Picidia és csodás grafikái

Több mint egy éve vásároltam egy gyerek könyvet Kerge ABC címmel. Minden betűhöz különböző grafikus készített ábrákat. Egyik kedvencem a fekete fehér béka lett. Hónapokkal később netes barangolásaim során Picidia honlapjára keveredtem. Nagyon megörültem és azonnal írtam neki először egy PotyaPéntek reményében. A PotyaPéntek remekül sikerült, ebből lett ez az interjú!

Mesélj egy kicsit magadról!
Belül azt hiszem még mindig gyerek vagyok, elképesztően tudok rajongani játékokért, kedves dolgokért, gyűjtögetek és felfedezek. Szeretem az egyszerű, de szép dolgokat, a letisztult formákat, igyekszem magam is ilyeneket alkotni. Nem szeretek emberalakokat rajzolni, közelebb állnak hozzám az állatok és fiktív lények.
Ugyan “hivatalosan” grafikusművész vagyok, mégis szeretem magam “beleártani” a tárgyak világába, vagy akár az egész környezetem alakításába is. Egyik legnagyobb inspiráló erő számomra Japán művészete, a japán gyerekkönyvek és játékok világa.

picidia

Hogyan kezdődött az alkotás?
Nehéz felidézni a pontos kezdetét… eleinte nagyon utáltam, hogy minden szülő, rokon és tanár azzal jött, hogy ebből a gyerekből grafikus lesz, mert olyan tehetségesen rajzol. Erre én persze “csakazértse” akartam grafikus lenni, nyelveket tanultam és matek faktra jártam.
De valahogy mégis úgy hozta az élet, hogy a gimnázium mellett elkezdtem felkészülni a felvételire. A tudatos alkotómunka kezdetét így 16 éves koromra mondanám.
Az egyetemi évek alatt pedig egyre inkább belemélyedtem az illusztráció világába, amiben további lökést adott a 2005-ös Bolognai könyvvásár, melynek illusztrációs kiállítására bekerültem. (ezt elég sokat emlegetem, de tény, hogy egyik legnagyobb szakmai élményem/eredményem)

Mit csinálsz az alkotáson kívül?
Elsősorban gyereket nevelek – nemsokára kettőt is. Emellett doktori képzésre járok és ha időm és pénztárcám engedi, néha japánul is tanulok. Tervezem, hogy a jövőben befejezem a félbehagyott progmat-szakot is az ELTÉn.

Kicsi erkélyünkön növényeket nevelgetek.

Mik a kedvenc könyveid, filmeid, zenéid?
Ennél nehezebb kérdés nem is nagyon van… Annyira sok mindent szeretek, idő és hangulatfüggő is.
Pl. a Harry Potter, Graham Greene novellái, Roald Dahl írásai, a Kisvakond mesék, népmesék, de szeretek gyermeklélektannal foglalkozó könyveket is olvasni.
Szeretem a Hayao Miyazaki-féle japán rajzfilmeket, a Napsütötte Toszkánát, a Csodás álmok jönnek-et, David Lynch és M. Night Shyamalan filmjeit, vagy pl. a Jóbarátok, Gilmore Girls és a Dr. House sorozatokat.

Hogyan népszerűsíted műveidet?
Az utóbbi félévben igyekeztem összehozni kiállításokat, frissítettem a honlapomat (persze sosincs kész), csináltam facebook rajongói oldalt és webshopokat, illetve vittem pár design boltba is termékeket. Tervezem, hogy július-augusztusban részt veszek majd a WAMP-on is és ha lehet, szívesen részt veszek még PotyaPénteken is. (szerk.: persze, hogy lehet!:-)

Hogyan látod magad tíz év múlva?
Az optimista verzió szerint kertes házban élek, ahol saját kis stúdió-műhelyem is van. Négy boldog gyereket nevelek a férjemmel, a kertben lakik egy nápolyi masztiff a cicáinkkal békében, és évente legalább egyszer nyaralni is el tudunk menni.
Van annyi tőkénk, hogy a kis projektjeimet megvalósíthassam, illusztrálhatok könyveket és más nagyon jó megbízásaim is vannak. Emellett vagy kisgyerekeknek tartok foglalkozásokat, vagy az egyetemen tanítok.
Csodás álmok, köszönöm az interjút!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...Hozzászólok én is

Név: (kötelező)

Email: (kötelező)

Weboldal:

Hozzászólás: