Őszi divattrendek

Előre szeretném bocsátani, hogy nem vagyok mániákus divatkövető. Szerintem nagyon unalmas, mikor egy-egy trendet követve mindenki egyformán néz ki. Hozzáteszem – ez az én népi megfigyelésem – hogy úgyis mindig minden „divatban van”, mindig meg lehet magyarázni, hogy a 10 éve vett kockás nadrágom, miért divatos: mert ceruzafazonú, vagy piros, vagy kockás vagy… valamiért úgyis belefér az aktuális trendekbe, ugyanis azok mindig sokrétűek, sokoldalúak, és úgyis ismétlődnek egy-két évente.

Én személy szerint átnézem egy-egy magazinban az adott szezon trendjeit, és megnyugodva konstatálom, hogy jaj, de jó, megint divat a pöttyös (mindig is a kedvencem volt), és a bőrdzseki (ugyanazt hordom évek óta), és a kockás minta (kinek nincs otthon kockás inge, blézere vagy szoknyája?). Tehát ha nagyon szeretnénk követni az aktuális trendeket, csak át kell egy kicsit rendezni a gardróbot, és előrébb húzni, ami épp most jött be a divatba (megint). Ha pedig nem szeretjük ész nélkül követni, amit a divatházak diktálnak, úgyis jó, hordjuk, amink van, és érezzük jól magunkat benne!

Most azért gyorsan összefoglalom, miben lehetsz naprakész az idei őszön, és nyugodj meg, biztos vannak olyan ruhadarabjaid, amikkel villoghatsz.

Abszolút szubjektív vélemény, de nagy örömmel tölt el, hogy most jöhetnek a színek! Élénk kék, zöld, narancs, lila, sárga, merészen egymással párosítva (akár egy panyizsuzsi ékszeren) most a hideg hónapokban vidámsággal tölt majd fel. Egyszer metróban utazva megszámoltam: húsz emberből tizenkilencen fekete vagy szürke kabátban voltak (szomorúan gubbasztottak is benne), én voltam az egyetlen vidám fazon az eperpiros dzsekimben. Hidd el, téged is, sőt a környezetedet is feldobja, ha vidámabb kabátot választasz, de legalábbis a sapkád, kalapod (most a 40’es évek fazonja előnyben), sálad élénk és színes.

Szintén nagy örömömre ebben a szezonban tarol a piros, vörös, burgundi, bordó… mind nagyon nőies, dögös, pláne ha a ruhádat megtoldod egy kis vörös rúzzsal is a megfelelő alkalmakkor. Szerintem a férfiak örülnek ennek, biztos előbb értékelnek egy piros ruhás nőt egy lila ruhás hölgynél (kivéve, ha az Szinyei Merse festmény).

Idén télen is kedvelt a bőr, irhadzseki, a szőr (mellény, gallérformában pl.),és mivel a pénztárcánk és a lelkiismeretünk is azt diktálja az utőbbi inkább a mű változatban.

Mintákban (jé!) hódít a pötty, PONT és foltocska, és mivel a nosztalgia jegyében a 60’as évek is visszainteget, sok kifutón jelen volt a geometrikus minta élénk színekben. A nagy virágokat se mellőzzük télen sem, és nem viccből említettem a kockás mintát a cikk elején, persze, hogy idén is menő leszel kockás szoknyában és garbóban (Love Story, rémlik?), vagy fodros kockás blúzban a farmeroddal, vagy egy skótkockás poncsóban.

Télen hideg van. A hideg ellen ruhákkal védekezünk. Rétegesen. Idén minél több réteg, minél többféle anyagból, változatos hosszokban és mintákkal alkalmazandó. A kötött pulcsidra vegyél tweed zakót erre szőrmemellényt, és koronázd meg mindezt egy gumiból készült szoknyával (na jó, ez utóbbi vicc volt.) A lényeg, hogy bátran keverd a textúrákat, és a végén, ha ultratrendi akarsz lenni húzz fel egy hosszú kesztyűt. Ez a már említett kalappal, és a szigorúbb szabású szoknyákkal, nadrágkosztümökkel és a szőrmegallérral a 40’es éveket idézi, tehát egészen addig visszamehetsz az időutazás folyamán. Vagy az ötvenes évek csini titkárnőfazonja is bejön (ceruzaszoknya, bájos kiskosztüm, fehérgalléros blúz, szigorú tekintet) főként, ha magad is titkárnő vagy.

Nekem személy szerint sosem volt stílusom a fiús öltözködés, de ha valaki kedveli, akkor most a csibészes nadrágos, mellényes szettek, fűzős cipővel, fiús sapival kimondottan kedveltek. Ahogy az androgün kosztümök, és óriás zakók is, de azt meghagyjuk Tilda Swintonnak, neki jól áll.

Ugyanígy vagyok a domináns díva, végzet asszonya divattal: a bőrruhák, fétis darabok, lánccal, neccel, kivágással megbolondított fekete csodák jól állnak (jól állnak?) Lady Gaga-nak, én ennél konzervatívabb vagyok, de igaz, hogy el is múltam már húszéves (elég régen).

Sokkal jobban tetszenek a 60’as évekre utaló darabok fazonjai, színei, például a piros tunika azonos színű nadrággal, vagy a Mondriani mintás ruhák és élénksárga kabátok.

Ha már kabátot emlegetünk, a hosszú fazonok a menők, csak ha ilyet viselsz, ne hajolj le, ha vizes a járda (ősszel-télen gyakran az), mert biztos fekete-szürke sávminta lesz a kabátod alján (és nem feltétlenül mutat rajta jól). Ha van már műszőrme kabátod, nyugodtan vedd elő (ismét), hisz idén is jöhet, az irhával együtt. Ha nincs vegyél egyet majd szezon végén jól leárazva, és biztos, hogy valamilyen jelszóval jövőre vagy azután is divatba hozzák megint.

Nagyon szép és nőies a csipke és a kötött-horgolt ruhák, felsők divatja, kimondottan értékelik a kézzel készült darabokat. Ruhához csipkét verni mondjuk nehéz lehet, de ha horgolsz egy mellénykét vagy sálat magadnak, azzal élvonalba kerülsz.

És végül, de nem utolsó sorban a spanyolviasz: nagyon divatos lesz a kötött holmi! Ki hitte volna így télvíz idején? Vedd elő a finom meleg pulcsikat, garbókat, idén egyik-másik kifutón a túlméretezettet részesítették előnyben, de a lényeg, hogy meleg legyen és finom puha. Hosszú szoknyával, bővebb nadrággal és bőrdzsekivel te leszel az „urban chic” (városi divat) megtestesítője.

Összefoglalva: nézd át, mid van, hordjad lelkesen, illeszd be a trendeket a saját stílusodba, gardróbodba, és ne feledd a megjelenésed harmóniája csak tőled függ. Légy békében önmagaddal, és akkor mindenben jól mutatsz majd!

Fotók:hm, mango, tatuum, springfield woman,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...3 hozzászólás van eddig

 1. 1. Trix

  2011. szeptember 03. @ 07:27

  Én speciel jobban kedvelem a lilát (azért kevés piros jöhet!), hogy Munkácsy hogy volt a pirossal és a lilával, azt nem tudom, de a lila ruhás csajt Szinyei Merse Pál föstötte. Neki is nyilván ez jött be jobban!

 2. 2. DeerWoman

  2011. szeptember 03. @ 22:43

  Én is épp ugyanezeket akartam hozzászólni.:)

 3. 3. koboredit

  2011. szeptember 05. @ 12:40

  Teljesen igaza van a hozzászólónak!!! Az említett festmény természetesen Szinyei Merse kép. Emberek vagyunk, hibázunk, köszönöm, hogy figyelmeztettetek. Éjjel írtam többhetes anyagot, és a férjem mellettem ásítva kérdezte, mikor fejezem már be (Ásító inas). A tudatalattim hatott, és az álmosság, ezért követtem el ezt a csúf hibát, amiért elsősorban persze a festőtől kellene elnézést kérnem, de titeket se akartalak megtéveszteni, bocs.

Komment RSS

Hozzászólok én is

Név: (kötelező)

Email: (kötelező)

Weboldal:

Hozzászólás: