A Lamoppe tervezőjével beszélgettünk

Reggel már láthattátok Mózes Laura, lamoppe néven készült párnáit a blogon. A párnákat most megnyerheted, ha ide kattintasz, azonban egy interjút készítettünk Laurával, arról, hogyan is készülnek ezek a csodálatos párnák!

lamoppe01

Mi az amit életedbe először készítettél és a mai napig emlékszel rá vagy éppen meghatározó volt?
Ugyan nem ez volt az első, de emlékezetes, az biztos. Kiskamaszként  szereztem egy menőnek hitt tornacsukát a lengyel piacon, amit világoskék bőrdarabokkal borítottam be Tecnokol Rapid segítségével. Sajnos a művelet során valahogy összement, és csak kínkeservek árán tudtam felvenni párszor. Később aztán átálltam a festésre, voltak egész jól sikerült, felemás “bahiás” cipőim is.

Tanultad ezt a szakmát vagy autodidaktaként vágtál bele?
Az alkotás sosem volt idegen számomra, tizenévesen folyamatosan rajzoltam, festettem, fél évig még a Kisképzőre is jártam festő szakra, komolyan gondoltam :)
Később már más dolgok is elkezdtek érdekelni,  úgyhogy egyetemet új szempontok alapján választottam, geográfus szakon tanultam az ELTÉ-n, és a festés – alkotás teljesen kimaradt az életemből, olyan tíz évig.  Közben azért végig volt bennem egy erős hiányérzet, tudtam, hogy csinálnom kell valamit. A második kisfiam születése törte át a gátat, és máig sem tudom miért, de elkezdtem párnákat varrni, utána a pedig textil mintákat tervezni. Amint kimozdultam az origóról, beindultak az energiák, és úgy érzem, egyre csak fejlődök ezen az úton.

lamoppe02

Van-e mestered? Ki Ő? Mesélj róla!
Nincs konkrét ilyen, viszont minden olyan előadó és alkotó, aki szenvedéllyel szereti és bírja  magát adni, nagy hatással van rám.

Honnan inspirálódsz?
Úgy érzem, egyelőre főleg azokat a forrásokat aknázom ki, amik bennem vannak. Minden azon múlik, hogy milyen tudatállapotban fogok neki a rajzolásnak, mintakészítésnek. Ha szükséges,  serkentőszerek  segítségét veszem igénybe ( kávé és a zene). Ezen felül pedig minden hatással van rám, egy, az utcán elkapott színhalmaz ugyanúgy, mint egy félbevágott káposztafej, ami például a logóm lett.

lamoppe03

Hogyan tervezel, alkotsz? Hogy választasz anyagot/színt/formát?
A díszpárnák alapanyagának kiválasztását egy jó féléves kutató és próba munka előzte meg, ami szerencsére sikerrel zárult. Az előlap kiváló minőségű kárpit szövet lett, a hátlap pedig spanyol vastagvászon. Nagyon fontosak számomra a részletek is, folyamatosan fejlesztünk. A huzatok lezárásához fából esztergált gombokat használok. A márka jelöléshez égetőbélyegzőt készíttettem, így textilbőr címkére dombornyomott felirat dísziti a Lamoppe termékeket. Kézzel szitanyomott dobozba csomagoljuk őket.

Melyik a kedvenc eszközöd/szerszámod?
Nagyon szeretem a kézi szitanyomást, mivel a párnák díszdobozát is én nyomom meg, ez a szita  a kedvencem.

lamoppe04

Az alkotás melyik részét szereted a legjobban? Mesélj erről bővebben!
Professzionális nyomdával dolgozunk együtt a szublimációs textilnyomtatáskor, a rutin már jórészt kialakult. Mégis, ugyanolyan izgalommal várom az új grafikák nyomatát, mint első alkalommal, amikor előttem húzták le a rásütött transzferpapírt a szövetről.

Melyik a kedvenc alkotásod? Volt már olyan, amit annyira szerettél, hogy megtartottad?
Van egy mintám, amit különösen szeretek, az volt az egyik legelső, színes, geometrikus grafikám, sárga -zöld-kék  körbehaladó csíkok adják kis az “objektívszerű” mintát.

lamoppe05

Van-e kedvenc történeted valamelyik alkotásod műhely életéről?
Nincs ilyen, de érdekes dolgot figyeltem meg. Élt bennem a sztereotípia, hogy inkább nők választják kis a lakberendezési kiegészítőket, textileket az otthonokba, ezért meglepő volt tapasztalnom, hogy a vásárlóim túlnyomó többsége férfi.

Alkotáson kívül mit csinálsz?
Nagyon szeretek kertészkedni, minden reggel és este végignézem a növényeinket, meglocsolom őket, gazolgatok.

A párnákat most megnyerheted, ha ide kattintasz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...1 hozzászólás van eddig

  1. 1. Mucsy Ági

    2015. szeptember 27. @ 10:19

    Nagyon szépek a párnák, részt vennék a játékban, jelentkezem tulajdonosnak:)

Komment RSS

Hozzászólok én is

Név: (kötelező)

Email: (kötelező)

Weboldal:

Hozzászólás: