Múlt héten Svájcban jártam. Látogatásom fő célja volt, hogy megnézzem a világ legnagyobb ékszer- és órakiállítását Baselben – de természetesen egy kis pihenésre is maradt időm…!
Svájc roppant érdekes ország, ahol korábban még sosem jártam. Már a megérkezésemkor figyelmeztettek, hogy vigyázzak, mert ez egy nagyon nyugodt ország és a nyugalom egy idő után bizony igencsak unalmas…! De nekem épp erre volt most szükségem, hogy maximálisan kipihenjem magam.
Sok országban jártam már tengeren innen és túl, de Svájc valami egészen más! Svájcban az emberek nyugodtak, békések, kiegyensúlyozottak és betartják a szabályokat. Bankjaik és kedvező adórendszerük messze földön híres és számos nagyvállalat számára vonzó. Itt található a Nestlé, a Nissan, a Nespresso és sok híres óragyár központja is: többek között a Swatch csoporté, ami a világ óraszerkezet-gyártásának legjelentősebb részét tudhatja magáénak. Svájcot és a svájci emberek életét a fentieknek köszönhetően elsősorban a pénz irányítja. Ennek megfelelően nagyon mások az emberek és az emberi kapcsolatok is, mint például Magyarországon. A legmegdöbbentőbb különlegesség azonban mégis az, hogy Svájc területén 650 éve nem volt háború!
Elutazásom napján Budapestről egyenesen Genfbe repültem, de némi autózás után az éjszakát már Lausanne-ban töltöttem, majd másnap reggel hajóval Evianba mentem. Az ásványvizéről méltán híres Evian csodálatos kis városka : egyik oldalról hegyek, másik oldalon a tó határolja. Számomra érdekes felfedezés volt, mennyire hasonlít lakóhelyemre, Szentendrére! Kicsi lejtős utcák, tündéri teraszok, éttermek. A kút vize pedig valóban csodálatos! Ottjártamkor éppen a helyiek jöttek vízért: volt, aki csak egy üveget töltött meg, de voltak, akik több napi adagot vittek haza.
Utazásom utolsó napja a gasztroturizmus jegyében telt. Ha Svájcról és a gasztronómiáról esik szó, természetesen mindenki csokira és sajtra asszociál – ahogy eddig én is! Ennek megfelelően először a gruyerei sajtgyárat látogattuk meg, ahol a svájci sajtgyártást és a különféle, speciális svájci sajtillatokat bemutató múzeum található. Számomra a látottak közül a legérdekesebb a sajt tárolási és érlelési módjainak megismerése volt: 20-30 m hosszú fa polcokon tárolják a sajtokat és a megfelelő állapot elérése érdekében különleges kezeléseknek vetik alá őket. A hatalmas tömböket az első hetekben minden nap, később hetente kétszer, végül havonta jól átmossák sós vízzel: egy gép kiemeli a sajtot a polcról, megmeríti a sós vízben, majd visszahelyezi a tömböt a helyére. Attól függően, hogy hány hónapot pihennek a polcon, a sajtokat háromféleképpen nevezik el:
- mild/doux: min. 5 hónap érlelés
- réserve: min. 10 hónap érlelés
- alpage: nyáron készítik és 3.000 m felett, a svájci Alpokban érlelik
Alapos kóstolás után kijelenthetem, hogy nekem az alpage sajt ízlett legjobban! Bár az ebédre elfogyasztott, eredeti gruyere sajtból készült fondüre sem panaszkodhatok…
A fantasztikus ebédet követően Brocba vezetett utam, ahol a Cailler csokigyárat látogattam meg. Ez a cég azért különleges, mert míg a legtöbb csokigyár tejporból készíti termékeit, a Maison Cailler valóban igazi tejet használ édességei elkészítéséhez. A mennyei csokikóstolók hatására a múzeum boltjában már a boldogsághormonok hatása alatt vásároltam…!
Őszintén be kell vallanom, nem vagyok nagy csokirajongó: ritkán és keveset eszem csokit. Ez a látogatás és „találkozás” azonban megváltoztatta a csokoládéhoz fűződő viszonyomat! Ezt pedig semmi sem tudja tökéletesebben bizonyítani, mint annak a két Cailler csokinak az üres papírja az asztalomon, amit e bejegyzés megírása közben sikerült elfogyasztanom…!
Holnap a munkámmal, a szakmámmal kapcsolatos svájci élményeimről számolok majd be itt a blogon!
jikka mondta
üdv itthon! :-)
azt hiszem, el kell mennem svájcba, egyrészt szeretek „unatkozni”, másrészt a csokival régóta tartó szoros kapcsolat a miénk, azt hiszem az ottani kóstoló csak mélyítene rajta.
Kollár Mária mondta
örülök,h.épségben hazatértél!
Svájc csodás ország! Már 2x jártam/jártunk ott, de azt hiszem és bízom benne,hogy még lesz alkalmam pihenni ott.