Väinämöinen legyen veled!

Nem tehetek róla, Sanna Annukka képeiről valahogy mindig a Magyar népmesék figurái jutnak eszembe – az összehasonlítás annyiban talán nem sántít, hogy a fiatal tervezőnő saját bevallása szerint a természetből és a népművészetből, leginkább pedig a finn nemzeti eposzból, a Kalevalából merít ihletet. (Igaz, állítólag az ötvenes-hatvanas évek skandináv designja is erősen inspirálja, de ez számomra nem annyira szembeszökő, mint a népmesei elemek hasonlósága.)

A félig finn, félig angol Annukka Brightonban született, a nyarakat pedig rendszerint édesanyja finn szülőfalujában töltötte. Iskoláit azonban már Angliában végezte, és végül a brightoni egyetemen diplomázott illusztrátorként.

A nagy áttörést (és ezzel együtt az ismertséget) a Keane zenekar második albumának, az „Under the Iron Sea”-nek a lemezborítója hozta el számára. A felkérés egyébként – ahogy az ilyen sztorikban lenni szokott – egy véletlennek volt köszönhető: a zenekar egyik ismerőse megvette a tervezőnő egyik képét, amelyet aztán kifüggesztett a lakásában. Amikor a zenekar tagjai meglátták, közölték, hogy ennek az embernek kell megterveznie a következő album borítóját. Sanna Annukka egy interjúban elmondta, hogy a borítón is megjelenő lovakat szimbolikus teremtményeknek tartja, melyek amellett, hogy erőt képviselnek, a nehéz helyzetekben való helytállást is jelképezik.

Sanna Annuka

Innentől kezdve nem nagyon volt megállás: a most 26 éves illusztrátor csatlakozott a Big Active kreatív ügynökséghez, és megalapította saját cégét is, amely limitált példányszámú szitanyomatokat állít elő (Annukka szerint egyébként ez most a kedvenc munkamódszere). A képeken rendszerint a finn folklór stilizált állatai, mesealakjai jelennek meg, személyes kedvenceim a menyecskék és a madárfigurák. Mindemellett nagyon erősnek érzem a keleti, talán orosz hatást is, és nem csak a medvék és matrjoskák miatt…

Sanna Annukkát ugyanakkor már a nagyobb cégek is felfedezték maguknak: a lakástextilekben és -felszerelésben is utazó finn Marimekko megbízásából terítőket, tányérokat és tálcákat, a japán Medicom Toy-nak pedig a már ismert népmesei figurákat felvonultató és a szivárvány minden színében pompázó párnákat, papucsokat, táskákat tervezett.

A képek forrása: www.bigactive.com

Fleuriste

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...3 hozzászólás van eddig

 1. 1. vadjutka

  2009. szeptember 21. @ 12:53

  Az a táska igazán landolhatna nálam :-)

 2. 2. vattacukorhajú mónika

  2009. szeptember 21. @ 13:36

  jó zene, jó képek:)

 3. 3. panyizsuzsi

  2009. szeptember 21. @ 18:31

  Jutka!
  Annuka még nem szólt, hogy jönne potyapéntekre!

Komment RSS

Hozzászólok én is

Név: (kötelező)

Email: (kötelező)

Weboldal:

Hozzászólás: