Ruhabár: Rend a lelke mindennek…

Függetlenül attól, hogy hol tartasz a selejtezésben, illetve a kiselejtezett ruháktól való megszabadulásban, valószínűleg megfordult a fejedben, hogy ha már hozzányúltál a gardróbodhoz, át is lehetne rendezni. Egy jó bárban is szépen sorakoznak egymás mellett az üvegek, a poharak, és a koktélösszetevők, hogy a mixer minél könnyebben „mixelhessen egy szexi koktélt neked”. Nos, te is könnyebben mixelhetsz a ruhabáradban, ha áttekinthetőbb, rendezettebb az egész.

Azt nem mondom, hogy szaladj az IKEA-ba, és vegyél egy új szekrényt, jó pár fiókot, dobozt, cipőtartót, fogast és egyebet, mert nem biztos, hogy nagy hirtelen ez mindenkinek menne. Próbálj meg egyszerűen a meglevő helyen, hellyel jól gazdálkodni.

Nekem személy szerint a szín szerinti osztályozás az egyik alapelvem, másrészt a mindent külön fogasra, de legfőképpen a címben említett „rend a lelke mindennek”. Tudom, hogy a nagy reggeli-napközbeni-esti rohanásban néha nehéz azt a pár percet beiktatni, amikor a levett ruhát a szennyesbe dobod, összehajtva visszateszed vagy éppen fogasra akasztod, de ha ez napokig kimarad, akkor káosz lesz úrrá a lakáson, és rajtad is. Biztos, hogy pont akkor nem találod pont azt, ami pont ahhoz a blúzhoz kellene, pedig ott szokott lenni…

A rendszer lényege az áttekinthetőség, ehhez tényleg jól jön egy nagy gardrób, de legalábbis némi akasztós hely, több polc és fiók, valamint dobozok, és a te egyénséged, amivel az egészet összefogod.

Indulásnak, jó, ha külön tartod a téli és a nyári ruhatárat, mert ez ugyan szezononként pakolással jár, de így egyszerre kezelhetőbb mennyiségű darab van elöl. Az éppen nem használt ruhákat teheted zsákba és ágyneműtartóba, dobozban a szekrény tetejére, vagy vízhatlan ládában a pincébe, biztos van egy zug, ahol „meglapulhatnak”. A többiekkel pedig a következőképp bánj el.

A rukák, blúzok, szoknyák szeretnek lógni (mi is szeretnénk a munkából néha, de ez nem olyan egyszerű). Ha szépen kivasalva egyszerre egyet teszel egy vállfára, akkor meg is találod, amikor kell, és azonnal hordható. Apró trükk tudom, de érdemes a blúz illetve ing legfelső gombját begombolni, és úgy vállfára akasztani, mert így nem csúszkál le a vállfáról, nem gyűrődik meg féloldalasan. Nálam külön vannak a fehér blúzok, aztán a csíkosak, kockásak, virágosak, és kedvemtől függően az adott szekcióhoz nyúlok csak, nem kell mindig mindet végiglapozni, ha valamit keresek. Ha kevés a vállfád (vegyél még!), úgy lehet spórolni, hogy például a ruháid, vagy szoknyáid fölé akasztod a hozzáillő blézert, felsőt, bolerót, így mindjárt egy kész szett lakik egy vállfán.

A polcokon szépen összehajtva sorakozhatnak külön az egyszínű, a csíkos, a mintás, a spagettipántos pólók, és így könyebben találsz a napi szoknyádhoz, nadrágodhoz valót. Túl sokat ne tegyél egymásra, mert elcsúszkálnak, vagy megnyomják egymást, és elkerülhetetlenül összegyűrődik az alsó. Pulóverekre ugyanez érvényes, a vékony garbók, a vastag kötöttek, az elegánsabbak vagy éppen a polárpulcsik mind különböző kaszt, ne keverd őket.

A nadrágjaidat is nyugodtan szeparálhatod funkció illetve anyag alapján. Akár nadrágtartón lógnak, akár összehajtva hevernek, a farmerok jól megférnek egymással, az alkalmi vagy szövetnadrágok legyenek külön, a kényesebbje pedig jobb, ha lóg.

A fehérneműs fiókok megint csak külön világ. A zoknikat mosás után mindig párosítsd, és úgy tedd el, különben biztos akkor nem lesz meg a párja, amikor reggel kapkodva keresed. A harisnyáidat rendszeresen ellenőrizd, és ha lyukas, lefutott, ki vele, mert csak helyet foglal. A melltartó-bugyi párosokat tedd egybe. Én félbehajtom a melltartót, és kvázi belehajtom a hozzáillő bugyikat (melltartóhoz érdemes mindig két hozzáillő bugyit venni, mert azok jobban kopnak), majd így csücsülnek szépen egymás mellett a fiókan, mint megannyi kis bukta, vagy fánk. Szépek, színesek, és rögtön kézreállnak, amikor kellenek, például fehér blúz alá a fehérek, rózsaszínhez a rózsaszínűek és így tovább (hm, erről most tényleg valami finom habos süti jutott az eszembe.)

A cipők évekkel tová bírják, ha sámfázod vagy legalábbis újságpapírral kitömöd őket (egyujjas, bebújós papucsok esetében ettől el lehet tekinteni). Itt is érvényes a téli-nyári elkülönítés, a csizmák hadd pihenjenek nyáron szépen kitömve, kipucolva valahol, úgyis eleget nyúzodnak télen hóban, sárban, sóban. Ha nincs cipőtartó a gardróbodban, tárolhatod őket eredeti dobozaikban is, vagy legalábbis szépen elkülönítve egy-egy alsó polcon. Ha nem torlódnak, nem tapossák egymást, hozzád is kedvesebbek lesznek, nem nyomják kellemtlen helyeken a lábad időnek előtte.

Ez gyakorlatilag minden ruhádra igaz: ha rendesen, gondosan, lélekkel bánsz velük, meghálálják, és tovább szolgálnak. Ha mondjuk, nem ez a cél, és évente szereted az összeset lecserélni (és ezt a bankkártyád vagy a férjedé is bírja), akkor ne is vess figyelmet arra, amiket itt összehordtam, de ha hosszabb távra tervezel – és célunk, hogy ebben most segítsünk is egy kicsit – akkor hajrá, ess neki, tégy rendet, ha eddig esetleg/véletlenül/éppen most/kivételesen nem tetted meg.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...2 hozzászólás van eddig

 1. 1. rozi

  2013. június 27. @ 14:09

  Nagyon elvezem ezeket az irasaidat, jo lenne, ha nalam is igy nezne ki a gardrob!
  Gyonyoru rend van benne, minden a helyen van de annyira keves a ruham, hogy nem lehet szinek szerint csoportositani. Most szeretnek beszerezni minel tobb ruhadarabot es koszonom, hogy segitesz az otleteiddel!

 2. 2. panyizsuzsi

  2013. július 02. @ 00:12

  Kedves Rozi!

  Még több cikket a ruhatárad összeállításához itt találsz: http://panyizsuzsi.hu/blog/tag/divat/ruhabar/
  Remélem sikerül ezekkel segíteni! Jó vásárlást!

Komment RSS

Hozzászólok én is

Név: (kötelező)

Email: (kötelező)

Weboldal:

Hozzászólás: