Újra hódít a Ghyczy-féle tojásszék

Vannak művészek, tervezők, akik hiába dolgoztak végig évtizedeket, nevük mégis egyetlen tárggyal forrt össze. Ilyen a Hollandiában élő és alkotó Ghyczy Péter is, akit a világ a kerti „tojásszék” atyjaként ismer.

A jelenleg 69 éves Ghyczy Péter 16 évesen, 1956-ban hagyta el Magyarországot. Nyugat-Németországban lelt új otthonra, ahol Düsseldorfban először a szobrászattal került közelebbi ismeretségbe, majd építészetet tanult az aacheni egyetemen. Ám építészdiploma ide vagy oda, Ghyczy mégis bútortervezőként kezdte a pályafutását, és a hatvanas években már egy sor, főként műanyagtermék került ki a kezei közül.

Ezek közül is a legnagyobb elismerést a kerti tojásszék (garden egg chair) aratta 1968-ban, amely összecsukható állapotban engem leginkább egy nagy kapszulára vagy hatalmas M&M csokigolyóra emlékeztet. (Ráadásul van benne egy kis űr-érzés is: simán el tudnám képzelni, hogy egy nagyobb „Star Trek”-es kaland után Kirk kapitány vagy Mr. Spock egy ilyen fotelben piheni ki a fáradalmakat.)


Az akkor 28 éves Ghyczy Péter egyébként azt a feladatot kapta a lemfördei Reuter vállalatnál, hogy az akkortájt kifejlesztett poliuretánnal valósítsa meg elképzeléseit. Így született meg a tojásszék. Igaz, a tervező először egy hordozható darabot álmodott meg, amely eredeti formájában leginkább egy bőröndre hasonlított, s csak később nyerte el tojásdad alakját.

A tömeggyártásra szánt terméket alapvetően kinti használatra tervezték: burkolata vízálló műanyag, amely – összezárt állapotban – védelmet nyújt az időjárás viszontagságai ellen, így a fotel elméletileg télen-nyáron a kert éke lehet.

A kerti tojásszéket (amely nem tévesztendő össze Arne Jacobsen hasonló néven futó műremekével) ma már az ipari formatervezés egyik klasszikus darabjaként tartják számon, olyannyira, hogy a londoni Victoria and Albert Museumban is kiállítottak egy példányt a hidegháborús design jellegzetes tárgyai között.

Napjainkban újra reneszánszát éli Ghyczy tojásszéke (igaz, poliuretán helyett ma már újrahasznosítható polisztirolból készül): a terméknek ma már külön honlapja is van, ahol az érdeklődők megtervezhetik (és nem kevés pénzért meg is rendelhetik) saját tojásszéküket. Sőt, akit érdekel, már a Twitteren is nyomon követheti a székkel kapcsolatos infókat.

Ghyczy Péter egyébként még mindig aktív: 1972-ben Hollandiába tette át székhelyét, és a székek és fotelek mellett ma már asztalokat, polcokat, lámpákat és tükröket is tervez. A cég filozófiája szerint a klasszikus formák újraértelmezésével és kiváló minőségű alapanyagok felhasználásával időtálló darabokat kívánnak előállítani. Nevét a szakmában kisebbik fia, Felix Ghyczy viszi tovább.

A fotók innen, innen, innen és innen vannak.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...1 hozzászólás van eddig

  1. 1. tenki zoli

    2010. szeptember 20. @ 05:12

    nekem van egy komplett tojás fotelem azaz két darab,eredeti,plusz egy dohányzó asztal fehér,az egyik fotel piros a másik fehér.ha érdekli önöket írjanak az emailomra….tenki zoli

Komment RSS

Hozzászólok én is

Név: (kötelező)

Email: (kötelező)

Weboldal:

Hozzászólás: