Hova tovább fölös ruhák?

„Húúúúúú, ez jó mulatság, női munka volt!”- mondhatod, miután sikeresen kiselejtezted a ruhatárad (siker alatt egy-két zsák felesleges ruhadarab értendő).

Igen ám, de mit tegyünk a mindenhol utunkba akadó zsákokkal? Valaha ezekért pénzt adtál, lehet, hogy szeretted őket, talán mégsem a kukában kellene landolniuk.

Hozzáállásodtól, eltökéltségedtől illetve szervezőkészségedtől függően több variációból választhatsz.

Gardrób - closet 1.

Ha jótékonykodni szeretnél, akkor azt gondold végig, kivel szeretnél jót tenni. Van-e közeli ismerősöd, aki akkora mint te, és nem sértődik meg, ha „megdobod” egy-két cuccal (itt a jó állapotú, de neked valamiért nem jó ruhákra gondolok persze). Én, mivel kicsi vagyok, mindig is a család és a barátok „céltáblája” voltam ilyen szempontból és sosem bántam. Épp nemrég gazdagodtam egy gyönyörű nyári türkiz kosztümmel ennek köszönhetően. Sőt, a jótékony adakozó jóvoltából még a hozzáillő táskát is megkaptam! (már csak egy hozzáillő szandált kellett vennem.)

Ha bajbajutottaknak, rosszabb sorsúaknak, katasztrófa sújtotta helyzetben lévőknek juttatnál ruhákat, keresd a Máltai Segélyszolgálatot (több helyen konténerük is van kitéve), a Vörös Keresztet vagy éppen egy plébániát. Ők fogják tudni, mit tegyenek a ruháiddal, jó helyre fognak kerülni. Én például nagy örömmel láttam Zanzibárban, hogy minden kislányka csinos, tarka ruhácskákban szaladgál, amiket nyilvánvalóan segélyként kaptak.

Ha úgy gondolod, hogy szeretnél esetleg pluszforráshoz jutni a kiselejtezett ruhák révén, hajrá kereskedővér! A turkálók ruhát bevenni nem nagyon szeretnek, de próbálkozhatsz, vagy ha valaki ad ismerősről tuti tippet, az is működhet. Ha viszont nincs ilyen szál, irány az Internet! Rengeteg oldal van, ahova – regisztrálás után – feltöltheted az eladandó árut, és több-kevesebb pénzért eladhatod. Magyarországon talán a vatera és teszvesz a legnagyobb, de létezik aprod.hu is, ott az e-bay, ha nemzetközi vizekre eveznél, a lehetőségek tárháza korlátlan. Három dologra érdemes figyelni: készíts jó képet az áruról, írj a szokásostól kicsit eltérő, figyelemfelkeltő szöveget, és végül, de tényleg nem utolsó sorban: jól lődd be az árat! Ha nem akarsz érte túl sokat, hamarabb eladhatod, azaz jobban jársz, érdemes egy hajszálnyival az átlagnál kevesebbet kérni érte. Ha ezt a hármat betartod, könnyen túladhatsz a feleslegen, helyet többé nem foglal, és még kerestél is vele. És akkor majd lelkiismeret-furdalás mentesen indulhat az új beszerzés!

Van más és szerintem sokkal szórakoztatóbb módja is a ruhatár „lecsapolásnak”, és ez a ruha csere-bere barátokkal, ismerősökkel. Nos, ehhez kell a szervezőkészség! Ha csak a szűk baráti körödet vonod be, lehet, hogy rosszul jársz, hiszen, ha mondjuk minden barátnőd egy-két számmal nagyobb nálad, akkor te semmit sem tudsz nekik ajánlani, na jó, táskát, kendőt, meg a helyszínt igen. Érdemes tehát egy kicsit kibővíteni a kört, és mondjuk a gyerek összes ovis/iskolatársának a mamáját bevonni. Jó esetben az iskola, óvoda is helyet adhat ehhez, főként, ha használt gyerekruha, játékbörzét is rendeztek egyben. De ugyanilyen jól működhet (gyerek híján) a munkahelyeden, egyetemi klubban, az utcátokban vagy tömbházban szervezett ruhaXchange akció. Ilyenkor egyrészt megszabadulhatsz a neked már nem kellő dolgoktól, és még szerezhetsz egy-két csudajó darabot! Engem mindig sikerélménnyel tölt el egy-egy jó vadászat, és igaz, hogy a ruha nem szó szerint új, de neked az, innentől nyugodtan lehet új ruhaként tekinteni rá.

Ha minderre nincs időd, energiád, még mindig ott a kuka, de előbb gondold végig hány embernek szerezhetsz örömet a kidobandó dolgaiddal, és adj a dolognak még egy esélyt (vagy szólj a mamádnak, barátnődnek, hogy vigye el ő a máltaiaknak.)

Te mit csinálsz a feleslegessé vált ruháiddal?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...1 hozzászólás van eddig

  1. 1. Anna

    2015. június 04. @ 21:28

    Eddig volt: vöröskereszt és családsegítő központ (nem raktam a gyűjtőkonténerbe, mert úgy hallottam, hogy az turkálókba megy, ezért inkább bevittem), adtam egy erdélyi lánynak is, aki szokott nálunk baby sitterkedni; de adtam már egy többgyerekes családnak is, akiknek egy lev. listán gyűjtöttek.
    A kereskedői véna nincs meg :)

Komment RSS

Hozzászólok én is

Név: (kötelező)

Email: (kötelező)

Weboldal:

Hozzászólás: