Poharak a Sidney Operaházból?

De legalábbis annak tervezőjétől. A posztmodern építeszi közül szerencsére sokan adták a fejüket terméktervezésre is, melynek eredményeként – azt hiszem bátran állíthatom- a mai napig elsőrangú design termékekkel gyarapodott a világ. Gondoljunk akár csak Alvar Aalto-ra vagy Aldo Rossira, akinek a munkái a mai napig a legnevesebb és legkeresettebb design termékek közé tartoznak világszerte. A felsorolást napestig lehetne folytatni, de most Jorn Utzont , a Sidney Operaház tervezőjét emelem ki a sorból. Az általa tervezett Operaház igencsak megosztó, van aki imádja, van aki látni sem bírja, de különlegeset alkotott az tény. Az általa tervezett poharakkal azonban nem megosztják, inkább közös hullámhosszra terelik a gondolatokat.

design, pohár, étkészlet, konyha, casamobili

A dán tervező megmutatta, hogy a pohár nem csak szimpla pohár lehet, azon egyszerű valójában, amelyet mindenki jól ismer. Egy pohár igenis lehet különleges design darab, mellyel a művészet egy szelete részese lehet mindennapjainknak és otthonunknak.

sidney operaház, design pohár, casamobili

A Spring pohár könnyed, légies és egyben elegáns is. Nem hivalkodó de mégis különleges darab, amit ha egyszer láttunk sosem felejtünk el.

desig, étkészlet, casamobili

„A pohár legfontosabb része az űr, amit körülzár az üveg”, állapította meg egyszer Jorn Utzon miközben a Spring pohárból ivott. A Spring pohár különleges teret képez az italok számára, legyen szó konyakról, koktélról, vagy akár egy pohár vízről. A poharat forgalmazó dán Architectmade úgy fogalmazta meg a pohárban rejlő misztikumot, hogy Utzon összhangba hozta a funkciót, a designt és a szobrászatot ebben a pohárban, melyek költészeti élményként fonódnak össze nap mint nap, a kézzel készített poharakban.

A Spring poharat akár oldalára döntve is letehetjük az asztalra, az ital mégsem folyik ki belőle. Ez is azt mutatja, hogy valóban nem csak a felejthetetlen design volt a cél, a funkcionalitás is nagy hangsúlyt kapott, a tervezés során.

A Spring az a pohár, mely újrafogalmazza egy pohár ital jelentőségét.

casamobili, design, pohár

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...1 hozzászólás van eddig

  1. 1. hanga ági

    2010. augusztus 19. @ 11:41

    Hűűű, ez de királyság, ebben jól lehet forgatni sima innivalót is! hűhűhűűűű, bírnám, ha lenne egy pár a konyhában.

Komment RSS

Hozzászólok én is

Név: (kötelező)

Email: (kötelező)

Weboldal:

Hozzászólás: