

  2012. március 11. @ 16:38

  Zoli!
  A nőiesség megannyi érzés egyvelege. Ez egy folyton változó dolog, aminek a változatossága a szépsége. hogy befolyásolhatatlan lenne? Nem hinném. Ezek lassú és mély változások. Biztonságot pedig a női megérzés ad!

 3. 3. Bonifert Zoltán

  2012. március 12. @ 09:27

  Biztonságot? Zsuzsi, tényleg sokat gondolkodom az érzelmek kérdéséről, és bár a következő példa egy férfi tanácsairől szól, de egy általános emberi hozzáállást promótál. Aminek a megbízhatóságát szerintem érdemes legalább egy gondolatmenet erejéig megkérdőjelezni, mert szólnak vele szemben (is) érvek: http://www.bonifert.hu/blog/2011/10/09/hallgass-a-szivedre/

 4. 4. panyizsuzsi

  2012. március 12. @ 11:20

  Zoli, neked racinonális férfi szíved van, egy nőnek nagyon ösztönös, tudatalatti. Ez nagy különbség!

 5. 5. Katóka

  2012. március 14. @ 10:55

  Nekem nagyon tetszik, amit Zsuzsi írt!
  Még csak annyit, hogy számomra a szív a lélek tükre, az érzelmek viszont valahol az agyban vannak, mert azt meg is fogalmazzuk. És igen, egy nő mindig nőként éli a világot, egy férfi pedig férfiként, és ez így van rendjén. Ezért fontos egy párkapcsolatban sokat beszélgetni.

Komment RSS

Hozzászólok én is

Név: (kötelező)

Email: (kötelező)

Weboldal:

Hozzászólás: