A bőrdzseki

Melyik kabáttípus az, ami szinte mindenki gardróbjában megtalálható ősszel függetlenül attól, hogy férfi-e vagy nő?

Segítek: lehet barna, fekete, derékig érő vagy háromnegyedes, pilótafazonú, vagy motoros. Végül is, lehet, sőt legyen piros, kék, zöld, bő, rövid, derékban szűkített, szőrmegalléros, akár műbőrből is.

Egyszóval: bőrdzseki.

Apámnak volt egy fekete, igazi amerikai pilótadzsekije, egy barátjától kapta, és kamaszkoromban alig vártam, hogy belenőjek; gyakran próbálgattam a tükör előtt. Aztán, amikor 16 évesen már majdnem jó volt, meglátogatott minket egy fiú unokatesóm, és apa nekiajándékozta. Máig sajnálom. Van persze saját bőrdzsekim, fekete zakó fazonú, és finom puha piros bőrből készült, de azért a pilótadzseki az pilótadzseki.

Onnan indult ugyanis. Valahol a ’20-as években gyártottak először ilyen típusú kabátokat a légierő illetve a katonaság számára. Jól szigetelt, meleg, az időjárás viszontagságait jól bíró egyenruha volt ez, ami a II. Világháború idején már „bomberdzseki” néven futott. Aztán a ’40-es évek végén és az ’50-es évek elején világhódító karriert futott a hollywoodi filmeknek köszönhetően. Marlon Brando az 1953-as „THE Wild One” című filmjével beleégette a köztudatba a bőrdzseki laza, stílusos viselését. Nagy szerepe volt még a „Grease” generációnak is, a Top Gun pilótáiról, és Keanu Reeves matrixos viseletéről nem is szólva. A rockbandáknak is szinte egyenruhája a bőrdzseki, egy igazi rocker nem is rocker fekete bőr nélkül.

A bőrt persze már eleink is előszeretettel viselték, az őskori barlangrajzokon látszik, hogy a vadászok hasznát vették az elejtett állatok bőrének, és testüket az állatbőrökből tákolt ruhadarabokkal védték. Az egyiptomiak halottaikat is bőrbe tekerték, és a görög-római korból is számos emlék maradt arról, hogy lábon, testen bőrt hordtak.

A középkorban már komoly iparág volt a bőrkikészítés, szinte minden városban volt ilyen ipart űző mesterember, bár gyakran a város szélén, hisz maga a folyamat nem kellemes szagokkal járt. A bőrcsizma drága dolog volt, kevesen tudták maguknak megengedni, csak a kiváltságosok hordtak ilyesmit, de különböző bőrből készült ruhadarabok sok ember ruhatárában előfordultak.

A bőrdzseki viszont, amint említettem a repülősöktől került hozzánk, a mai napig divatos az ún. aviátor fazon, nem kevésbé a motorosok által ihletett motoros dzseki. Mi nők bizony elirigyeltük a férfiaktól ezt a praktikus és vagány ruhadarabot. Mi gond nélkül megtehetjük, hogy „férfias” ruhákat hordjunk, néha akár ultranőies darabokkal kombinálva. Nagyon jól mutat egy muszlinruha, vagy a könnyű, virágos szoknya egy igazán rockos bőrdzsekivel.

Ha nem akarunk stílusok között ugrálni, találhatunk elegáns bőrkabátokat, zakó illetve blézer fazonú darabokat is, a lényeg, hogy a bőr minden szezonban visszatérő divat, nem fogjuk megbánni, ha beruházunk legalább egy ilyen alapdarabba. Az idei szezonban különösen sok a műbőr dzseki is, sok bolt kínálatában kellemes pasztellszínekben. Ha nagyon drágának találjuk az igazi bőrt, meg lehet próbálkozni egy ilyennel is, de én úgy gondolom, hogy egy igazán jó bőrdzseki minden pénzt megér, hisz mindig divatos lesz, lásd az én esetemet apám second-hand amerikai dzsekijével. MA is felvenném.

Képek: wikipedia, pinterest

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...Hozzászólok én is

Név: (kötelező)

Email: (kötelező)

Weboldal:

Hozzászólás: