Padlásmesék: a terv kész!

A panyizsuzsi padlás megtervezése a végéhez ért. Sok munka van mögöttünk – különösen Karolina mögött, hiszen én jobbára csak az igényeimmel álltam elő…!
Jó terv szerintem csakis jó beszélgetésekből tud születni. Mi pedig valóban sokat beszélgettünk, és ez meg is látszik az általunk létrejött közös alkotáson!
A tervezés roppant érdekes folyamat: nem csupán abból áll, hogy én megterveztem, az építész meg lerajzolja.  Arról nem is beszélve, hogy tervezés és tervezés között is hatalmas különbség van! Karolina például épületeket álmodik, én ékszereket.

Első alkalommal csak megnéztük a tetőteret és lefektettük a legfontosabb irányvonalakat. Aztán mesélni kezdtem a munkámról, pontosabban arról, hogy valójában hogyan dolgozom. Szerettem volna, ha nemcsak érti, de át is tudja érezni az egyes munkafolyamatok, fázisok fontosságát és sorrendjét.

Hiszem, hogy egy műhely (csakúgy mint egy konyha) roppant funkcionális tér. Épp ezért volt számomra különösen fontos, hogy ne csak a bútorok helyeit jelöljük be közösen, hanem együtt alakítsunk ki az egyes munkafolyamatok tereit. Például megérkeznek a műhelybe az üvegtáblák: hova és hogyan tudom őket szín és kódszám szerint rendezve elpakolni? Ez nemcsak azért fontos, mert így bármikor gyorsan elő tudom venni bármelyiket, hanem mert azonnal látom, melyikből kell utánrendelnem. Az üvegvágást, darabolást követően egyes táblákat visszateszek a helyükre, míg másokból ékszereket készítek. Az apró üvegdarabok a kemencéből a mosogatóba kerülnek, majd vissza a munkaasztalomra, hogy gyűrű, medál vagy éppen fülbevaló váljon belőlük. A ragasztást követően a csomagolásé a főszerep, végül az apró papírdobozkák egy polcon várják leendő gazdáikat türelmesen.

Az én műhelyemben azonban nem csak az üvegekkel történik sok minden. Mivel ebben a térben ketten, hárman fogunk folyamatosan dolgozni, mindenkinek kell, hogy legyen saját, kényelmes birodalma a munkához. Az alkotómunka apró, de fontos mozzanatai itt kapcsolódnak össze: így lesz a műhelyben bejárt út alatt az üvegtáblából egyedi ékszer. Azt szeretném, ha ez az út ugyanolyan letisztult lenne, mint az alkotásaim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...Hozzászólok én is

Név: (kötelező)

Email: (kötelező)

Weboldal:

Hozzászólás: