Nemrég új család költözött a szomszédba és amikor már elrendezkedtek, áthívtak vendégségbe. Egy annyira finom sajtos-spenótos rúd került az asztalra, hogy azonnal elkértem a receptjét és azóta megannyiszor megsütöttem. Hol a családnak, hol vendégeknek. Minden alkalommal pillanatok alatt elfogyott!
Hozzávalók
- 3 ek olívaolaj
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 dkg liszt
- só, bors
- 10 dkg vágott spenót (fagyasztott is tökéletes)
- 200 ml tej
- 10 dkg feta (ez opcionális, ha nem szereted, nyugodtan hagyd ki!)
- 10 dkg reszelt sajt
- 1 marék tökmag
- 500 g leveles tészta
A sajtos-spenótos rúd elkészítése
Ha a spenót fagyasztott, akkor reggel kiveszem a fagyasztóból, hogy felengedjen!
Első lépésként készítek egy besamelt. Az olajat felforrósítom és a zúzott fokhagymát enyhén megpirítom benne. Erre szórok 2 dkg lisztet, majd ha egy picit megpirult, akkor felöntöm a tejjel. Mikor kezd sűrűsödni, akkor belemorzsolom a fetát és addig kavarom, míg el nem olvad, aztán félreteszem hűlni.
A legjobb, ha friss levelestésztából készítem, amit nem kell nyújtani, csak ki kell tekerni és tökéletes a vastagsága. 2 db 250g-osat veszek, így megvan az alsó és a felső lap is. Ezután még mosogatni sem kell a deszkát, mert el lehet készíteni a papíron, amivel fel van tekerve, sőt sütni is ezen szoktam. Ha mirelit levelestésztám van, akkor két egyforma méretű, kb. 4 mm vastag lapra nyújtom őket, a tepsit pedig sütőpapírral bélelem ki!
A tésztán elosztom a fokhagymás besamelt és kanállal rá pötyögtetem a vágott spenótot. Ezek után a hosszú széleinél lezárom őket, azaz össze szoktam nyomni a két tésztalapot, majd 3 cm széles csíkokra vágom őket.
Átemelem a kibélelt sütőlapra és mindkét végén tekerek egyet (az egyiket jobbra, a másikat balra). A tésztát bekenem enyhén felvert tojással, részórom a tökmagot és a reszelt sajtot.
200C-on alsó-felső sütéssel sütöm 22-25 percig. Akkor jó, ha már szép piros a teteje!
Vélemény, hozzászólás?