Szivárvány torta

Tegnap bejegyzésemben részletesen  írtam az ötéves zsúrjáról, de a tortát mára hagytam. Ez egy nagy falat. Nem túl bonyolult, de rettentően időigényes. A sok ételfesték miatt nem egy egészséges édesség, de egy évben egyszer kibírható! Ami meglepő, hogy az íze messze nem annyira műanyag, mint látszik. Persze ehhez lecseréltem a krémet, ami az eredeti recept szerint legalább 80%-ban vaj és cukor keveréke volt. Így nem lett olyan sima a felülete, de legalább élvezet volt fogyasztani!

IMG_3806

A receptet a Whisk Kid oldalán találtam, de magyarosítottam, mivel a máz és a cukor mennyisége már első olvasásra is nagyon sok volt!

Hozzávalók:
226 g vaj
400 g cukor
5 tojásfehérje (hogy világos maradjon a tészta)
2 tk vanília aroma
425 g liszt
1 tasak sütőpor
csipet só
355 ml szobahőmérsékletű tej
Ételszínezék: sárga, piros, kék

IMG_3787

Hozzávalók gluténmentes változathoz:
226 g vaj
400 g cukor
6 tojásfehérje (hogy világos maradjon a tészta)
2 tk vanília aroma
425 g GUTENNO Dolce Vita süteményliszt
1 tasak sütőpor
csipet só
375 ml szobahőmérsékletű tej
Ételszínezék: sárga, piros, kék

A sütőt 175C-ra hevítettem légkeveréssel. Kivágtam 6 darab, a 20 cm átmérőjű tortaformának megfelelő kört sütőpapírból és megvajaztam ez egyik oldalukat, illetve a tortaforma alját. Egy tálban összekevertem a lisztet a sütőporral.

A cukrot a vajjal habosra kevertem, majd egyesével hozzáadtam a tojásfehérjéket és a vaniliát. Ehhez a keverékhez felváltva hozzáadtam a lisztes keveréket és a tejet. Mikor ez megvolt elosztottam őket 6 egyforma tálba.

A bázis színekből 2-2 evőkanállal hozzáadtam egy-egy adag tésztához. A többi színt kikevertem. (Jó tanácsok: a narancsnál és a zöldnél sárgával kezdjük és ebbe rakjunk pici pirosat vagy kéket, ameddig meg nem kapjuk a tökéletes színt. A lilánál a pirossal kell kezdeni!) Ezeket is egy-egy tál tartalmához adtam.

IMG_3788

A tortaforma aljába tettem egy sütőpapír korongot vajas oldalával felfelé. És beleöntöttem az első tésztát, majd 15 percig sütöttem. Mikor kész lett fa spatulával meglazítottam az oldalát kinyitottam a csatot a tortaformán és sütőpapírostól rácsra tettem hűlni. A tortaformába tiszta papírt tettem, beleöntöttem a következő tésztát és visszaraktam a sütőbe.

IMG_3791

Amikor a tortalap kicsit kihűlt a tetejét egyenesre skalpoltam és szépen egymásra tettem őket, úgy, hogy a sütőpapírt nem vettem le. Mikor minden réteggel készen voltam, betettem őket a fagyasztóba, hogy másnap a hideg tortalapokkal könnyebb legyen dolgozni (ti. így nem morzsálódik a fehér krémbe a tészta)

IMG_3793

Másnap következett a krém.

Hozzávalók:
1 zacskó tejszín
1 csomag zselatin fix
200 g világos marcipánmassza
250 g mascarpone
porcukor ízlés szerint

A mascarponét és a marcipánt összeturmixoltam, hogy sima elegyet kapjak belőlük. A hideg tejszínt a Zselatin fix-en olvasható utasítás szerint felvertem, hozzáadtam a porcukrot és a végén óvatosan belekevertem a mascarpones marcipánt. Az egész masszát a hűtőbe tettem 2 órára, hogy kicsit keményedjen. A tésztalapokat meg kivettem, hogy kicsit olvadjanak.

Minden réteget megkentem a fehér krémmel, egymásra pakoltam őket és fél órára hűtőbe tettem. Ezek után a maradék krémmel bevontam a tortát és ismét a hűtőbe tettem a zsúr kezdetéig!

IMG_3794

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...



27 hozzászólás van eddig

  1. 1. Németh Aliz

    2012. április 26. @ 20:59

    Ez szuper! nagyon látványos:-))

  2. 2. Judit

    2012. április 27. @ 08:38

    Nagyon jól néz ki!:-) Egyébként az ételfestékekből vannak természetes eredetűek pl. a Sőregynél, mondjuk a piros céklából, a sárga kurkumából, a zöld spenótból stb.:-)

  3. 3. panyizsuzsi

    2012. április 27. @ 09:56

    Gondolkoztam a természetes ételfestéken, de attól féltem, hogy annak nem lenne ennyire szép élénk a színe!

  4. 4. siccike

    2012. április 27. @ 15:19

    Lehet, hogy ennyire talán tényleg nem lett volna élénk, de én pl. tavaly a húsvéti répatortára színeztem velük a marcipánt, és nem lett olyan rossz, kellemesen csalódtam!:-)Sőt, figyelnem is kellett, hogy ne menjen bele túl sok, mert eléggé festett.
    http://www.vegagyerek.hu/2011/04/husveti-repatorta-uj-kontosben.html

  5. 5. panyizsuzsi

    2012. április 27. @ 15:22

    A sárga meg a piros tényleg nagyon szép élénk, a zöld egyedül, ami fakó!

