Steve Jobs

Sok mindent tudunk róla: zseni, feltaláló, a komputeres fickó, üzletember. Bebizonyította a világnak, hogy a munka és az üzlet a kreativitás, az önmegvalósítás és életünk értelmének elsődleges forrásai lehetnek. Hitt abban, hogy a cégek kultúrális változásokat indíthatnak, hogy a mérnökök és cégvezetők is gondolkodhatnak művészi fejjel.

Sok terméket kötünk hozzá: Apple Macintosh, IMac, Macbook, ipod, iPhone, ipad…

Amit nem sokan tudnak, az az, hogy az Ember milyen volt, és vajon mi indította, mi volt az alap motiváció az életében.

Szerintem a BIZONYÍTÁS. A nem akart gyerek bizonyítási vágya, hogy igenis erre a Földre való, sőt, komoly keresnivalója van itt köztünk. Meg akarta változtatni a világot, és bizonyos szempontból meg is tette, hisz robbanás szerű újdonságokat, új szemléletet vezetett be a kommunikáció világába elsősorban azzal az üzenettel, hogy az esztétika és a jó design igenis számítanak ebben az üzletágban, ahol talán a legélesebb verseny folyik.

De miért is emlegettem ezt a bizonyítási vágyat. Nem gyakran közzétett tény Steve Jobs-ról, hogy eredeti neve talán Steve Jandali lett volna, ha az apja-anyja elfogadja, nevére veszi és nem adja örökbe. Szír származású vérszerinti apja, Abdulfattah Jandali, és amerikai anyja, Joanne Simpson, az egyetemen találkoztak, és a gyereket nem tudták, nem akarták, nem merték vállalni, születésekor örökbe adták egy kétkezi munkás házaspárnak: Paul és Clara Jobs-nak. Az élet furcsa fintora, hogy a fiatalok később összeházasodtak, és született egy lányuk, Mona Simpson, aki maga is kreatív ember, író lett.

Steve Jobs soha nem beszélt az apjával, és ismét egy érdekesség, nem ismerte el sajátjaként a barátnője lányát, aki a DNS tesztek szerint is az ő gyermeke. Próbálta visszaadni a sorsnak, amit ő kapott, megjegyzem, elég vitatható módon tette ezt. Ez az emberi vétség azonban nem csökkenti üzleti és technikai zsenialitását, világmegváltó látásmódját, és azt a példát, amit üzletember-fejlesztőként állít elénk.

Pedig tényleg egy garázsban kezdte (hozzá Bolondok Napján!). Ez nem legenda. Az egyetemen, amit nem végzett el, barátkozott össze Steve Wozniak-kal, akivel együtt kezdtek számítógépeket építeni, és futtatták fel a garázsbusiness-t egy világméretű vállalkozássá. Buktató nem kevés volt, sőt meg kellett élnie a majdnem teljes anyagi csődöt, ahhoz hogy ismét talpra álljon, és még nagyobbat alkosson. Miután az Apple Macintosh-t felfuttatta, gyakorlatilag kifúrták a cégből, ekkor kezdett saját vállalkozásba, amellyel majdnem becsődölt.  Majd egy teljesen más vonal a PIXAR (Toy Story, Nemo, Verdák stb.), nemhogy visszahozták őt a képbe, sőt az animációs rajzfilmek tették milliomossá. Valahol mindig is a grafikai megjelenítés, maga a tárgy MEGJELENÉSE volt fontos a számára, innen az Apple egyre szebb design-ja, az egyre különlegesebb kijelzők, egyre számosabb applikáció. Steve Jobbs még kalligráfiát is tanult, a betűk, a képek, aztán a gépek a fejében álltak össze azokká a „kütyükké”, amikből ma milliónyit használ felnőtt és gyerek is.

Steve Jobbs az üzleti újságok egyik leggyakrabban szerepeltetett címlapembere, persze elsősorban nem jóképűsége, hanem eredményei miatt, de érdemes megjegyezni, hogy az öltözködésével is uniformist teremtett. Ilyen szempontból kereste a saját stílusát, mert kezdetekben playboy-nak álcázta magát, majd jött az önmagát nagyon komolyan vevő öltönyös-nyakkendős korszak, aztán a gyűrött tudós, és végül a ma ismert fekete garbó-világos farmer-tornacipő összeállítás, amiről elhíresült, és amit sokan követtek, követnek ma is.

Ez ihlette a Steve Jobbs kollekciót, és valahol a tenni vágyás, az alkotás, a bizonyítás ösztönző hatása, a design és a stílus életforma teremtő ereje.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...Hozzászólok én is

Név: (kötelező)

Email: (kötelező)

Weboldal:

Hozzászólás: