Minden családnak vannak különlegesen egyedi karácsonyi szokásai. A mienk december 23-ához kötődik. Ez egy nagyon szűk körű kis szokás, de nekünk, nekem és a férjemnek nagyon fontos. Ez az a pillanat, amikor megállunk, amikor vége a készülődésnek, amikor a várakozás ünnepbe fordul.
Ezen az estén én főzök. Megfőzöm a borlevest. Előkészítem a kacsát másnapra és megpárolom hozzá a káposztát. Megsütöm az ünnepi tortát. Egész estés program ez nekem a gyerekek fektetése után. A férjem sem unatkozik ezalatt. Karácsonyfát farag az udvaron. Mert a karácsonyfán nem csak faragni, kell, hanem kihámozni abból a csúnya neccből, meg az ágait is leengedni, hogy szépen megereszkedjenek másnapra.
Az este fénypontja a 25-i menü, a családi kedvenc elkészítése. 25-én zsírjában sült kacsamájat eszünk hidegen! Hosszú évek óta ezt készítem. Nagymama is minden nagy ünnepre ilyet készített. Persze „könnyű volt neki”. A gyöngyösi piactér sarkán volt a divatáruboltja, akkor amikor a városban még csak három „butik” volt. Nagymama Pestre járt szép ruhákért, a kofaasszonyok meg hozzá. És volt akinek pénze nem sok volt és hízott kacsamájat hozott a ruháért cserébe.
Hozzávalók:
1 hízott kacsamáj (liba is jó)
2 kg háj
Fel kockázom a hájat, kb. 5×5 cm-es darabokra és egy nagy fazékban kisütöm a zsírját, egészen addig, míg a hájból ropogós tepertő nem lesz. A tepertőt szűrőkanállal egy üvegtálba szedem és megsózom. Lejjebb veszem a lángot és óvatosan két nagy kanállal (lapáttal) beleengedem a májat a zsírba. 10 percig sütöm. Aztán nagyon óvatosan – ilyenkor már nagyon törik – megfordítom és 7 percig sütöm. Mikor elkészül egy mély kerámiatálba szedem és forrón ráöntöm a zsírt. (Nem szabad vele várni, mert a máj összeesik!) Amikor egy kicsit meghűlt kiteszem a teraszra, hogy a zsír kifagyjon. Tálalás előtt a tetejét pirospaprikával meghintem.
Vékonyra vágva, frissen sült kenyérrel és zöldségekkel szoktuk enni. …de a történetnek itt még nincsen vége!
Ezalatt a tepertő általában már tökéletesen hidegre hűlt. Megterítem a nappaliban a kis asztalt és ketten kenyérrel és lilahagymával megesszük a pár maréknyi ropogós tepertőt és egy pohár bor társaságában megbeszéljük, hogy eddig tartott a készülődés és a másnap már csak az ünnepről szólhat.
Ez a mi legkedvesebb karácsonyi szokásunk!
Ági mondta
Nekünk évekig volt ünnepi menü a libamáj a halászlé után szenteste. Nagyon szerettem, hogy különleges, csak karácsonykor készítettem, és mivel előre megcsináltam, 24.-én már semmi dolgom nem volt vele, csak tálalni kellett a családnak.
panyizsuzsi mondta
Pontosan így csinálom én is, bár nálunk a máj 25-re van!