  6. 6. feluca

    2012. április 28. @ 00:01

    Nagyon tetszik a torta.Ételfestéket honnét lehet venni?A mascarpone helyettesíthető natur vajkrémmel is.Én már többször csináltam vele tiramisut.

  7. 7. mucli0525

    2012. április 28. @ 10:56

    Nyammmi,májusba lesz szülinapom,ezzel meglepem a vendégeket :)

  8. 8. panyizsuzsi

    2012. április 28. @ 13:12

    Az ételfestékekes kis üvegeket a 3. képen lehet látni. Én a SPAR-ban v. CBA-ban vásároltam őket. A sütőalapanyagok mellett szokott lenni!

  9. 9. Bernadett

    2012. május 27. @ 22:54

    Köszönöm a receptet, nagy sikere volt a tortának, bár én nem ezzel a krémmel töltöttem meg. Majd a következőt.

  10. 10. vhanilia

    2012. június 15. @ 09:06

    A marcipánt esetleg lehet valami mással helyettesíteni úgy, hogy a krém továbbra is ilyen szép fehér legyen? Tulajdonképpen ötletem sincs mivel, de akinek készíteném, nem igazán rajong a marcipánért (:

  11. 11. panyizsuzsi

    2012. június 15. @ 11:19

    Az Oetkernek van egy sűrítője, ha jól emlékszem Zselatin fix a neve. Kék alapon van egy tejszínes ribizlitorta a zacskóján!

  12. 12. Anita

    2012. július 20. @ 20:01

    Szia!

    Én ma csináltam meg a piskótákat (nagyon szuperek lettek), és majd csinálnám a krémet, de most kicsit elbizonytalanodtam, hogy a zacskó tejszín az pontosan mennyit is jelent.

    Előre is köszönöm a segítséget.

  13. 13. panyizsuzsi

    2012. július 21. @ 15:59

    Az egy zacskó tejszín az 250ml!

  14. 14. Dóri

    2012. augusztus 07. @ 21:33

    Szia ! Mekkora tortaformát használtál?

  15. 15. panyizsuzsi

    2012. augusztus 08. @ 22:46

    Kb. 20 cm átmérőjűt. Egy gyerek sütőkészletből volt a forma!

  16. 16. Niki

    2012. szeptember 29. @ 00:30

    Éppen most fejeztem be a lapok sütését. Ha a tortaformát helyettesíted alufólia tálcákkal (kerek vagy téglalap alakúakat lehet kapni), akkor jelentősen csökken a sütési idő. Nekem 2 adagban fért be a sütőmbe a 6 lap. Az aljukra tettem sütőpapírt és nem vajaztam ki őket, mégsem ragadt bele a süti :-)
    Viszont 1,5 adagot készítettem a receptedből és még így is elég vékonyak a lapok – legközelebb megduplázom a mennyiségeket.

  17. 17. Viki

    2013. február 15. @ 15:00

    Dr. Oetker színéről soha…soha ne vegyetek!

  18. 18. Viki

    2013. február 15. @ 15:00

    Bocsi…szinezőt…

  19. 19. panyizsuzsi

    2013. február 18. @ 10:02

    Én ezt a fapados színezőt használtam, amit a képen is láttok. Ezzel tökéletesen működik!

  20. 20. Niko

    2013. február 21. @ 18:48

    Épp most csináltunk ilyet a 18 éves barátnőnknek….a reggae színeiben, hányós Barbie-val a tetején :DD

  21. 21. Dóri

    2013. június 04. @ 16:34

    A vaj miatt nem lesz nagyon fojtó, sűrű a tészta?

  22. 22. panyizsuzsi

    2013. június 04. @ 21:25

    Nem lesz nehéz, inkább nedves állagú a piskótája!

  23. 23. Panna

    2013. november 24. @ 13:27

    Sziasztok!

    A kislányom szülinapjára ezt a gyönyörűséges tortát fogom elkészíteni, de nem tudom, hogyha 26 cm-es tortaformában szeretném sütni, akkor mennyivel szorozzam a hozzávalókat :(
    Tudnátok segíteni?
    Előre is köszönöm!

  24. 24. Panna

    2013. november 24. @ 18:14

    Sziasztok,

    pár órája már kérdeztem, de eltűnt, hogy ha 26 cm-es tortaformában szeretném megcsinálni ezt a csodálatos tortát, a hozzávalókból hányszorosát kell vennem?
    Köszi!

  25. 25. Panna

    2013. november 24. @ 18:29

    Mégis megjelent, bocs, nem türelmetlenségből írtam kétszer :)

  26. 26. panyizsuzsi

    2013. november 24. @ 18:59

    Dupláját! A zsúrtorta és a nagy között én mindig így szoktam!

  27. 27. Panna

    2013. november 24. @ 19:13

    Köszi!!! Majd beszámolok arról, hogy hogy sikerült :) Nagyon kíváncsi vagyok, remélem, szépen fog sikerülni :)

Komment RSS

Hozzászólok én is

Név: (kötelező)

Email: (kötelező)

Weboldal:

Hozzászólás: