Ahogy a panyizsuzsit, az életemet is próbálom tudatosan tervezni és élni. Ebbe bele tartozik az egészség kérdése is. Míg régen éjszakákon keresztül képes voltam dolgozni, ma már figyelek, hogy eleget pihenjek, minőségi élelmiszert egyek. Az elmúlt időben ennek elenére a szervezetem kisebb nagyobb furcsaságaira lettem figyelmes. Bár nem vagyok glutén érzékeny, de hónapok óta foglalkoztatott a gluténmentes táplálkozás. Néhány hete belevágtam és nem eszek lisztet tartalmazó ételt. A változás megdöbbentő. Az arcbőröm már egy hét után totálisan átalakult és kisimult. Egyetlen dolog azonban nagyon hiánytott: a friss kenyér. Ekkor találtam rá Kollár Anita új könyvéra, aminek a címe: Gluténmentes és finom.
Kollár Anita több mint 10 éve dolgozik Stahl Judit mellett: ő volt a szakácskönyvek első számú tesztfőzője, és négy éven át a Stahl magazin vezető szerkesztője. Rendszeresen publikál gasztronómiai tárgyú írásokat, jelenleg a Kulinária Kiadó vezető szerkesztője. 2012 januárjában állapították meg gluténérzékenységét, azóta él ezen az étrenden.
Ez a szakácskönyv finom és egészséges recepteket kínál a diétára kényszerülőknek, amelyek ráadásul a készen kapható termékek árának a töredékébe kerülnek. Kenyerek, kalácsok, pizzák, tésztaételek, fánkok, lángos, pogácsa és ínycsiklandó sütemények – csupa olyan alapvető étel, amely hiányzik egy lisztérzékeny vagy tudatosan gluténmentes ember életéből. Emellett néhány izgalmas, gabonából készült fogással is megismerkedhetünk. A könyv sorra veszi a legfontosabb gluténmentes alapanyagokat is, és hasznos tippeket, ötleteket ad ahhoz, hogyan használjuk őket a legjobb eredmény eléréséhez. A szerző felkutatott számos hazai forrást – így többek között bemutatja a Debreceni Egyetem Agrártudományi Centruma által „újra felfedezett” gabona lisztjét, a ciroklisztet is, amivel kiváló ételeket lehet készíteni. A kötet azt is elmagyarázza, miként tudjuk a glutén hiányát megfelelő alapanyagokkal és konyhai trükkökkel ellensúlyozni, és a szükséges hozzávalók beszerzési forrásait is megadja.
A Gallai Bea gyönyörű fotóival illusztrált, közvetlen hangú könyv üzenete, hogy nem kell lemondanunk a finom ízekről. A többszörösen tesztelt, jól követhető receptek túlélőkészletül szolgálnak azoknak, akiknél frissen diagnosztizálták a problémát, és azoknak is hasznára válnak, akik úgy érzik, már belefáradtak a nehezen tartható, macerás diétába. Az ételek jó részét laktózérzékenyek is megehetik, és természetesen azok egészségéhez is hozzájárulhatnak, akiknek nincs semmiféle ételallergiájuk.
Ez itt alul az én első gluténmentes és finom kenyerem. Lágy, omlós és még másnap is fogyasztható. Örülök, hogy rátaláltam!
A könyv kapható Anita weboldalán és minden nagyobb könyvesboltban!
Németh Erika mondta
Jó ötlet:-))Máris megrendelem a könyvet és kipróbálom a recepteket.Köszönöm!
P. Csilla mondta
Milyen panaszaid voltak, írnál róluk pár sort egy bejegyzésben? Én már megjártam a gasztroenterológiát is, korábban több bőrgyógyász megélt belőlem az arcbőr-problémák miatt… ha hasonlítanak a tünetek, talán tudnám, merre induljak el.
panyizsuzsi mondta
Orvosilag nem vagyok gluténmentes! Én választottam. Igazából fáradtság, tespedtség volt rajtam. Erre kerestem valamilyen természetes választ!
Szerintem egy diétát, egy életmód váltást orvos nélkül is ki lehet próbálni, de mindent csak mértékkel!
M.Melinda mondta
Xantángumit és guargumit a kenyér, bagett sütéséhez hol lehet beszerezni? Ahol a lisztet, a kenyérmorzsát, a keményítőt veszem, ott azt mondták, hogy nem lehet kereskedelmi forgalomban kapni. Szeretnék sütni magamnak bagettet, de nem tudom ezeket beszerezni.
panyizsuzsi mondta
Kedves Melinda!
Itt megtalálsz és megrendelhetsz mindent. A két „gumi” nem túl olcsó, de nekem másfél évig kitartott!
http://webaruhaz.dietabc.hu/index.php?modul=applPGeri&id=801