Edőcs Márta, üvegművész

Ma Edőcs Márta üvegművészről szól az Ők 10-en. Nők és teremtők, Design Heti sorozat itt a blogon. Márta nem csak alkot, hanem tanít is. Kurzusain magam is többször részt vettem.

Edőcs Márta

Mi az amit életedben először készítettél és a mai napig emlékszel rá vagy éppen meghatározó volt?
Kisgyerek korom óta rajzolok, festek, bütykölök . Gyűjtöttem mindent, amiből létre lehet hozni valamit. Gimiben ékszereket készítettem ezüst drótból, üveggyöngyökből, szandált bőrből, a ruháimat magam varrtam, kötöttem. Ha kellett anyagot, fonalat festettem hozzá.

Tanultad ezt a szakmát vagy autodidaktaként vágtál bele?
Az Iparművészeti Egyetemre készültem teljesen tudatosan 14 éves koromtól textilesnek, ruhatervezőnek. Két sikertelen felvételi után valahogy elfogyott a türelmem. Azt gondoltam, nincs nekem arra időm, hogy még éveket töltsek akt és portrérajzolással. Szerettem volna már saját tárgyakat létrehozni. Így indítottam műhelyemet. Az üveggel véletlenül hozott össze a sors. Lehetett volna bármi más anyag, nekem az alkotás volt a fontos és a kihívás. Azért azt nem mondom, hogy néha nem volt göröngyös az út.

edocs-marta-uveg06

Van-e mestered? Ki Ő? Mesélj róla!
A gimnáziumi évek alatt Hefter László üvegművész rajzszakkörébe jártam Sopronból Győrbe minden héten. Hefinek sokat köszönhetek. Nemcsak a rajztanárunk volt, élet- és látásmódot, igényességet, ízlést tanított nekünk. Az ólomüveg készítést is tőle tanultam. Azóta pannonhalmi galériájában összefogta a kortárs magyar üvegművészetet.

Néhány évvel később kaptam egy ösztöndíjat Amerikába. Különböző üveggyárakban és üvegművészeknél tanulhattam. Ez az út sokban megváltoztatta a szemléletemet. Láttam mennyivel nyitottabbak ott a művészek, mennyivel előbbre vannak technikák terén, problémázás helyett cselekszenek, s hogy összetartanak. Azóta is rendszeresen tanulok olyan művészek kurzusain, akiknek munkáit szeretem, tisztelem, s megpróbálom a tudásomat itthon továbbadni.

edocs-marta-uveg05

Honnan inspirálódsz?
Sok minden inspirál: zene, hangulat, színek, természet, külföldi kultúrák.

Hogyan tervezel, alkotsz?
Leginkább fejben érnek a tervek, gyakran hosszú hónapokig. Közben vannak skiccek, készülnek anyag, illetve színminták. Néha hirtelen ötlettől vezérelve azonnal az üveghez nyúlok . Igyekszem tárgyaimat igényesen kivitelezni. Maximalistaként csak a tökéletessel vagyok elégedett. Az is előfordul, hogy van egy elképzelésem és a technikai kivitelezhetőségén rágódom hosszasan. De ha itt az ideje, muszáj csinálnom, különben nagyon frusztrált vagyok. Szerencsére a családom elnézi nekem ezeket a hullámokat.

edocs-marta-uveg04

Hogy választasz anyagot/színt/formát?
Színhangulatokban gondolkozom és alkotok. Hosszú ideig föld és homokszíneket használtam, próbálgattam miként működnek egymással. Aztán jött egy színesebb korszak. Most talán a fehér érdekel legjobban.

Melyik a kevdenc eszközöd/szerszámod?
Gyűjtögető vagyok…

edocs-marta-uveg03

Az alkotás melyik részét szereted a legjobban? Mesélj erről bővebben!
Szeretem az alakulás folyamatát, de a kíváncsiság hajt, milyen lesz készen a tárgy. Egy jó tárgy sikerdíja számomra egyfajta megnyugvás, harmónia.

Melyik a kedvenc alkotásod? Volt már olyan, amit annyira szerettél, hogy megtartottad?
Nincs egyetlen kedvenc munkám, de a rendeléseken kívül mindegyik úgy készül, hogy magamnak készítem. Vannak olyanok, melyektől nagyon fájdalmas megválnom, s néha van olyan amit megtartok.

edocs-marta-uveg02

Alkotáson kívül mit csinálsz?
Nagyon értékelem a családommal töltött időt, a jó beszélgetéseket, barátságokat. Élvezem ha olvashatok, ha utazhatok, ha a természetben lehetek és szeretek főzni.

edocs-marta-uveg01

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...4 hozzászólás van eddig

 1. 1. Kóbor Edit

  2013. október 01. @ 10:50

  Most döbbentem rá, ismerem Edőcs Mártit Sopronból! Kicsi a világ…

 2. 2. panyizsuzsi

  2013. október 01. @ 11:01

  Márti Soproni bizony!

 3. 3. Tapasztó Cecília

  2013. október 01. @ 14:03

  Hú milyen szépségesek…

 4. 4. Zsuzsa

  2013. október 01. @ 21:29

  Sopronban kedvenc helyem Edőcs Márti műhelye!

Komment RSS

Hozzászólok én is

Név: (kötelező)

Email: (kötelező)

Weboldal:

Hozzászólás: