Brüsszelből Párizsba

A gyorsvonaton ülök. Brüszelből Párizsba halad.

Jó volt Brüsszelben.

Mielőtt indultam érkezett egy e-mail: Brüsszelben élek, olvastam, hogy ide is készülsz az ékszerekkel, kérlek hozzál magaddal lila mandzsetta gombot! Jó volt előre tudni, hogy „várnak”!

Ha az ember eljut Brüsszelbe, akkor meglátogatja a Parlamentet is. Érdekes volt pénteken úgy a híreket olvasni, hogy tudtam ezek a történések itt és most vannak. Elsőnek kicsit kuszák voltak a különböző szervezetek és azok kapcsolata. Azonban mostanra már kezd bennem kialakulni a kép, hogy milyen összefüggés van a Parlament, a Bizottság és a Tanács között, az Állandó Képviseletről nem is beszélve.

Brüsszel azonban nem csak az EU-ról szól. Brüsszel egy nagyon szép szecessziós város. Nemrég Prágában jártam, ami elvarázsolt. Brüsszel egyszerűen rabul ejtett. Ebben a városban nem csak néhány nagy szecessziós épület van, hanem itt még a munkásházak is szecessziós stílusban épültek. A csodás város mégis különös. Megannyi náció keveredik: bevándorló, ingázó és itt élő euroktata, turista és helyiek.

Útikönyvet nem írnék, az sok van. Két élményemet osztom meg. Egy elegáns utcán sétáltam, olyan mint a mi Andrássy útunk. Éppen hogy sötétedett. Álarcos rendőrökkel egyre sűrűbben találkoztam. Majd a kiszemelt metrólejáratot zárva találtam. A következő utcasaroknál át szerettem volna menni. Szemben nagy tömeg volt, elkanyarodtam. Abban a pillanatban megindult a tömeg. Közvetlen utánuk a rohamrendőrők, álarcban és pajzsokkal. Majd egy lövés is eldördült. Az ellenkező irányba igyekeztem, nem voltam nyugodt. Másnap helyi ismerősöknek meséltem e kalandomat. Nem lepődtek meg. Ez mindig így szokott lenni, ha a Tanács, jelen esetben az EU tagállamok miniszerelnökei, ülésezik. Nekem furcsa.

Utolsó nap egy kedves helyen ebédeltem. A pincér srác angolul beszélt. Olyan magyarosan hangsúlyozta a mondatokat. Biztos magyar, gondoltam, de ez úgy sem fog kiderülni. Megebédeltem, telefonáltam és fizetni indultam.
-Hat-negyvenöt, mondta.
-Honnan tudtad, hogy magyar vagyok?
-Telefonáltál!

Kb. 200-zal robogunk. Hamarosan Párizsba érek.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...2 hozzászólás van eddig

  1. 1. orad

    2011. december 15. @ 13:00

    vagy a rajongód, és felismert :)

  2. 2. m

    2011. december 19. @ 19:55

    Érdekes volt olvasni és gyönyörűek a képek:)

Komment RSS

Hozzászólok én is

Név: (kötelező)

Email: (kötelező)

Weboldal:

Hozzászólás: