Virág néni és az Euró árfolyam

 

1996-ban gyűjteni voltunk Gyimesben. Minden portára 4 embert osztottak be. Így kerültem Virág nénihez. Minden reggel mentünk hozzájuk és velük éltük a mindennapjaikat 10 napon át. 12 év után mikor bementem a kapuján rám nézett és azt kérdezte: Zsuzsika, Te vagy az? Majd levette azt a képet a falról, ami még 97-ben készült rólam az udvarában, ezzel bizonyítva, hogy Ő valóban emlékszik rám.

Virág néni Erdély legkeletibb részén Gyimesben él, egy kis házban, amihez nyári konyha, gazdasági udvar és vetemény tartozik. Két hagyományos elöl gombos otthonkája van, meg egy ünneplő ruhája. Gyerekkora óta dolgozik, de ez neki nem teher. Nyugdíja kb. 6.000Ft, de nem érzi magát szegénynek. Rengeteget tanulok tőle, pedig sohasem tanít. Keveset szól, de annak súlya van.

Virág néni az Istennel és a földdel él. Mindkettőt tiszteli és féli. Ez a kettő tartja életben. Azt eszi, amit megtermel. Csak lisztet vesz vagy cserél a románokkal deszkára, mert a búza nem terem meg a Gyimesekben. Ismeri a földművelés csínját-bínját, tudja, mikor fog esni az eső és mikor jön ki a patak a medréből. Az Ő életében mindennek megvan az ideje, pedig órája sincsen. A naphoz a haranghoz, és a megérzéseihez igazít mindent. Tudja mikor kell az állatokat levágni, vagy éppen a krumplit elvetni.

Nekem két diplomám van, külföldön tanultam, autóval járok és egy laptopon írom ezt a bejegyzést. Én vagyok a tanult értelmiség! …de mikor nála vagyok mindig elcsodálkozom: mennyi mindent nem tudok. Mire jó az én tudásom? S mire az övé?

Víz és élelem nélkül nincsen élet. Ez Virág néni jövőjének a biztonsága! Őt semmi olyan külső körülmény nem érheti, ami ellehetetleníti az életét. Két éve kijött a patak. A konyhában is állt a víz. Az állatokat áthajtották az út túloldalára, de az egész veteményes odalett. Nem esett kétségbe. Télire maradt a tavalyi krumpli, amihez kapott valamennyit még a testvéreitől. Tudta, hogy meg fogja oldani és megoldotta.

Virág néni BOLDOG! Virág néninek teljesen mindegy mennyi az Euro árfolyam!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...4 hozzászólás van eddig

 1. 1. Ami

  2012. március 21. @ 13:46

  Vannak dolgok, amiben tudunk “virágnénisek” lenni. Nem kell feltétlen elvonulni a pörgős világtól, csak időnként máshogy nézni dolgokra.

 2. 2. panyizsuzsi

  2012. március 21. @ 15:55

  Mi veszélyes játékot játszunk, Ő biztonságosat!

 3. 3. Kata

  2016. július 18. @ 22:41

  Virág néniről még egy történet: a ’96-os tábor után mi is jártunk hozzá vissza rendszeresen. Egy alkalommal férjem egy alufólia galacsinról, amiben egy korábban kapott szendvics volt, kérdezte hogy hová dobja. Erre Virág néni: Dobd a tűzre! – De Virág néni, ez nem ég el. – Mondom, hogy dobd a tűzre! … és akkor jöttünk rá, hogy a Gyimesekben nem jár kukásautó. MINDENT újrahasznosítanak, vagy az állatoknak adják, vagy a ganyédombra kerül, vagy a tűzbe vetik. Így is lehet!!! :-)

 4. 4. panyizsuzsi

  2016. július 20. @ 09:58

  Kedves Kata! Akárhányszor jártam Virág néninél, mindig el is mesélte, hogy Mali Kati is meglátogatta! Most évek ota nem mentünk arra, már megint érik egy látogatás…
  … ami mindig felemelő!

Komment RSS

Hozzászólok én is

Név: (kötelező)

Email: (kötelező)

Weboldal:

Hozzászólás: