Akik inspirálnak: Frank Lloyd Wright

Sorozatot indítunk, melyben híres és kevésbé híres designereket, építészeket igyekszünk bemutatni. Ők azok, akikre Zsuzsi valamilyen módon felnéz, példaértékűnek tartja munkásságukat, életüket  vagy éppen mindkettőt. Az első ilyen ember akit bemutatunk egy amerikai építész Frank Lloyd Wright, akinek munkássága  Zsuzsit egyetemista kora óta elvarázsolja Szerencsésnek mondhatja magát, hogy ezek közül a fantasztikus házak közül többen is járt. Így emlékszik rá:

” Hihetetlen érzés volt belépni a Fallingwater házba. Egy épület, ami 1935-ben épült és ma ismegállja a helyét. Kortalan és éppen ezért örök érvényű.”

Volt más élményed is FLW épületeivel kapcsolatban?

” Mikor Buffaloban éltem hamar rájöttem, hogy a környéken 6 Wright ház is van. Volt amelyik az utca végében volt, amielyik bicikli távolságban volt. Úgy éreztem be kell szippentanom ezt az élményt, az arányokat és az egészet. Elhatároztam, hogy lerajzolom őket. Egyik alkalommal rajzolás közben megált előttem a postás és megkérdezte, mint csinálok.

– Rajzolok!

– Tetszik ez a ház?

– Igen. – feleltem és nagy örömmel hiszen nagy kiváltság élőben egy Wright házat rajzolni.

Furcsán nézett rám.

– Európai vagyok. – tettem hozzá.

– OK! – felelte, biccentett egyet és tovább ment.”


Vannak emberek, akik ha csak egyetlen művet alkottak volna életükben, már akkor is garantáltan bérelt helyük lenne a legnagyobbak pantheonjában. Frank Lloyd Wright szerencsére nem ilyen, hiszen hosszú élete során nem csak számos házat, szállodát, sőt még templomot is tervezett (és hogy mást ne mondjunk, az ő nevéhez fűződik a New York-i Guggenheim Múzeum is), de szintén nagy figyelmet fordított a belbecsre, és saját tervezésű bútorokkal, szőnyegekkel, ablakokkal és világítótestekkel gazdagította az általa megálmodott épületeket.

Ha csak egyet kellene kiválasztanom Frank Lloyd Wright művei közül, akkor habozás nélkül a Fallingwater (Vízesés) lenne az, amelyet Pittsburghtől ötven mérföldnyire, az erdő kellős közepére tervezett az építész. A különlegessége azonban nem ez, hanem – miként a neve is mutatja – hogy a ház egy sebes folyású patak, egy kisebb vízesés fölé épült. Az épület 1937-ben készült el, de népszerűségét és a szakmai elismerést mi sem mutatja jobban, mint hogy 1991-ben az Amerikai Építészek Intézetének tagjai az amerikai építészet valaha volt legjobb munkájának választották, 2008-ban pedig a Smithonian Magazin bevette a Fallingwatert azon épületek, helyszínek sorába, melyeket „még azelőtt látni kell, hogy meghalnál”.

Az épület jellemzésekor legtöbbször az egyedi, az organikus, a természetközeli jelzők hangoznak el, nem véletlenül. Frank Lloyd Wright olyannyira figyelt például a természetes alapanyagok felhasználására, hogy a hatalmas nappali padlózatát taposva sokkal inkább egy barlangban vagy egy lapos sziklatetőn érezhetjük magunkat, mint egy modern lakóházban. A rengeteg ablak ugyancsak a természettel való szoros szimbiózis érzetét keltheti. Maga a mester állítólag a ház tervezését a kandallónál, ha úgy tetszik, a tűzhelynél kezdte. Ez volt a centrum, az épület szíve, minden más innen ágazott tova. (Sok-sok kép még itt.)

Kortársai nagy részével ellentétben Frank Lloyd Wright ki nem állhatta a felhőkarcolókat, tervei alapján mindössze egy, a Price Tower épült meg 1956-ban. Ő sokkal inkább a horizontalitás embere volt, s nevéhez kötődik az úgynevezett préri stílus meghonosítása, melyet a már előbb említett horizontális vonalak hangsúlyozása és a természetes alapanyagok felhasználása mellett az alacsony hajlásszögű tetőszerkezetek és a környezetbe belesimuló épülettestek jellemeznek.

Hosszú élete során Frank Lloyd Wright több mint 150 épületben több mint négyezer ólomüveggel ékesített ablakot és ajtót tervezett, és stílusa azóta művészek százait inspirálta szerte a világon. (Sok-sok kép itt.)

A képeket innen és innen és innen vettük.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...3 hozzászólás van eddig

 1. 1. Brigi

  2011. január 18. @ 15:41

  Remek ötlet ez az új sorozat!
  Frank Lloyd Wright számomra is egy olyan alkotó, akinek munkásságát mindig is csodáltam.
  Kíváncsian várom, kik jönnek még…

 2. 2. panyizsuzsi

  2011. január 19. @ 15:59

  Örülök, hogy tetszett!

 3. 3. Menta

  2011. január 21. @ 17:31

  Nagyon sokáig a Vízesés volt a háttérképem :) zseniális a tervező :)

Komment RSS

Hozzászólok én is

Név: (kötelező)

Email: (kötelező)

Weboldal:

Hozzászólás: