Tegnap bejegyzésemben részletesen írtam az ötéves zsúrjáról, de a tortát mára hagytam. Ez egy nagy falat. Nem túl bonyolult, de rettentően időigényes. A sok ételfesték miatt nem egy egészséges édesség, de egy évben egyszer kibírható! Ami meglepő, hogy az íze messze nem annyira műanyag, mint látszik. Persze ehhez lecseréltem a krémet, ami az eredeti recept szerint legalább 80%-ban vaj és cukor keveréke volt. Így nem lett olyan sima a felülete, de legalább élvezet volt fogyasztani!
A receptet a Whisk Kid oldalán találtam, de magyarosítottam, mivel a máz és a cukor mennyisége már első olvasásra is nagyon sok volt!
Szivárvány torta hozzávalók:
226 g vaj
400 g cukor
5 tojásfehérje (hogy világos maradjon a tészta)
2 tk vanília aroma
425 g liszt
1 tasak sütőpor
csipet só
355 ml szobahőmérsékletű tej
Ételszínezék: sárga, piros, kék
Hozzávalók gluténmentes változathoz:
226 g vaj
400 g cukor
6 tojásfehérje (hogy világos maradjon a tészta)
2 tk vanília aroma
425 g GUTENNO Dolce Vita süteményliszt
1 tasak sütőpor
csipet só
375 ml szobahőmérsékletű tej
Ételszínezék: sárga, piros, kék
Szivárvány torta elkészítése:
A sütőt 175C-ra hevítettem légkeveréssel. Kivágtam 6 darab, a 20 cm átmérőjű tortaformának megfelelő kört sütőpapírból és megvajaztam ez egyik oldalukat, illetve a tortaforma alját. Egy tálban összekevertem a lisztet a sütőporral.
A cukrot a vajjal habosra kevertem, majd egyesével hozzáadtam a tojásfehérjéket és a vaniliát. Ehhez a keverékhez felváltva hozzáadtam a lisztes keveréket és a tejet. Mikor ez megvolt elosztottam őket 6 egyforma tálba.
A bázis színekből 2-2 evőkanállal hozzáadtam egy-egy adag tésztához. A többi színt kikevertem. (Jó tanácsok: a narancsnál és a zöldnél sárgával kezdjük és ebbe rakjunk pici pirosat vagy kéket, ameddig meg nem kapjuk a tökéletes színt. A lilánál a pirossal kell kezdeni!) Ezeket is egy-egy tál tartalmához adtam.
A tortaforma aljába tettem egy sütőpapír korongot vajas oldalával felfelé. És beleöntöttem az első tésztát, majd 15 percig sütöttem. Mikor kész lett fa spatulával meglazítottam az oldalát kinyitottam a csatot a tortaformán és sütőpapírostól rácsra tettem hűlni. A tortaformába tiszta papírt tettem, beleöntöttem a következő tésztát és visszaraktam a sütőbe.
Amikor a tortalap kicsit kihűlt a tetejét egyenesre skalpoltam és szépen egymásra tettem őket, úgy, hogy a sütőpapírt nem vettem le. Mikor minden réteggel készen voltam, betettem őket a fagyasztóba, hogy másnap a hideg tortalapokkal könnyebb legyen dolgozni (ti. így nem morzsálódik a fehér krémbe a tészta)
Másnap következett a krém.
Hozzávalók:
1 zacskó tejszín
1 csomag zselatin fix
200 g világos marcipánmassza
250 g mascarpone
porcukor ízlés szerint
A mascarponét és a marcipánt összeturmixoltam, hogy sima elegyet kapjak belőlük. A hideg tejszínt a Zselatin fix-en olvasható utasítás szerint felvertem, hozzáadtam a porcukrot és a végén óvatosan belekevertem a mascarpones marcipánt. Az egész masszát a hűtőbe tettem 2 órára, hogy kicsit keményedjen. A tésztalapokat meg kivettem, hogy kicsit olvadjanak.
Minden réteget megkentem a fehér krémmel, egymásra pakoltam őket és fél órára hűtőbe tettem. Ezek után a maradék krémmel bevontam a tortát és ismét a hűtőbe tettem a zsúr kezdetéig!
Németh Aliz mondta
Ez szuper! nagyon látványos:-))
Judit mondta
Nagyon jól néz ki!:-) Egyébként az ételfestékekből vannak természetes eredetűek pl. a Sőregynél, mondjuk a piros céklából, a sárga kurkumából, a zöld spenótból stb.:-)
panyizsuzsi mondta
Gondolkoztam a természetes ételfestéken, de attól féltem, hogy annak nem lenne ennyire szép élénk a színe!
siccike mondta
Lehet, hogy ennyire talán tényleg nem lett volna élénk, de én pl. tavaly a húsvéti répatortára színeztem velük a marcipánt, és nem lett olyan rossz, kellemesen csalódtam!:-)Sőt, figyelnem is kellett, hogy ne menjen bele túl sok, mert eléggé festett.
http://www.vegagyerek.hu/2011/04/husveti-repatorta-uj-kontosben.html
panyizsuzsi mondta
A sárga meg a piros tényleg nagyon szép élénk, a zöld egyedül, ami fakó!
feluca mondta
Nagyon tetszik a torta.Ételfestéket honnét lehet venni?A mascarpone helyettesíthető natur vajkrémmel is.Én már többször csináltam vele tiramisut.
mucli0525 mondta
Nyammmi,májusba lesz szülinapom,ezzel meglepem a vendégeket :)
panyizsuzsi mondta
Az ételfestékekes kis üvegeket a 3. képen lehet látni. Én a SPAR-ban v. CBA-ban vásároltam őket. A sütőalapanyagok mellett szokott lenni!
Bernadett mondta
Köszönöm a receptet, nagy sikere volt a tortának, bár én nem ezzel a krémmel töltöttem meg. Majd a következőt.
vhanilia mondta
A marcipánt esetleg lehet valami mással helyettesíteni úgy, hogy a krém továbbra is ilyen szép fehér legyen? Tulajdonképpen ötletem sincs mivel, de akinek készíteném, nem igazán rajong a marcipánért (:
panyizsuzsi mondta
Az Oetkernek van egy sűrítője, ha jól emlékszem Zselatin fix a neve. Kék alapon van egy tejszínes ribizlitorta a zacskóján!
Anita mondta
Szia!
Én ma csináltam meg a piskótákat (nagyon szuperek lettek), és majd csinálnám a krémet, de most kicsit elbizonytalanodtam, hogy a zacskó tejszín az pontosan mennyit is jelent.
Előre is köszönöm a segítséget.
panyizsuzsi mondta
Az egy zacskó tejszín az 250ml!
Dóri mondta
Szia ! Mekkora tortaformát használtál?
panyizsuzsi mondta
Kb. 20 cm átmérőjűt. Egy gyerek sütőkészletből volt a forma!
Niki mondta
Éppen most fejeztem be a lapok sütését. Ha a tortaformát helyettesíted alufólia tálcákkal (kerek vagy téglalap alakúakat lehet kapni), akkor jelentősen csökken a sütési idő. Nekem 2 adagban fért be a sütőmbe a 6 lap. Az aljukra tettem sütőpapírt és nem vajaztam ki őket, mégsem ragadt bele a süti :-)
Viszont 1,5 adagot készítettem a receptedből és még így is elég vékonyak a lapok – legközelebb megduplázom a mennyiségeket.
Viki mondta
Dr. Oetker színéről soha…soha ne vegyetek!
Viki mondta
Bocsi…szinezőt…
panyizsuzsi mondta
Én ezt a fapados színezőt használtam, amit a képen is láttok. Ezzel tökéletesen működik!
Niko mondta
Épp most csináltunk ilyet a 18 éves barátnőnknek….a reggae színeiben, hányós Barbie-val a tetején :DD
Dóri mondta
A vaj miatt nem lesz nagyon fojtó, sűrű a tészta?
panyizsuzsi mondta
Nem lesz nehéz, inkább nedves állagú a piskótája!
Panna mondta
Sziasztok!
A kislányom szülinapjára ezt a gyönyörűséges tortát fogom elkészíteni, de nem tudom, hogyha 26 cm-es tortaformában szeretném sütni, akkor mennyivel szorozzam a hozzávalókat :(
Tudnátok segíteni?
Előre is köszönöm!
Panna mondta
Sziasztok,
pár órája már kérdeztem, de eltűnt, hogy ha 26 cm-es tortaformában szeretném megcsinálni ezt a csodálatos tortát, a hozzávalókból hányszorosát kell vennem?
Köszi!
Panna mondta
Mégis megjelent, bocs, nem türelmetlenségből írtam kétszer :)
panyizsuzsi mondta
Dupláját! A zsúrtorta és a nagy között én mindig így szoktam!
Panna mondta
Köszi!!! Majd beszámolok arról, hogy hogy sikerült :) Nagyon kíváncsi vagyok, remélem, szépen fog sikerülni :)